Dury Dava - Deluxe

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Dury Dava κατάφεραν με το προ τριετίας ντεμπούτο τους να προκαλέσουν μεγάλο ενδιαφέρον από τους απανταχού μουσικόφιλους. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι ενθουσιώδεις ζωντανές τους εμφανίσεις, που σχεδόν πάντα μετατρέπονταν σε κάτι μεταξύ διονυσιακής τελετής και ενός πάρτυ δίχως κανόνες. Οι Dury Dava δεν διαθέτουν τον ήχο που μπορεί εύκολα να ενταχθεί κάτω από μία ομπρέλα. Ο ήχος τους είναι πολυσυλλεκτικός και περιλαμβάνει kraut επιρροές, rock 'n' roll, ανατολίτικες αναφορές, punk και όλα αυτά περασμένα μέσα από ένα πολύχρωμο ψυχεδελικό καλειδοσκόπιο. Αν το ντεμπούτο τους ήταν χαοτικό, η δεύτερη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο ''Deluxe'', είναι λιγότερο συνθετικά απλωμένη, με λιγότερους οργανικούς αυτοσχεδιασμούς, πιο νευρώδης και εντάσσεται πιο εύκολα στη rock μουσική με την ευρύτερη έννοια. Το περιπετειώδες πνεύμα τους είναι πανταχού παρόν αλλά η μπάντα έχει πιο στοχευμένα τα μουσικά της βέλη. Οι Dury Dava είναι σπουδαίοι μουσικοί και αυτό αποτυπώνεται με χαρακτηριστική ευκολία και στο δεύτερο δισκογραφικό τους βήμα. Η συνοχή του album είναι αδιαπραγμάτευτη και οι Dury Dava την πετυχαίνουν με άνεση, παρά τις ετερόκλητες αναφορές τους.

Το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε από το album ήταν η ''Μετάλλαξη''. Ένα κομμάτι που εμπεριέχει διαφορετικές πτυχές του πολυσχιδούς ήχου της μπάντας. Ξεκινά ως μία μίξη kraut και anatolia rock για να εμπλουτιστεί στην εξέλιξή του με καθαρόαιμη rock ενέργεια. Ο δίσκος ξεκινά με το ρυθμικό ''Ηλεκτροσοκ'' να δηλώνει εξαρχής τη στροφή της μπάντας σε πιο groovy ηχοτοπία, ενώ το ''Μεγάλο Μωρό'' σε ταξιδεύει σε ψυχεδελικά χωράφια ευφορίας. Το ''Καλό Πουκάμισο'' είναι η πιο ακουστική στιγμή τους, θυμίζοντας αντίστοιχες συγκροτημάτων σαν τους Black Lips και το αργόσυρτο ''Παραλίγο'' παρπέμπει αρκετά στο κλίμα του ντεμπούτου τους. Ο δίσκος κλείνει με τα δύο μέρη του ''Πισίνα'' όπου η μπάντα οργιάζει και καταφένει να δείξει τη μουσική φαντασία που την χαρακτιρίζει. Στιχουργικά οι Dury Dava είναι άλλοτε ορμητικοί και άλλοτε τρυφεροί, άλλοτε οργησμένοι και άλλοτε σουρεαλιστικά περιγραφικοί. Δεν είναι όμως ποτέ προβλέψιμοι και συγκαταβατικοί. Το ''Deluxe'' είναι ένας δίσκος πιο στοχοπροσηλωμένος και λιγότερο χαοτικός σε σχέση με το ντεμπούτο τους. Είναι όμως εξίσου περιπετειώδης και δείχνει μία μπάντα που κατέχει τις πολλαπλές επιρροές της. Μία μπάντα με μεγάλες δυνατότητες που σίγουρα θα ακούσουμε πολλά από αυτούς και στο μέλλον.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon