Yo La Tengo - Stuff Like That There

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Yo La Tengo δικαίως θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα κιθαριστικά συγκροτήματα των τελευταίων τριάντα χρόνων. Μπορεί ποτέ να μην ήταν η αιχμή της πρωτοπορίας κάποιας συγκεκριμένης περιόδου, όπως ήταν οι Sonic Youth ή οι My Bloody Valentine, αλλά η συνολική τους παρουσία είναι πέρα για πέρα πρωτοποριακή. Πως γίνεται αυτό, εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος. Η απάντηση είναι απλή. Οι Yo La Tengo ποτέ δεν ταυτίστηκαν με κάποια συγκεκριμένη σκηνή, ώστε να βρεθούν στο προσκήνιο ταυτόχρονα με το hype της σκηνής και αναπόφευκτα και τη παρακμή όταν η σκηνή αρχίσει να φθίνει. Οι Yo La Tengo όλα αυτά τα χρόνια ακολούθησαν το μουσικό τους ταλέντο στο να γράφουν τραγούδια, ανεξάρτητα από τις εκάστοτε μόδες. Άλλοτε χαμηλόφωνα και άλλοτε έντονα κιθαριστικά, οι Yo La Tengo έχουν ένα από τα πλέον αξιόλογα songbooks της γενιάς τους.

Το ''Stuff Like That There'' δεν είναι ένας συμβατικός δίσκος για το συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη, μιας και τα περισσότερα τραγούδια που περιέχει είναι διασκευές. Συνολικά περιέχονται εννέα διασκευές σε κομμάτια άλλων, τρία σε δικά τους και δύο καινούργια κομμάτια. Το κλίμα του δίσκου είναι αρκετά χαλαρό και για αυτό προτιμήθηκαν ακουστικές ενορχηστρώσεις. Με αυτό το τρόπο η μπάντα κατάφερε να δημιουργήσει ένα εννιαίο ύφος στο δίσκο, αφού απογύμνωσε όσες συνθέσεις περιείχαν ηλεκτρική ενέργεια στις προτότυπες εκδοχές τους. Οι Yo La Tengo δεν δίστασαν να διασκευάσουν μέχρι και τους σχεδόν σύγχρονούς τους, Cure, και μάλιστα ένα από τα πιο γνωστά τους κομμάτια, το κλασσικό ''Friday I'm In Love'', παραδίδοντάς το σχεδόν αγνώριστο. Τα δύο καινούργια κομμάτια είναι τα ''Rickety'' και ''Awhileaway''. Και τα δύο κινούνται σε χαλαρά μονοπάτια, ενταγμένα πλήρως στο συνολικό κλίμα του δίσκου. Το ''Deeper Into Movies'' το είχαμε πρωτοσυναντήσει στον ίσως καλύτερο δίσκο τους ''I Can Hear The Heart Beating As One''. Η καινούργια εκτέλεση του αφαιρεί τις ηλεκτρικές κιθάρες και του προσδίδει έναν folk χαρακτήρα. Η διασκευή στο ''I 'm So Lonesome I Could Cry'' μπορεί να μην έχει το αυτοκαταστροφικό της πρωτότυπης, αλλά η ιδιότυπη pop των Yo La Tengo το κατατάσσει στις στιγμές που ξεχωρίζουν στο καινούργιο album, ενώ για το ''Butchie's Tune'' των Lovin' Spoonful του επιφυλάσσουν μία σχεδόν country εκτέλεση. Ο δίσκος κλείνει με το ''Somebody's In Love'' του Sun Ra, που προφανώς και δεν έχει καμία σχέση με τη space jazz του εκκεντρικού μουσικού, αλλά φλερτάρει με την 60ς pop.

Όσο και να φαίνεται παράξενο, μιας και περιέχει κομμάτια διαφορετικών συνθετών, το κύριο συστατικό του ''Stuff Like That There'' είναι η ομοιομορφία. Ένας ήρεμος δίσκος που χαλαρώνει στο άκουσμά του και μας εισάγει στο Φθινόπωρο που μόλις ξεκίνησε. Οι Yo La Tengo μας έδωσαν ακόμα έναν αξιόλογο δίσκο και συνεχίζουν ακάθεκτοι, όταν οι περισσότεροι συνομίλικοί τους έχουν εγκαταλείψει. Είναι σίγουρα μία μπάντα που αν κάποιος καταπιαστεί μαζί τους δεν θα ξεμπερδέψει εύκολα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon