Damon Albarn - The Nearer The Fountain, More Pure The Steam Flows

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Για τον Damon Albarn δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Καθόρισε όσο λίγοι την pop των '90ς, ως frontman των Blur και όταν βαρέθηκε αποφάσισε να καταπιαστεί με οτιδήποτε τρέφει τη δημιουργική του φλέβα. Από την δημιουργία των πολυεπιτυχημένων Gorillaz, που είναι σταθερά προτότυποι όσο και μαζικής κατανάλωσης, το στήσιμο του δικού του super group που ακούει στο όνομα The Good, The Bad & The Queen, την ενασχόλησή του με τη world music, την κυκλοφορία προσωπικών albums, μέχρι και την επανασύνδεση των Blur, τόσο για συναυλίες, όσο και για την κυκλοφορία καινούργιου υλικού. Επτά χρόνια μετά το ''Everyday Robots'', ο Damon Albarn επιστρέφει με καινούργιο προσωπικό album που φέρει τον τίτλο ''The Nearer The Fountain, More Pure The Steams Flows''. Παρεμφερής αισθητικής με τον προκάτοχό του, ο Albarn βασίζεται σε χαλαρές μελωδίες δημιουργώντας ένα εσωστρεφές σύνολο που λειτουργεί καλύτερα σε κατά μόνας ακροάσεις. Αποφεύγει τις εντάσεις και τη ξέφρενη χορευτική διάθεση που έχει σημαδέψει μεγάλο μέρος του παρελθόντος του. Αυτό που δεν λέει να τον εγκαταλείψει είναι η ικανότητα να στήνει αξιόλογους pop δίσκους, διαφορετικών ήχων και συναισθημάτων. Κατά κάποιο τρόπο είναι ένας εξερευνητής ιδιαίτερων ήχων, χωρίς όμως να χάνει το pop feeling του.

Το ομώνυμο κομμάτι μας εισάγει στον κόσμο του Damon Albarn με τα σχεδόν ambient πλήκτρα του και την πλήρως αναγνωρίσιμη φωνή του σε πρώτο πλάνο. Στο ''Combustion'' τα πνευστά φλερτάρουν με free jazz ατμόσφαιρες και στο ''The Cormorant'' μας ταξιδεύει με οδηγό τα ρευστά πλήκτρα. Το ''Royal Morning Blue'' είναι ένα εξαιρετικό δείγμα εκλεπτυσμένης pop και το ''Daft Water'' μεταλάσσεται αρμονικά από ambient ιντερλούδιο σε dream pop single. Οι ήχοι της φύσης πρωταγωνιστούν στο instrumental ''Esja'', ενώ τα ''Darkness To Light'' και ''The Tower Of Montevideo'' έχουν κάτι από τις πιο ατμοσφαιρικές στιγμές των Blur. Το ''Polaris'' είναι η πιο ''παιχνιδιάρικη'' στιγμή του album και ο δίσκος κλείνει με το μυσταγωγικό ''Particles''.

Ο Damon Albarn μεγαλώνει υπέροχα παρέα με τη μουσική του. Είναι ακόμα ορεξάτος να εξερευνά καινούργια πράγματα, τα οποία τα εντάσσει ομαλά στη μουσική του και παράλληλα φροντίζει να μην ακούγεται αποκομμένος από το παρελθόν του. Το ''The Nearer The Fountain, More Pure The Steams Flow'' είναι η απόδειξη ότι εξακολουθεί να είναι ανήσυχος και να έχει πάντοτε κ΄τι να προσθέσει στη pop κουλτούρα.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon