Tv On The Radio - Seeds

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ποιος θα το φανταζόταν ότι μία παρέα μαύρων μουσικών μαζί με ένα λευκό με εμφάνιση nerd, θα διεκδικούσαν να γίνουν οι αναμορφωτές του indie ήχου στα 00ς. Και όμως το διεκδίκησαν και κυρίως έβαλαν φαρδιά πλατιά την υπογραφή τους στην ανεξάρτητη μουσική της προηγούμενης δεκαετίας. Εξαρχής προσδιορίστηκαν ως ένα crossover συγκρότημα, που μπορεί να κινηθεί από το ένα μουσικό είδος στο άλλο με χαρακτηριστική ευκολία και μάλιστα χωρίς να είναι απαραίτητο να αλλάξει κομμάτι. Και όλα αυτά χωρίς ποτέ να χάσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα τους. Rock, funk, soul, post punk, ηλεκτρονική μουσική και πολλά ακόμα έφτιαχναν το χαρμάνι των TV On The Radio, και το τελικό πακέτο σερβιρίζονταν πάντοτε με ένα pop περιτύλιγμα. Η καταξίωση ήρθε γρήγορα για τους TV On The Radio και κάθε τους καινούργια δουλειά υποδέχονταν με κολακευτικά σχόλια από το σύνολο του μουσικού τύπου. Το φετινό ''Seeds'' έρχεται τρία χρόνια μετά το ''Nine Types Of Light'', που ήταν και ο πιο σκοτεινός δίσκος τους, προφανως επηρεασμένει από τη μάχη του μπασίστα τους Gerard Smith, με τον καρκίνο. Mάχη που χάθηκε λίγες μόλις ημέρες μετά τη κυκλοφορία του ''Nine Types Of Light''. Οι εναπομείναντες τέσσερις προφανώς έπρεπε αρχικά να ξεπεράσουν το χαμό ενός μέλους της μπάντας, αλλά και να επαναπροσδιορίσουν το ίδιο το μέλλον της μπάντας. Τελικά αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τη πορεία τους και τρία χρόνια μετά έχουμε το νέο τους δίσκο.

To ''Seeds'' αποτελεί κομβικό δίσκο για τους TV On The Radio. Αφενός γιατί εισάγει το συγκρότημα στη δεύτερη δεκαετία της ζωής του, με ότι αυτό συνεπάγεται για μία ανεξάρτητη μπάντα, και αφετέρου γιατί παρουσιάζει μία αρκετά διαφορετική προσέγγιση στο υλικό τους. Οι TV On The Radio πλέον κάνουν άνοιγμα σε ένα ευρύτερο κοινό με το ''Seeds'', αφού ο ήχος του είναι αρκετά πιο βατός και πιο φιλικός στα πιο mainstream ακροατήρια. Κατά κάποιο τρόπο είναι κάτι αντίστοιχο με το ''Mosquito'' των Yeah Yeah Yeahs, στο οποίο παρεμπιπτόντως ο David Andrew Sitek (ο λευκός nerd που λέγαμε στην αρχή) είχε ανακατευτεί στη παραγωγή του. Οι γωνίες του ήχου τους έχουν λειανθεί όσο χρειάζεται και η παραγωγή βοηθά στη προσέλκυση νέων ακροατών. Οι TV On The Radio όμως εξακολουθούν να έχουν την ικανότητα να γράφουν γερά τραγούδια, ικανά να ακουστούν είτε μέσα στο πλαίσιο του album, είτε μεμονωμένα. Τελείως χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πρώτο single ''Happy Idiot''. Ένα πιασάρικο single μοντέρνας pop αισθητικής που θα ακουστεί πολύ, βάζοντας το συγκρότημα και σε χώρους που έως τώρα το αγνοούσε. Στην ίδια λογική είναι και κομμάτια σαν ''Could You'' ή το ''Winter'' που φλερτάρει επικίνδυνα και ταυτόχρονα με το fm rock και με τη mainstream μαύρη μουσική. Το εναρκτήριο ''Quartz'' θυμίζει την ατμόσφαιρα του ''Dear Scince'' album, ενώ το ''Lazerray'' είναι η τωρινή τους απόπειρα να γράψουν κάτι τόσο μανιασμένο και πορωτικό, όπως είχαν οι ίδιοι κάνει με το ''Wolf Like Me'' ορισμένα χρόνια πριν. Δάνεια από τον εαυτό τους παίρνουν και για το ''Ride'', που έχει κάτι από την ατμόσφαιρα του ''Family Tree''. Στο ''Careful You'' αποδεκνύουν για άλλη μία φορά την ικανότητα τους να μπλέκουν διαφορετικά είδη στο ίδιο κομμάτι, ενώ στο ''Test Pilot'' χτίζουν ένα pop τραγούδι πάνω σε ηλεκτρονικές φόρμες. Με το ''Right Now'' κάνουν μία φρέσκια πρόταση για τη σύγχρονη μαύρη μουσική και ο δίσκος κλείνει με το χαλαρό ομώνυμο κομμάτι.

Οι TV On The Radio με το ''Seeds'' μπορεί να χάνουν μέρος του περιπετειώδους χαρακτήρα τους, προς χάρην ενός πιο βατού ήχου, καταθέτουν όμως ακόμα έναν σφιχτοδεμένο δίσκο με αξιόλογη δουλειά τόσο στο συνθετικό κομμάτι, όσο και στη παραγωγή. Νέοι φίλοι θα προσέλθουν στις τάξεις τους, ενώ είναι πολύ πιθανόν κάποιοι από τους παλιούς fans να σταθούν με σκεπτικισμό, ακόμα και με αδιαφορία, απέναντι τους. Βέβαια να μη ξεχνάμε πως πρόκειται για μουσικούς που βρίσκονται ηλικιακά γύρω στα σαράντα, οπότε δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε από αυτούς να έχουν την ίδια σπίθα με δέκα χρόνια πριν. Αντίθετα αυτοί και στο ''Seeds'' ακούγονται αρκούντως κατασταλαγμένοι και ώριμοι όπως επιβάλλει η έως τώρα πορεία τους.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon