The Afghan Whigs - How Do You Burn?

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τους The Afghan Whigs τους γνωρίσαμε στις αρχές των '90ς, τότε που όλες οι rock μπάντες είχαν μακριά μαλλιά, έπαιζαν grunge και προσπαθούσαν να κλέψουν λίγη από τη δόξα των Nirvana. Οι Afghan Whigs, παρόλο που έπαιζαν rock και οι κιθάρες ήταν εκρηκτικές, δεν άνηκαν σε αυτή τη κατηγορία. Η αγάπη τους για τη soul και εν γένει για τη μαύρη κουλτούρα ήταν εμφανής στις ηχογραφήσεις τους και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν αναγνωρίσιμο ήχο και να αφήσουν το δικό τους διακριτό στίγμα στη μουσική. Μετά από μία σειρά από καταπληκτικούς δίσκους, αποφάσισαν να διαλυθούν το 1998, αφήνοντας ως κύκνειο άσμα τους το ''1965''. Ο καθένας τους τράβηξε το δρόμο του και μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η πορεία του frontman τους, του εκρηκτικού Greg Dulli. Τόσο με τη μπάντα που σχημάτισε, τους Twilight Singers με τους οποίους ηχογράφησε πέντε καλούς δίσκους, όσο και με τη συνεργασία του με τον πολύ καλό του φίλο, που μας εγκατέλειψε πρόσφατα, τον Mark Lanegan. Μαζί σχημάτισαν τους The Gutter Twins και ηχογράφησαν το εξαιρετικό ''Saturnalia'' (2008). Οι Afghan Whigs, όπως και πολλά άλλα συγκροτήματα της γενιάς τους, αποφάσισαν να επανασυνδεθούν και να ηχογραφήσουν καινούργιο υλικό. Το φετινό ''How Do You Burn?'' είναι το τρίτο album που κυκλοφορούν από την επανασύνδεση και μετά. Είχαν προηγηθεί τα ''Do To The Beast'' (2014) και ''In Spades'' (2017). Και οι τρεις δίσκοι δείχνουν ότι η μπάντα εξακολουθεί να έχει όρεξη να δημιουργήσει και ότι βρίσκεται σε σταθερά σπουδαία φόρμα. Μάλιστα, το φετινό ''How Do You Burn?'' μπορούμε να πούμε ότι είναι ελαφρώς καλύτερο από τους δύο προκατόχους του.

Ο δίσκος ξεκινά με ένα τραγούδι. Ονομάζεται ''I 'll Make You See God'' και ακούγεται σαν να έχει ξεπεταχτεί μέσα από τις ονυρώξεις των Queens Of The Stone Age. Και αφού μας έδειξαν ότι μπορούν να τα καταφέρουν περίφημα και στον σκληρό ήχο, επιστρέφουν σε αυτό που μας έχει κάνει να τους αγαπήσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Να γράφουν sexy rock τραγούδια που ντύνουν τους λάγνους στίχους του Dulli. Και οι κιθάρες να είναι πανταχού παρούσες. Τραγούδια σαν το ''Jyja'' και το ''Catch A Colt''. Σε έναν δίκαιο (μουσικά) κόσμο, τα ''The Getaway'' και ''A Line Of Shots'' θα ήταν τα απόλυτα mainstream rock hits και το ''Please, Baby, Please'' η rock μπαλάντα που θα έντυνε νεανικούς έρωτες. Το ''Domino And Jimmy'' θυμίζει τη περίοδο των Twilight Singers και funky κιθάρες δημιουργούν μία υποχθόνια groovy ατμόσφαιρα στο ''Take Me There''. Οι τόνοι πέφτουν στο ''Comcealer'', αφήνοντας χώρο στον Dulli να ξετυλίξει το κουβάρι των ιστοριών τους και για το τέλος έχουν κρατήσει ένα από τα καλύτερα κομμάτια των τελευταίων χρόνων. Το ''In Flames'' η ένταση κλιμακώνεται και η μπάντα δίνει ρέστα, αιχμαλωτίζοντας τον ακροατή.

Οι The Afghan Whigs εξακολουθούν να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν και αυτό αποτυπώνεται στο ''How Do You Burn?''.Μία από τις καλύτερες μπάντες των '90ς επιστρέφει με ακόμα έναν πολύ καλό δίσκο, πράγμα δύσκολο για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνομήλικών τους. Η φλόγα εξακολιουθεί να καίει και αυτή είναι που τροφοδοτεί τη δημιουργικότητα τους.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon