Timber Timbre - Hot Dreams [Arts & Crafts, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Η σκηνή του Καναδά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας αποτέλεσε μια κοιτίδα ανάδειξης νέων μουσικών ρευμάτων και συγκροτημάτων. Από τους Arcade Fire έως τους Godspeed You! Black Emperor ο Καναδάς (και κυρίως το Μόντρεαλ) μπήκε σφήνα ανάμεσα από Αμερική και Αγγλία και άρχισε να επηρεάζει τις μουσικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια η εν λόγω σκηνή, γνώρισε μια φυσιολογική και αναμενόμενη φθορά, εξαιτίας της οποίας μειώθηκε ο ενθουσιασμός των προηγούμενων ετών.

Κάπως έτσι κανείς δεν πρόσεξε ιδιαίτερα τους Timber Timbre που πρωτοεμφανίστηκαν το 2006 και έχουν ήδη κυκλοφορήσει τέσσερα άλμπουμ. Από την κατάσταση όπου όλοι περίμεναν το νέο και το φρέσκο από τα βόρεια περάσαμε στην κατάσταση κατά την οποία άρχισαν να μην δίνουν σημασία σε καλές κυκλοφορίες που όμως δεν έφερναν επανάσταση. Η τετράδα που ακούει στο όνομα Timber Timbre είναι ένα «θύμα» αυτής της μεταστροφής και έπρεπε να φτάσουμε στην φετινή πέμπτη τους δίσκογραφική απόπειρα για να εκτιμηθούν και να μπουν σε λίστες και ραδιόφωνα.

Το Hot Dreams περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν επηρεάσει τους δημιουργούς του. Από τον Nick Drake έως τον Leonard Cohen και από τον Tom Waits έως τους Tindersticks η απόσταση που χωρίζει τις συνθέσεις αυτού του άλμπουμ με τις επιρροές των Timber Timbre είναι μικρή. Βέβαια έχουν προσθέσει το δικό τους αισθητικό κριτήριο για το νεο-φολκ μουσικό ιδίωμα αλλά σίγουρα δεν θα μνημονεύονται για την πρωτοτυπία τους. Μάλλον ακούγοντας το Hot Dreams η πρωτοπορία φεύγει κατευθείαν από το μυαλό σου. Εδώ θα ταξιδέψεις σε έναν γλυκά μελαγχολικό κόσμο, θα ατενίσεις έξω από το παράθυρο και θα χαθείς σε στιγμές εσωστρέφειας. Από τις πρώτες λιτές ακουστικές κιθάρες του εναρκτήριου Beat the Drum Slowly, που σε βάζει στο κλίμα του δίσκου και από τον τίτλο του, μέχρι το διάχυτο ερωτισμό του ομώνυμου κομματιού και από τον Αμερικάνικο νότο του Grand Canyon μέχρι το μυσταγωγικό κλείσιμο με το The Three Sisters, το Hot Dreams είναι ένας καλογραμμένος και καλαίσθητος φολκ δίσκος.

Ειλικρινείς ως προς τον  εαυτό τους και τους ακροατές τους οι Timber Timbre απλά γράφουν καλή μουσική χωρίς καμία επιτήδευση και με προσανατολισμό ένα ευρύ ακροατήριο. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το Hot Dreams είναι μια απλοποιημένη εκδοχή του Nixon των Lambchop, έτοιμο να γίνει το μουσικό χαλί για κάθε συναισθηματικό ταξίδι.

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #135

 
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon