Παρουσίαση προγράμματος θεάτρου "Λιθογραφείον": Ένα ρεπερτόριο για όλα τα γούστα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Του Κώστα Νταλιάνη 7/9/2015

Ξεκίνησε και επίσημα η νέα σεζόν για το θέατρο «Λιθογραφείο», με μία φροντισμένη παρουσίαση του νέου προγράμματος στον φιλόξενο χώρο του θεάτρου. Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα σύντομο λόγο του καλλιτεχνικού διευθυντή Δημήτρη Τουλιάτου, ο οποίος τόνισε, ότι, παρά τις αντιξοότητες της εποχής, αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα τη νέα θεατρική χρονιά.

Ακολούθησε ένα βίντεο με παρουσίαση των παραστάσεων και εκδηλώσεων, που θα φιλοξενηθούν μέχρι το τέλος του 2015, στις οποίες περιλαμβάνονται επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής σαιζόν, που θα ανέβουν ξανά, καταξιωμένες αθηναϊκές παραγωγές, νέες – πολλά υποσχόμενες- πατρινές παραγωγές, κινηματογραφικά αφιερώματα, μουσικά live, εικαστικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια και σεμινάρια, συγκροτώντας, έτσι, ένα πλήρες θεατρικό ρεπερτόριο με προτάσεις για όλα τα γούστα.

Το παρών έδωσαν ηθοποιοί και σκηνοθέτες, που θα συνεργαστούν με το θέατρο. Ανάμεσα τους η Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη (υπεύθυνη της Παιδικής & Εφηβικής σκηνής και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας) εκπροσώπησε το ΔΗΠΕΘΕ κι εξέφρασε την ευχή της να δυναμώσουν και να αναπτυχθούν όλες οι θεατρικές εστίες της πόλης.

Το πρόγραμμα καλύπτει το έτος 2015, καθώς η τακτική του θεάτρου είναι να υπάρχει χώρος στο 2016 για νέες παραστάσεις, που μπορεί να αναδειχθούν μέσα στη χρονιά στην Αθήνα και αλλού. Ο Δημήτρης Τουλιάτος ανέφερε, επίσης, ότι στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των βιβλιοπαρουσιάσεων και μουσικών εκδηλώσεων, μόλις ολοκληρωθεί και ο προγραμματισμός της χρονιάς από την Αθήνα. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

9-16/9                           

«Κατερίνα»
του Αύγουστου Κορτώ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη, με την Λένα Παπαληγούρα.

Πρόκειται για την αληθινή ιστορία της διπολικής μητέρας του συγγραφέα. Η Κατερίνα έχει μόλις αυτοκτονήσει και αρχίζει να αφηγείται την καταραμένη ζωή της. Φάρμακα, χάπια, σύζυγος και γιος, αγάπη και μίσος, ομοφυλοφιλία, αυτοσαρκασμός, χιούμορ ανακατεμένο με πόνο, στοργή μέσα από στριγγλιές και απόπειρες αυτοκτονίας αποτελούν τη χαοτική πραγματικότητα της ηρωίδας.       

22-27/9 και 30/9-1/10

«Γυάλινος Κόσμος»
του Τενεσί Γουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Μαίρης Σιδηρά, με τους: Μαρία Καλιαμβάκου, Σπύρο Κανελάκη, Μελίνα Κουτσοχέρα, Ευάγγελο Μιχάλη.

Στο έργο εξιστορείται η ζωή της οικογένειας Γουίνγκφιλντ, που την απαρτίζουν, ο γιος Τομ, η μητέρα Αμάντα και η κόρη Λώρα. Το έργο αυτό αποτέλεσε την πρώτη μεγάλη θεατρική επιτυχία του Τ. Γουίλιαμς, που καθιερώθηκε ως ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα.

Κριτική της παράστασης

28-29/9                           

«Στην άκρη του βατήρα»
από την ομάδα χορού «Αμάλγαμα», χορογραφία: Μαρία Γοργία.

Μια ιδιαίτερη χοροθεατρική περφόρμανς, που δεν ακολουθεί κανέναν συνηθισμένο κανόνα, με μια εκπληκτική ερμηνεύτρια.

2-4/10                             

«Θάλαμος αρ.6»
του Άντον Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Γιολάντας Μαρκοπούλου, με τους: Νίκο Γιαλελή, Κώστα Κορωναίο, Μιχάλη Μουλακάκη, Παναγιώτη Παναγόπουλο.

Ο «Θάλαμος αρ. 6» παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό – και πάντα με το τσεχωφικό χιούμορ - την πορεία της ζωής του γιατρού Ράγκιν από τη γεμάτη προσδοκίες και όνειρα ιατρική του αποστολή, ως την ηθική και εντέλει φυσική του εξόντωση, που περνά μέσα από τη προσωπική παραίτηση.  

5-6/10                             

«Monologue»
της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά, με την πολυπράγμονα Μάνια Παπαδημητρίου. 

Ένα βαθύτατο ψυχαναλυτικό κείμενο, που παρουσιάζει την αδυναμία δημιουργίας υγιών σχέσεων μιας γυναίκας, που η σχέση της με τη μάνα της είναι τραυματική.     

7-8/10                             

«Το πανεπιστήμιο στην πόλη (Welcome party & Cyana mercury live)»:
Εκδηλώσεις με την συνεργασία του ραδιοφωνικού σταθμού των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών «UP FM».

14/10-1/11                     

«Το αλύχτισμα»
του Χρήστου Στρέπκου, με τους: Ηλία Μαζιώτη, Αλέξανδρο Λούτα, Μαρία Φλωράτου, Βασίλη Τσόρλαλη.

 «Το Αλύχτισμα» είναι μια μαύρη κωμωδία για τα όρια και τη δύναμη της φιλίας.

19/10 – 8/11                  

«Το γαϊτανάκι των σκιών και των χρωμάτων…»
Μια παιδική παράσταση από την Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα «ΠΑιΘέΑ».

19/10                              

«Ξαναβλέποντας τον Θίασο»
Ένα αφιέρωμα στην ταινία του Θόδωρου Αγγελόπουλου 40 χρόνια μετά την πρώτη της προβολή. Παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θεατών σε όλη την ιστορία του Φεστιβάλ. Κατά την προβολή της, η αίθουσα ήταν ασφυκτικά γεμάτη με πολυάριθμους όρθιους θεατές, που στο τέλος αποθέωσαν τον Αγγελόπουλο, ενώ η ταινία έλαβε συνολικά επτά βραβεία.

29/10                               

«Ο Θείος Βάνιας»
του Άντον Τσέχωφ, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ, με τους: Γιάννη Φέρτη, Γιάννη Βόγλη Στέλιο Μάινα, Έρση Μαλικένζου, Μαρίνα Ψάλτη, Μελίνα Βαμβακά, Αλεξία Καλτσίκη, Χάρη Χαραλάμπους.

9-11/11                           

«Πατριδογνωσία»
των Γεράσιμου Γεννατά και Γιώργου Γαλίτη, σε σκηνοθεσία Θ. Χαλκιά. Ερμηνεύει ο Γ. Γεννατάς. 

Μια μουσικοπολιτική επιθεώρηση, στην οποία ο Γ. Γεννατάς σατιρίζει πρόσωπα και καταστάσεις με συνοδεία ζωντανής μουσικής.

12/11                              

«Άφιξη»
του Γιώργου Παπαδημητρακόπουλου.                 

13/11                               

«Crime swing investigation live»
Τα μέλη του μουσικού συγκροτήματος είναι η Χριστίνα-Άρτεμις Παππά στα φωνητικά, ο Θωμάς Μητρούσης στην κιθάρα, ο Γιώργος Γαλόπουλος στο κόντρα μπάσο και ο Θοδωρής Χριστοδούλου πίσω από τα τύμπανα.

Το συγκρότημα έχει στο ενεργητικό του δεκάδες εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές και θέατρα ανά την Ελλάδα, συμμετοχές σε φεστιβάλ μουσικής και χορού καθώς και σημαντικά support.

14/11                               

«Ας περιμένουν οι γυναίκες»
του Σταύρου Τσιώλη.

Τρεις μπατζανάκηδες, καθ' οδόν για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους, καθυστερούν συνεχώς το ταξίδι τους, με πρόσχημα ερωτικά ειδύλλια (αληθινά και φανταστικά), που συναντούν στο δρόμο τους. Προβολή & μουσική βραδιά με τα τραγούδια της ταινίας. 

16-17/11                         

«Έξοδος»
Σκηνική σύνθεση της ομάδας «Anima», σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Κριτική της παράστασης

19/11-31/12                   

«Τη νύχτα που έλαμψε το άστρο»
Παιδική παράσταση του Κωνσταντίνου Κυριακόπουλου, σε σκηνοθεσία Μαίρης Σιδηρά.

23-25/11                         

«Ο ληστής»
Μονόλογος του Δημήτρη Μανιάτη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, με τον Πασχάλη Τσαρούχα.

Κριτική της παράστασης

27-29/11                         

«Η γυναίκα της Ζάκυθος»
του Διονυσίου Σολωμού, σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Στέλιου Σοφού. 

2/12                                 

«Άγιοι των Εξαρχείων»
Ένα μουσικό αφιέρωμα στους: Κατερίνα Γώγου, Νικόλα Άσιμο και Παύλο Σιδηρόπουλο.

4-20/12                           

«Soloup. Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο»
Μια έκθεση με ιστορικά κείμενα, ντοκουμέντα, σπάνιες φωτογραφίες της εποχής, εκτυπώσεις εφημερίδων με την πρώτη δημοσίευση του βιβλίου του Ηλία Βενέζη «Νούμερο 31328», καθώς και άγνωστα σκίτσα του Φώτη Κόντογλου, τα οποία βρέθηκαν κατά την έρευνα του graphic novel του Soloúp, αλλά και όλη η διαδικασία για την δημιουργία του. 

8-22/12                           

«Αριζόνα» 
του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο, σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα, με την Ελένη Καραμούζη και τον Δημήτρη Σιγανό.            

19/12                               

«Δεν υπάρχει κράτος, μαντάμ»
Ένα μουσικοθεατρικό θέαμα με τον Παντελή Αμπαζή και τον Γεράσιμο Γεννατά.

23/12                               

«Θεατρικό αναλόγιο»
με την Λένα Δροσάκη, σε σκηνοθεσία Ελένης Καραμούζη.

(οι ημερομηνίες θα ανακοινωθούν προσεχώς) 

«ΟΡΕΣΤΗΣ»

του Ευριπίδη, σε μετάφραση Γιάννη Τσαρούχη και σκηνοθεσία  Σίμου Κακάλα, με τους: Δήμητρα Κούζα , Έλενα Μαυρίδου, Μιχάλη Βαλάσογλου, Δημήτρη Λάλο, Σίμο Κακάλα. 

«ΜΕΝΓΚΕΛΕ» 

του Θανάση-Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου, με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Μυρτώ Αλικάκη.

Το πρόγραμμα του θεάτρου είναι διαθέσιμο σε έντυπη μορφή από το καφέ «Φουαγιέ» του θεάτρου καθημερινά από τις 9 το πρωί.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, πληροφορίες και αλλαγές στο πρόγραμμα, αλλά και άμεση ενημέρωση, μπορείτε να γραφτείτε στις ενημερώσεις της σελίδας του θεάτρου «Λιθογραφείου» στο facebook.

Πληροφορίες, κρατήσεις στο 2610 328 394 και με μήνυμα στην σελίδα του θεάτρου στο facebook.

ΘΕΑΤΡΟ «ΛΙΘΟΓΡΑΦΕΙΟΝ»

Μαιζώνος 172 & Τριών Ναυάρχων, 26225 Πάτρα

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon