Οι Dury Dava παίζουν kraut rock σε Μεσογειακό περιβάλλον

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πριν από λίγες μέρες κυκοφόρησε το ντεμπούτο album των Dury Dava από την Inner Ear, προκαλώντας το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού. Ένας δίσκος αρκετά διαφορετικός από τα συνηθισμένα και αντισυμβατικός ως προς το στήσιμό του. Δείχνει μία παρέα μουσικών που δεν διστάζει να πειραματιστεί, αλλά και την άψογη αφομοίωση των επιρροών τους. η κυκλοφορία του δίσκου, αλλά και η επερχόμενη συναυλία τους στην Πάτρα στις 17 Μαϊου στο ''Το Μέρος'' μαζί με τους Bazooka, αποτέλεσαν τις αφορμές για να έχουμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πως σχηματίστηκαν οι Dury Dava και πως έφτασαν στην κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου.

Οι περισσότεροι είμαστε παιδικοί φίλοι και παίζουμε μουσική μαζί από παλιά. Η δημιουργία των Dury Dava έγινε στα τέλη του  2015, όταν βρεθήκαμε πρώτη φορά οι πέντε μας στο στούντιο. Από κει και πέρα παίζαμε, φτιάχναμε μουσική και κάναμε live. Ο Κάρολος (μπάσο), έχει τις τεχνικές γνώσεις και  ασχολείται με την παραγωγή μουσικής και έχοντας αυτό ως δεδομένο, αφού δανειστήκαμε ό,τι εξοπλισμό μας έλειπε από φίλους και γνωστούς, το καλοκαίρι του 2017, κάναμε την πρώτη μας ηχογράφηση μόνοι μας. Ένα απ’ τα κομμάτια που βρίσκονται στο διπλό LP είναι ηχογραφημένο τότε (αλλά δε λέμε ποιο για να κινήσουμε την περιέργεια). Το καλοκαίρι που μας πέρασε, όταν πια είχε μαζευτεί αρκετό υλικό, απευθυνθήκαμε στον Μανώλη Αγγελάκη, που μαζί με τον Κάρολο ανέλαβε την ηχογράφηση των περισσότερων κομματιών που βρίσκονται στο δίσκο και έκανε τη μίξη. Κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης, βέβαια, δεν είχε συζητηθεί τίποτα περί κυκλοφορίας και αν δεν είχε προκύψει η Inner Ear, μάλλον δεν θα υπήρχε ο δίσκος σε φυσική μορφή.

Ακούγοντας τον δίσκο βλέπουμε ότι έχετε πολλές και διαφορετικές επιρροές. Εσείς πως θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας σε κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί της;

Αυτό είναι ένα από τα πρώτα σχόλια που παίρνουμε πάντα για τη μουσική μας, από όταν ξεκινήσαμε να παίζουμε. Δεν είναι ακριβώς συνειδητή επιλογή να εντάσσουμε πολλές επιρροές στα κομμάτια μας. Απλώς, είμαστε πέντε άτομα, με πολλά και διαφορετικά ακούσματα, και αυτό, όπως είναι λογικό, αποτυπώνεται στο αποτέλεσμα, επειδή τα κομμάτια γράφονται σχεδόν μόνο στις πρόβες, με τον καθένα να φέρνει το δικό του αισθητικό κριτήριο και να επεμβαίνει στον ήχο με τον δικό του τρόπο. Επειδή, όμως απ’ ότι φαίνεται πρέπει να μπορούμε να περιγράψουμε τη μουσική μας και το δίσκο με μια πρόταση, λέμε, μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι είναι ένα ετερόκλιτο σύνολο με kraut αισθητική σε μεσογειακό περιβάλλον.

Χωρίς να έχετε κάποια κυκλοφορία στο ενεργητικό σας, το όνομά σας έχει ακουστεί αρκετά. Που θεωρείτε ότι οφείλεται αυτό;

Μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι μας στήριξαν πολύ οι φίλοι μας από την αρχή, τα live μας διαδίδονταν και είχαμε πάντα κόσμο όταν παίζαμε. Στην πορεία, μάλλον ακούστηκε το όνομά μας από στόμα σε στόμα, έστω κι αν αυτό το στόμα στις μέρες μας είναι virtual.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον και την προώθηση του δίσκου;

Αρχικά, να παίξουμε πολύ και να ακουστεί η μουσική μας όσο περισσότερο γίνεται. Έχουμε κανονίσει ήδη αρκετά live για τους επόμενους μήνες τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη ενός παραγωγού κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων;

Ο ρόλος του παραγωγού δεν είναι, πλέον, συγκεκριμένος. Σε κάποιες περιπτώσεις περιορίζεται στη διαχείριση του διαθέσιμου προϋπολογισμού, του χρόνου στούντιο κλπ, ενώ σε άλλες μπορεί να παίρνει ακόμα και καίριες αποφάσεις για τη δομή ή την ενορχήστρωση των κομματιών και να κατευθύνει τη μπάντα προς κάποια κατεύθυνση ώστε να έχει ο δίσκος ένα συγκεκριμένο χαρακτήρα.

Στη δική μας περίπτωση, οι αποφάσεις που αφορούν τη σύνθεση και την ενορχήστρωση των κομματιών έγιναν συλλογικά από τη μπάντα και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έγινε από τον Κάρολο. Επιπλέον, μας βοήθησε πολύ η παρουσία του Μανώλη Αγγελάκη στο στούντιο κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων.

Συμφωνείτε ότι η φήμη ενός συγκροτήματος κτίζεται μέσα από τις ζωντανές του εμφανίσεις;

Το live είναι πάντα μια πιο άμεση εμπειρία, εκεί χτίζεται μια πραγματική σχέση μεταξύ κοινού και μπάντας. Άρα ναι, όσο κι αν βοηθάει το να βγάζεις δίσκους, πιστεύουμε ότι οι μπάντες που αποκτούν φήμη τη χρωστάνε στο μεγαλύτερο βαθμό στα live τους.

Η γενικότερη οικονομικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει επηρεάσει τους νεότερους ανθρώπους σαν εσάς;

Σίγουρα, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πώς ακριβώς, επειδή αυτό έχουμε γνωρίσει κυρίως.  Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε σε αυτή την κατάσταση. Το μόνο που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια είναι ότι χρειάζεται αρκετή δουλειά, εκτός μπάντας, για να συντηρήσεις αυτό που κάνεις εντός μπάντας, αφού το να γράφεις, να παίζεις, και να ηχογραφείς μουσική τυχαίνει να είναι ακριβό και χρονοβόρο.

Ποιες είναι οι κυριότερες πηγές έμπνευσης για τους στίχους των Dury Dava;

Οποιαδήποτε κατάσταση μπορεί να σε εμπνεύσει αν είσαι αρκετά τυχερός και σου έρθουν δυο λέξεις για να την περιγράψεις. Στο δίσκο για παράδειγμα μιλάμε για χουζούρι, για θάνατο, για ζώα και άλλα. Το πιο σημαντικό είναι να παρατηρείς τι συμβαίνει τριγύρω σου, τι ακούς και τι διαβάζεις και να καταφέρεις να το μεταφράσεις στην ‘γλώσσα’ σου.

Τι να περιμένει κάποιος από τους Dury Dava που θα έρθει να σας δει στη Πάτρα στις 17 Μαϊου μαζί με τους Bazοoka ;

Να μας δει στην Πάτρα να παίζουμε live μαζί με τους Bazooka.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon