Αφιέρωμα: Jack Kirby, "Ο Βασιλιάς των Comics"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μπορεί στην εποχή που διανύουμε οι σούπερ ήρωες να είναι ένα «αναμασημένο» μοτίβο τόσο στην τέχνη των comics όσο πλέον και στον κινηματογράφο, όμως την περίοδο μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, οπότε και έκανε το μεγάλο «μπαμ», θεωρήθηκε τρομερά πρωτοποριακό. Ένας από τους κορυφαίους σχεδιαστές στον χώρο αυτό, ένας «θεός» που αναδείχτηκε ανάμεσα σε φανταστικά τέρατα, ήρωες και κακούς, ήταν ο Jack Kirby.

Γεννημένος το 1917 ως Jacob Kurtzberg, στην αρχή της καριέρας του και προπάντων αυτοδίδαχτος εισήλθε στον χώρο των cartoon με την εταιρεία Fleischer Studios, ενώ για κάποια περίοδο ανήκε στο καλλιτεχνικό επιτελείο του cartoon Popeye. Αρχικά πέρασε από διάφορα στάδια και εταιρείες όπως η Timely Comics (που αργότερα θα γινόταν ευρέως γνωστή ως Marvel Comics).

Η δεκαετία του 1940 έμελλε να είναι η αρχή μιας λαμπρής πορείας που θα έδινε νέα μορφή στην 9η τέχνη. Στο χρονικό διάστημα αυτό ο J.Kirby συνεργάστηκε με τον Joe Simon. Ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής, ασχολήθηκε με διαφορετικά είδη comics όπως romance, western και πολεμικά για να καταλήξει στο είδος που τον καθήλωσε στο βάθρο με τους κορυφαίους, το superhero comic. Η ανεξάντλητη φαντασία και το ταλέντο που κατείχε τον βοήθησαν να δημιουργήσει εντυπωσιακούς χαρακτήρες που θα αποτελούσαν πρότυπο. Αυτό όμως που τον εξώθησε ένα βήμα παραπέρα ήταν η εκφραστικότητα στα σχέδια του. Ενώ οι ιστορίες και οι χαρακτήρες φαίνονταν «ξένοι» και ουδεμία σύνδεση δεν υπήρχε με την πραγματικότητα, ο J.Kirby κατάφερε να δώσει συναίσθημα και ζωντάνια, να εναρμονίσει κάπως το φανταστικό με το πραγματικό. Αυτό που χαρακτηρίζει πλήρως τις δημιουργίες του Kirby μπορεί να περιοριστεί με μία λέξη: δυναμικότητα! Δεν είναι καθόλου τυχαίος εξάλλου ο χαρακτηρισμός που του έχει δοθεί ως The King of Comics.

Ύστερα από μία σύντομη αλλά εποικοδομητική συνεργασία με την DC Comics, επέστρεψε το 1958 στη Marvel όπου μεσουράνησε για τα επόμενα 10 χρόνια. Στα χρόνια αυτά συνεργάστηκε με τον άλλο σπουδαίο comic writer Stan Lee, των οποίων η συνεργασία θεωρείται μέχρι και σήμερα μία από τις πιο σημαντικές και δημιουργικές στον χώρο.

Ωστόσο όλα όσα μοιάζουν ειδυλλιακά δεν σημαίνει και πως είναι έτσι. Παρόλη την συνεισφορά του στη Marvel, η επιτυχία της οποίας ανήκει σε μεγάλο μέρος στον Kirby γεγονός που οδήγησε να την αποκαλούν «Το σπίτι που έχτισε ο Jack», το 1970 έφυγε για δεύτερη φόρα για να συνεργαστεί ξανά με την DC. Ο λόγος για την διακοπή της τόσο επιτυχημένης συνεργασίας ήταν  διαφωνίες όσο αφορά τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργιών του.

Ένας αυθεντικός καλλιτέχνης, στον οποίο αποδίδεται η δημιουργία πολλών τρανών ηρώων, συνήθιζε να σχεδιάζει γύρω στις τέσσερις σελίδες ημερησίως σε αντίθεση με τους περισσότερους δημιουργούς σήμερα που σε ημέρες έμπνευσης δεν κατορθώνουν να σχεδιάσουν ούτε τις μισές. Αποτέλεσε τον νούμερο ένα δημιουργό την δεκαετία του ’60, ενώ η εκφραστικότητα και η ενέργεια που παρουσιάζεται σε οτιδήποτε και αν άγγιξε έχει επηρεάσει έντονα τα τελευταία 50 χρόνια όλη την πορεία των superhero comics.    

“The adventure comic was made for Jack Kirby”

Will Eisner (αμερικανός εικονογράφος)

Στις δημιουργίες του Kirby βλέπουμε συναίσθημα βλέπουμε μια εκφραστικότητα που μέχρι τότε δεν ταίριαζε στις ιστορίες των σούπερ κομικς

Ήρωες που αμφισβήτησαν την αμετάβλητη δέσμευση τους στον ηρωισμό

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon