Underground Diamonds :: Μay - June 2022

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο μεγάλος όγκος συναυλιών του τελευταίου διμήνου όπως ήταν λογικό έστρεψε την προσοχή των περισσότερων μουσικόφιλων σε αυτές, ενώ παράλληλα με αμείωτη ροή συνεχίζουν τα συγκροτήματα να κυκλοφορούν τις δουλειές τους. Ας δούμε τι μας τράβηξε ενδιαφέρον στην αρχή του καλοκαιριού. Καλή ακρόαση!

1. // ANNIE HAMILTON - THE FUTURE IS HERE BUT IT FEELS KINDA LIKE THE PAST

Με αυτό τον ευρηματικό τίτλο η σχεδιάστρια, εικαστικός Αυστραλή Annie Hamilton μας παρουσιάζει την πρώτη της δουλειά ως μουσικός. Η Hamilton έχει εμμονή με τη μνήμη, τους ονειρεμένους κόσμους, τις φαντασιώσεις, νοσταλγεί το παρελθόν και πιθανώς για αυτό η μουσική της θυμίζει αρκετά πράγματα από αυτό. Ένα μείγμα ήχου που στο μεγαλύτερο μέρος του δίσκου κινείται μεταξύ της Sharon Van Etten και των The National αλλά δεν διστάζει να εμπλακεί (στο Labyrinth) με την μαγευτική πειραγμένη electronica των Radiohead.


2. // AUTOMATIC - EXCESS

Δεύτερο πόνημα για τις Automatic από το Los Angeles στο οποίο σκόπιμα και πάλι απουσιάζουν οι κιθάρες. Έχοντας δανειστεί το όνομα τους από τραγούδι του επίσης γυναικείου συγκροτήματος The Go - Go's, οι Automatic πατάνε σε πιο Post Punk & Krautrock φόρμες. Στιχουργικά το άλμπουμ αναφέρεται στη θαρραλέα προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε ένα ζοφερό μέλλον στο οποίο η κλιματική αλλαγή, ο σεξισμός, η απληστία και η κλειστή σκέψη κάνουν θραύση. Μουσικά το Excess έχει μπόλικο ενδιαφέρον καθώς στα περισσότερα τραγούδια διασταυρώνεται η απόμακρη ρομποτική αισθητική των Kraftewrk με τη γλυκιά μπασογραμμή του Peter Hook ενώ φέρνουν μνήμες όπου οι Le Tigre μας ξεσήκωναν για τα καλά.


3. // ART D'ECCO -  AFTER THE HEAD RUSH

Η ανδρόγυνη περσόνα που απεικονίζει το εξώφυλλο του After The Head Rush έχει καταφέρει να κρατήσει την προσωπική του ανωνυμία σε αντίθεση με την καλλιτεχνική που τη μοιράζεται ως Art D'ecco. O Καναδός λοιπόν Art D'ecco με τα γυαλιστερά, φανταχτερά κοστούμια έχει μία μαξιμαλιστική αντίληψη του δίσκου πάνω στο glam rock ενώ είναι ξεκάθαρη η νοσταλγία του στην εποχή των νεορομαντικών και new wave συγκροτημάτων. Ακόμα και το παράταιρο με τη θλιβερή κιθάρα Erasure ίσως κάποιοι το θεωρήσουν ως το καλύτερο τραγούδι ανάμεσα στα ποπ στολίδια του δίσκου.


4. // SLANG - COCKROACH IN A GHOST TOWN

Αυτό το σύμπλεγμα indie μουσικών έφερε έναν απρόσμενα πολύ καλό alternative δίσκο αν και σαν όρος alternative μουσική - ρεύμα θα πρέπει να πάμε πίσω προς το παρελθόν, δύο ίσως και τρεις γενιές. Οι συγκεκριμένοι μουσικοί μεσουρανούσαν σε παλαιότερα γκρουπ όμως το Cockroach In A Ghost Town φέρνει έστω και σπασμωδικά αναμνήσεις από την μουσική αυτή που κυριάρχησε τη δεκαετία του 90. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Janet Weiss drummer των Sleater Kinney, Quasi και Kathy Foster κιθαρίστρια των The Thermals. Απο το επιβλητικό Wilder που ανοίγει το δίσκο, το εξαιρετικό cover στο Hit The City του Mark Lanegan μέχρι και το fuzzy My#1 (με τη συμμετοχή του Stephen Malkmus των Pavement) που κλείνει το άλμπουμ, οι Slang είναι πιθανό να κυκλοφορούν τον πιο εναλλακτικό δίσκο του 2022. 


5. MALKA SPIGEL - GLIDING AND HIDING

H Malka Spigel ήταν η μπασίστρια των Ισραηλινών Minimal Compact (new wave συγκρότημα που άκμασε τη δεκαετία του 80) και επίσης είναι η σύντροφος του Colin Neman κιθαρίστα τραγουδιστή των θρυλικών Wire. Το Gliding And Hiding συγκεντρώνει το Gliding - ep που κυκλοφόρησε το 2014 και ανακατασκευασμένα κομμάτια από το μίνι άλμπουμ Hide του 1994. Η ποικιλομορφία του δίσκου βοηθά πραγματικά να φανούν πολλές πλευρές του ταλέντου της Spigel ενώ παρότι οι συνθέσεις ρεαλιστικά είναι παλιές το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί σταθεί στο σήμερα.


Σιλιντζήρης Πάνος

---------------------------

ARCHIVE:
Underground Diamongs: 2018 Edition
2019
Underground Diamonds: January - February 2019
Underground Diamonds: March - April 2019
Underground Diamonds: May - June 2019
Underground Diamonds: July - August 201
Underground Diamonds: September - October 2019
Underground Diamonds: November - December 2019
2020
Underground Diamonds: January - February 2020
Underground Diamonds: March - April 2020

Underground Diamonds: May - June 2020
Underground Diamonds: July - August 2020

Underground Diamonds: September - October 2020
Underground Diamonds: November - December 2020
2021
Underground Diamonds: January - February 2021
Underground Diamonds: March - April 2021
Underground Diamonds: May - June 2021
Underground Diamonds: July August 2021
Underground Diamonds: September - October 2021

Underground Diamonds: November - December 2021
Underground Diamonds: January - February 2021
Underground Diamonds: March - April 2021

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon