Dury Dava: ''Ευτυχώς δεν συνηθίσαμε τελείως στην απομόνωση''

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Φωτογραφίες: Αλεξάνδρα Μασμανίδη

Οι Dury Dava έχουν εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα της γενιάς τους, κάτι που γίνεται σαφές ακούγοντας την καινούργια τους δουλειά με τίτλο ''Deluxe''. Η κυκλοφορία του δίσκου ήταν η αφορμή για να μιλήσουμε μαζί τους τόσο  για το δίσκο όσο και το πως επηρέασν τους δημιουργούς τα γεγονότα της τελευταίας διετίας. 

 

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες διαφορές ανάμεσα στο ντεμπούτο σας και στο δεύτερο δισκογραφικό σας βήμα με τίτλο ‘’Deluxe’’;

Η βασική διαφορά είναι ότι όταν ηχογραφούσαμε τον πρώτο δίσκο δεν ξέραμε ότι θα κυκλοφορήσει, οπότε γράψαμε όλα σχεδόν τα κομμάτια που είχαμε μέχρι τότε και θέλαμε να δούμε τι θα προκύψει. Γι’ αυτό ο πρώτος δίσκος έχει ένα κάπως ημερολογιακό στυλ. Αντίθετα, για τον δεύτερο δίσκο, που ξέραμε ότι θα κυκλοφορήσει, διαλέξαμε τα κομμάτια που θεωρούσαμε ότι ταιριάζουν με κάποιο τρόπο μεταξύ τους και για τον λόγο αυτό είναι πιο συμπυκνωμένος.

Ποιες ήταν οι βασικότερες πηγές έμπνευσης για να γράψετε το ‘’Deluxe’’;

Ο καθένας μας έχει τα δικά του ακούσματα την κάθε περίοδο και ο τρόπος που τα περνάει σε κάθε κομμάτι δεν είναι ιδιαίτερα σαφής. Όταν ακούς κάτι πολύ, με κάποιον τρόπο θα το βγάλεις την ώρα που παίζεις και συνθέτεις, αλλά όταν αυτό είναι σε αλληλεπίδραση με άλλα τέσσερα άτομα είναι δύσκολο τελικά να το εντοπίσεις. Για κάποιον ή κάποιους από μας ίσως είναι Thee Oh Sees, Can, Fat White Family και ΝΟΜΟΣ 751, για κάποιους ίσως είναι πολλά άλλα πράγματα.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας για την προώθηση του δίσκου;

Για την ώρα, προσπαθούμε να οργανώσουμε ένα καλοκαιρινό τουρ στα νησιά και για το φθινόπωρο θέλουμε να κάνουμε κάτι σαν περιοδεία στα βόρεια και στα Βαλκάνια άμα βγει. Γενικά θέλουμε να παίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε λάιβ, αν και έχουμε πολλές νέες ιδέες για κομμάτια οπότε πρέπει να μας μείνει χρόνος και για πρόβες.

 Θα σας δούμε σε κάποιο ή κάποια από τα καλοκαιρινά festival;

Προς το παρόν από Φεστιβάλ έχουμε κλεισμένα στην Τήνο (Jam Retreat Festival) στις 15 Ιουλίου, το Saristra στην Κεφαλλονιά (στις 29 Ιουλίου) και το Φρικαρία στις 5 Αυγούστου. Αλλά θα ανακοινώσουμε σύντομα αρκετές ακόμα καλοκαιρινές συναυλίες και γενικά σχεδιάζουμε να κουβαλάμε μαζί μας ό,τι χρειάζεται για να στήνουμε αυτοσχέδια λάιβ όπου μας δίνεται χώρος.

Πόσο σας επηρέασαν ως συγκρότημα οι απαγορεύσεις που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας;

Μας επηρέασαν πολύ. Μια πολύ σημαντική πλευρά του να έχεις μπάντα είναι να συναντιέσαι, να βγαίνεις, να γνωρίζεις κόσμο, να ακούς άλλους μουσικούς σε λάιβ και να παίζεις τα κομμάτια που δουλεύεις μπροστά σε κόσμο, πριν τελειώσεις τη σύνθεσή τους. Γενικά η κοινωνικοποίηση και η εξωστρέφεια είναι πολύ δημιουργική και παραγωγική για μια μπάντα. Το ότι κλειστήκαμε μέσα σίγουρα δεν μας ενεργοποίησε αν και ο καθένας μας ξεχωριστά έπαιζε μουσική με τον τρόπο του. Από την άλλη, όλα τα κομμάτια του Deluxe. είτε μουσικά είτε στιχουργικά έχουν μέσα τους αρκετή καραντίνα οπότε όλη αυτή η περίοδος ήταν και μια παράξενη δημιουργική επιρροή.

 

Πως κρίνετε τα μέτρα της πολιτείας για την στήριξη των καλλιτεχνών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Προφανώς τα μέτρα ήταν και ανεπαρκή και παραπλανητικά τόσο για τον καλλιτεχνικό κόσμο όσο και για κάθε κοινωνική ομάδα και άνθρωπο που παλεύει να συντηρήσει την ζωή του και να επιβιώσει. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που ισχύει και εκτός της πανδημίας, δεν μας απογοήτευσε τώρα το κράτος, ξαφνικά.

Με την επιστροφή σε μία συναυλιακή κανονικότητα, βλέπετε και εσείς ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση από το κοινό να παρακολουθεί συναυλίες και γιατί όχι να εκτονώνει μέρος της συσσωρευμένης ενέργειάς του σε αυτές;

Ναι, έτσι φαίνεται. Είναι σαν να έγινε πάλι σαφές το πόσο ουσιαστικό και απαραίτητο είναι να βρίσκεσαι με κόσμο και να εκτονώνεστε μαζί. Ευτυχώς δεν συνηθίσαμε τελείως στην απομόνωση. Τώρα το σημαντικό είναι να χτίσουμε πάνω στις υπάρχουσες συνθήκες κάτι ουσιαστικό, να προχωρήσουμε προς κάτι καλύτερο, αν μπορούμε να το δούμε και να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας για το τι μπορεί είναι αυτό.

Συμφωνείτε ότι ο ελληνόφωνος στίχος κάνει πιο προσβάσιμη τη μουσική ενός καλλιτέχνη σε ευρύτερο κοινό; 

Δεν είμαστε σίγουροι ότι την κάνει πιο προσβάσιμη στο ελληνικό κοινό. Μπορεί. Σίγουρα σου τραβάει πιο πολύ την προσοχή. Αν δεν σου κάνει, μάλλον σε απωθεί γρήγορα, ενώ αν σου πει κάτι θα θέλεις να ψάξεις παραπάνω τον/την καλλιτέχνη ακούγοντας πιο προσεκτικά τη μουσική (κάτι που πλέον είναι σπάνιο). Από την άλλη, μάλλον την κάνει πλέον πιο προσβάσιμη ή ελκυστική (;) στο ξένο κοινό, αφού έχει πιο πολύ ενδιαφέρον να ακούσεις μουσική από μια χώρα ακούγοντας παράλληλα και τη γλώσσα που σε πάει εκεί κατευθείαν, κι ας μην καταλαβαίνεις ακριβώς τι σου λέει.

Υπάρχει κάποιος χώρος στην Ελλάδα, που θα θέλατε οπωσδήποτε να παίξετε και δεν τα έχετε καταφέρει ακόμα;

Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη και δεν ξέρουμε ποιο να διαλέξουμε. Σίγουρα όμως θέλουμε να παίξουμε μέσα σε βάρκα ή πλοίο.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon