Lucky

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Του Σταμάτη Τζιώλα

Η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του γνωστού αμερικανού καρατερίστα ηθοποιού John Carroll Lynch («Fargo», «Zodiac», «Gran Torino»), αποτελεί ένα εξαίρετο δείγμα ικανότητας και αφηγηματικής οικονομίας, επιτυγχάνοντας μία διαυγέστατη προσέγγιση στο πνευματικό και υπαρξιακό ταξίδι ενός υπερήλικα μοναχικού ανθρώπου.  

Ο ομώνυμος ενενηντάχρονος (!) πρωταγωνιστής της ιστορίας, βετεράνος του Ναυτικού και άθεος, ζει μόνος του σε μία μικρή επαρχιακή πόλη της Καλιφόρνια, κοντά στην έρημο. Η ιστορία αποτυπώνει τη ρουτίνα της καθημερινότητάς του, την επαφή του με τους υπόλοιπους κατοίκους της περιοχής και τον συγχρωτισμό του με τους θαμώνες του μπαρ που συχνάζει για να πίνει τα Bloody Mary του. Ο Lucky καπνίζει ασταμάτητα, κάνει ασκήσεις γιόγκα και χαίρει άκρας υγείας, εντούτοις ένα ξαφνικό λιποθυμικό επεισόδιο στο σπίτι του, ενεργοποιεί μία αλληλουχία εσωτερικών μηχανισμών ενδοσκόπησης και συνειδητοποίησης ότι το τέλος της διαδρομής του βρίσκεται πλέον κοντά.    

Ο υπέροχος, συμπαθέστατος Harry Dean Stanton, ιερό τέρας της υποκριτικής, με ορισμένες εκπληκτικές ερμηνείες στο μακροσκελέστατο βιογραφικό του («Paris, Texas» του Wim Wenders, «Wild at Heart», «Straight Story» και «Inland Empire» του David Lynch) ενσαρκώνει συγκλονιστικά τον Lucky, σε έναν ρόλο ζωής, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του, προπομπό του επερχόμενου θανάτου του, ο οποίος δυστυχώς προέκυψε λίγο μετά (15 Σεπτεμβρίου 2017) την κυκλοφορία της ταινίας. 

Το καστ συμπληρώνεται, μεταξύ άλλων, από την αυτού σκηνοθετική υψηλότητα David Lynch και τις οικείες φυσιογνωμίες των Tom Skerritt, Barry Shabaka Henley, Ron Livingston, James Darren και Beth Grant, οι οποίοι υποστηρίζουν στοχευμένα, μέσω των μικρών αλλά κομβικών ρόλων τους, την εξέλιξη της δραματουργίας. 

Η ταινία διατηρεί ήπιους ρυθμούς και χαμηλούς τόνους, είναι σκηνοθετημένη ακριβέστατα, ενώ τα διαλογικά μέρη προσφέρουν ψήγματα φιλοσοφίας, συμπιεσμένα στα απλά λόγια των χαρακτήρων. Ο κεντρικός ήρωας κάνει τον απολογισμό της ζωής του, στοχαζόμενος επάνω στα θέματα της θνητότητας, της αποδοχής της φυσικής φθοράς, της πορείας του ανθρώπου προς την ολοκλήρωση, της διαρκούς αναζήτησης θετικού νοήματος και της ενότητας των πάντων. 

Η συμβολική αξία μίας χαμένης ηλικιωμένης χελώνας, η αγέρωχη παρουσία ενός τεράστιου αιωνόβιου κάκτου, γρύλοι που αποκτούνται ως κατοικίδια για συντροφιά, ένα συγκινητικό ισπανικό τραγούδι σε παιδικά γενέθλια και η αλησμόνητη ατάκα του Lucky προς τους θαμώνες του μπαρ «Ένας από εσάς απόψε θα με προδώσει» (σας θυμίζει κάτι;), είναι μόνο ορισμένοι από τους πολυπληθείς λόγους για να παρακολουθήσει κανείς αυτό το καταπληκτικό φιλμ, το οποίο λειτουργεί ως αντίδοτο στον καταιγισμό της πληροφορίας και στη φρενίτιδα των καιρών μας, συνεισφέροντας στο να καταπραϋνθούν - έστω και λίγο - οι όποιες εσωτερικές πληγές μας.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon