Wild Beasts - Present Tense [Domino Records, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Wild Beasts ξεκίνησαν ως ντουέτο το 2002 από την απομακρυσμένη και βροχερή βορειοδυτική Αγγλία, κάτι που αντανακλάστηκε και στο μουσικό τους ύφος. Μινιμαλιστική και ατμοσφαιρική, η ποπ των Wild Beasts έφτασε για πρώτη φορά στα αυτιά μας το 2008 με το ντεμπούτο άλμπουμ Limbo, Panto να κυκλοφορεί μέσα από την ιστορική πλέον Domino Records, από μόνο του πολύ σημαντικό υπόβαθρο για την ανάδειξη μιας νέας μπάντας. Κυκλοφορώντας λοιπόν την δουλειά τους εξ’ αρχής στην συγκεκριμένη δισκογραφική, είχαν εκείνο τον ζωτικό χώρο και χρόνο που χρειάζεται ένα συγκρότημα για να αναδείξει τις αρετές του, αν τις έχει.

Οι Wild Beasts απέδειξαν και με τους επόμενους δίσκους το συνθετικό τους ταλέντο αλλά και την ιδιαιτερότητα τους. Επηρεασμένοι μεν από μεγάλες μπάντες του παρελθόντος όπως οι Talking Heads και οι Talk Talk, δοκίμασαν να εξελίξουν τα ακουσματά τους σε κάτι διαφορετικό, μοντέρνο και εκλεπτυσμένο. Two Dancers και Smother ήταν οι επόμενοι δυο δίσκοι, που τους καθιέρωσαν και μας έφεραν αντιμέτωπους με μια εγκεφαλική πλευρά της ποπ μουσικής, που παρόλα αυτά δεν αναλώνεται σε ανούσιους πειραματισμούς και στον πυρήνα της παραμένει απλή και προσπελάσιμη από πολλές διαφορετικές μουσικές κουλτούρες.

Ο τέταρος κατά σειρα δίσκος με τίτλο Present Tense (δηλαδή ενεστώτας) κυκλοφόρησε επίσημα πριν από λίγες μέρες και από τις πρώτες ακροάσεις δεν δυσκολεύεσαι να φτάσεις στο συμπέρασμα. Οι Wild Beasts αυταναφορικά μας λένε ότι αυτός είναι ένας δίσκος του τώρα, μια πλευρά της ποπ που αφορά το σήμερα. Από τις πρώτες νοτές του Wanderlust η ατμόσφαιρα γίνεται επιβλητική, ο έκδηλος λυρισμός υποστηρίζεται από το λιτό ηλεκτρονικό χαλί που ζεσταίνει τον ήχο και η θεατρικότητα των φωνητικών του Hayden Thorpe συμπληρώνουν αυτό το υπέροχο παζλ. Nature Boy, Mecca και Sweet Spot ακολουθούν και συνεχίζουν να εξάπτουν μυαλό και συναίσθημα. Μια ακβροβατική ισορροπία τηρείται εξαιρετικά ανάμεσα από το ποιητικό, αφηρημένο ύφος και την σφιχτή, καλουδουλεμένη και πρωτοποριακή παραγωγή. Αξίζει να αναφέρουμε δε ότι σε αυτήν την παραγωγή έχουν δουλέψει ο Lexxx, o Leo Abrahams (που έχει συνεργαστεί με Bjork και Brian Eno) αλλά και οι ίδιοι οι Wild Beasts.

Το Present Tense καταφέρνει να ακούγεται ταυτόχρονα οικείο και φρέσκο, έχει μια μοναδική αιθέρια ατμόσφαιρα και μια θεατρικότητα που σε καθηλώνει και σε μαγεύει. Όταν τελείωσει η ακρόαση του, το μόνο που θες να κάνεις είναι να επιστρέψεις στην αρχή για να βεβαιωθείς ότι ένας ποπ δίσκος μπορεί να είναι τόσο συγκλονιστικός. Οι Wild Beasts έφτασαν στο magnum opus της δισκογραφίας τους με το Perfect Tense, που απο τώρα βάζει πλώρη για τους καλύτερους δίσκους της χρονιάς, ενώ η περιόπτη θέση του στις δισκοθήκες μας είναι δεδομένη.

Τον ακούμε ολόκληρο μέσω spotify:

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #111

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon