Stephen Malkmus - Traditional Techniques

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Stephen Malkmus έχει βαλθεί να μας μπερδέψει τα τελευταία χρόνια. Πρώτα απ όλα κυκλοφορεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά δίσκο, κάτι που δεν συνήθιζε ούτε με τους Pavement, ούτε στη σχεδόν εικοσαετή πορεία του μετά τη διάλυση του εμβληματικού συγκροτήματος. Το δεύτερο είναι το ίδιο το περιεχόμενο των τελευταίων του δίσκων. Πέρσι με το ''Groove Denied'', μας είχε συστήσει τη d.i.y. ηλεκτρονική πλευρά του και φέτος με το ''Traditional Techniques'' στρέφεται στην αμερικάνικη παράδοση, έχοντας και κάποιες βελβετικές πινελιές. Και αυτό είναι σημαντική αλλαγή, γιατί οι πρώτοι επτά δίσκοι του Malkmus, που είτε τον συνόδευαν οι Jicks είτε όχι, αποτελούσαν τη φυσική συνέχεια των Pavement. Προφανώς το ''Traditional Techniques'' είναι ο λιγότερο ''Pavement'' δίσκος του Malkmus και αυτό μόνο ενδιαφέρον μπορεί να έχει. Εξάλλου μιλάμε για έναν μουσικό που έχει καβαντζάρει τα πενήντα του χρόνια και ακόμα έχει την όρεξη να ψάχνεται και να βρίσκει καινούργιες μουσικές διαδρομές. Ο δίσκος είναι γυμνός από ηλεκτρισμό στο μεγαλύτερο τμήμα του και αφήνει σε πρώτο πλάνο τη φωνή του Malkmus να συνοδεύεται από τη κιθάρα του.

Ο Malkmus εξαρχής μας φανερώνει τις προθέσεις του με τον θρήνο του ''ACC Kirtan''. Ένα alt country κομμάτι, που ακούγονται μέχρι και τα δάχτυλα να αγγίζουν τις χορδές της κιθάρας, προσδίδοντας μία extra αμεσότητα στο κομμάτι. Ότι ο Lou Reed είναι από τους καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει όσο κανείς των Malkmus είναι γνωστό. Κάτι που γίνεται φανερό στην απαγγελία και στις ξερές κιθάρες του ''Xian Man'' και στο ''The Greatest Own In Legal History'' που παραπέμπει στη ζεστασιά του τρίτου δίσκου των Velvet Underground. Η νοσταλγική americana κάνει την εμφάνισή της στο ''Cash Up'' και το ''Shadowbanned'' βρίσκεται στη rock πλευρά της country. Αν κάτι θυμίζει Pavement, αυτό είναι το ''What Kind Of Person'', για να βουτήξει στη συνέχεια στα βαθιά της αμερικάνικης μουσικής με τα ''Flowin' Robes'' και ''Brainwashed''. Ο δίσκος κλείνει με το σπαραξικάρδιο ''Amberjack'' να θυμίζει τον περσινό θρίαμβο των Purple Mountains πάλαι ποτέ συνοδοιπόρου του Malkmus, του David Berman.

Στο ''Traditional Techniques'' ο Malkmus μας παρουσιάζει μία άλλη πτυχή του εαυτού του, τόσο σαν δημιουργός όσο και σαν άνθρωπος. Δεν είναι πλέον ο cool indie rocker, που καθόρισε όσο λίγοι την ανεξάρτητη σκηνή. Η εσωστρέφεια είναι διάχυτη και ο Malkmus μας φωτίζει την πιο ευαίσθητη πλευρά της τραγουδοποιίας του. Αξίζει το χρόνο που θα του αφιερώσει κάποιος, ειδικά αν του αρέσουν οι μουσικές που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon