Mια παράσταση, που γεννιέται και πεθαίνει το ίδιο βράδυ: "Zombieprov" από τους "BUS Και"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

του Κώστα Νταλιάνη

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Είναι δύσκολο να γράψεις κριτική για μια παράσταση αυτοσχεδιασμού, όπως αυτή των «BUS Και», καθώς αυτό, που είδες, δεν θα το ξαναδεί κανείς. Οι παραστάσεις αυτές δημιουργούνται σε ένα συγκεκριμένο χώρο και χρόνο με ένα συγκεκριμένο κοινό και ποτέ δεν επαναλαμβάνονται. Ο λόγος; Δεν υπάρχει γραμμένο θεατρικό έργο!

Το καφέ-μπαρ «Συνδετήρας», με πλούσια δράση όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης (μιας και διοργανώνει προβολές, εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα και άλλα), έφερε τους«BUS Και» για πρώτη φορά στην Πάτρα. Ο κόσμος, περίεργος, αν και στην πλειοψηφία του δεν είχε δει προηγουμένως αυτοσχεδιαστική κωμωδία, γέμισε ασφυκτικά τον χώρο.

Η Βασιλική Κίσσα και ο Μενέλαος Πρόκος ανέβηκαν στην σκηνή με πιστόλια, έτοιμοι για μάχη μέχρι τέλους με τα ζόμπι, σε ένα post-apocalyptic κόσμο, όπου τα ζόμπι έχουν κατακλύσει την πόλη. Αυτό είναι και το μοναδικό δεδομένο για το «Zombieprov», καθώς πρόκειται για μια παράσταση χωρίς κείμενο και χωρίς σκηνοθεσία. Υπάρχουν μόνο ηθοποιοί επί σκηνής, έτοιμοι να δημιουργήσουν, σχεδόν, εκ του μηδενός με την ενεργή βοήθεια του κοινού.

Η μέθοδος των αυτοσχεδιαστών συνίσταται στο να ζητούν μια απλή πρόταση ή λέξη από το κοινό και αυτή να χρησιμεύει ως βάση, για να γεννηθεί και να στηθεί μια ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη παράσταση, τα δύο παιδιά πρόσθεσαν ένα νέο χαρακτηριστικό: Κάθε φορά, που ακουγόταν ο ήχος ενός κουδουνιού, το κοινό θα πρότεινε μια λέξη, η οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί αφηγηματικά, για τη συνέχιση της ιστορίας.

Νομίζω, ότι το καλύτερο και κολακευτικότερο σχόλιο για τους «BUS Και» είναι το πόσο δυσκολεύεσαι να πιστέψεις, ότι τα πάντα δημιουργούνται επί σκηνής εκείνη ακριβώς την στιγμή. Το έργο αποκτά μια τέτοια συνέχεια, που, σου δίνει την εντύπωση, ότι δεν διαφέρει πολύ από μια παράσταση με καθορισμένο κείμενο, καθώς με το ταλέντο, το ένστικτό τους και, κυρίως, με την εξαιρετική επικοινωνία (τόσο μεταξύ τους, όσο και με το κοινό), οι «BUS Και» φτιάχνουν ένα έργο με χαρακτήρες, με εμπνευσμένο διάλογο και ανατροπές, οι οποίες μάλιστα προοικονομούνται!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι δυο ηθοποιοί γνωρίζουν, όσα γνωρίζει και το κοινό. Οι θεατές συμμετέχουν επί ίσοις όροις σε αυτή την θεατρική περιπέτεια και δίκαια μπορούν, ως ένα βαθμό, να νιώθουν ως συνδημιουργοί.

Η Β.Κίσσα και ο Μ.Πρόκος ήταν ευρηματικοί, ετοιμόλογοι, αεικίνητοι, διασκεδαστικοί και, κυρίως, αυθεντικοί. Παρέσυραν τον κόσμο σε ασταμάτητο γέλιο και συγχρόνως τους «έβαλαν» μέσα στην ιστορία.

Ήταν μια θεατρική παράσταση ικανή να φτιάξει την διάθεση του καθενός με το πηγαίο χιούμορ, την ειλικρίνεια και την αμεσότητά της. Δείτε την χωρίς δεύτερη σκέψη με την πρώτη ευκαιρία.

Η ΣΧΟΛΗ «ImproVIBE»

Improv Comedy Theater σημαίνει αυτοσχεδιαστική θεατρική κωμωδία. Πολύς κόσμος συγχέει την αυτοσχεδιαστική θεατρική κωμωδία με το σταντ-απ κόμεντυ. Το μόνο κοινό, όμως, που έχει με το σταντ-απ κόμεντυ είναι το «κόμεντυ». Οι σταντ-απ κωμικοί περνάνε αμέτρητες ώρες δουλεύοντας τα κείμενα τους, τα οποία είναι προσεκτικά δομημένα και αποσκοπούν αποκλειστικά στο γέλιο. Στον αυτοσχεδιασμό, από την άλλη, δεν υπάρχει κείμενο και όλη η προετοιμασία του αυτοσχεδιαστή αφορά το δέσιμο της ομάδας και την κατάκτηση των εργαλείων του αυτοσχεδιασμού, με σκοπό την δημιουργία μιας ιστορίας με συνέχεια.

Ο Μ.Πρόκος ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το είδος θεάτρου στο Ώστιν, την πρωτεύουσα του Τέξας. Μόνο στην πόλη αυτή, υπήρχαν πέντε διαφορετικά σχήματα αυτοσχεδιαστικής θεατρικής κωμωδίας. Ο Μενέλαος μαγεύτηκε από αυτό που είδε και αποφάσισε να ασχοληθεί εντατικά, χωρίς να έχει κάποια προηγούμενη θητεία στον χώρο του θεάτρου.

Όταν γύρισε στην Ελλάδα, άνοιξε την «ImproVIBE», που είναι η πρώτη σχολή αυτοσχεδιασμού και αυτοσχεδιαστικής θεατρικής κωμωδίας στην χώρα μας. Το ρίσκο ήταν μεγάλο, γιατί αν και το θεατρικό αυτό είδος είναι διαδεδομένο σε πολλές χώρες, στην Ελλάδα ήταν σχετικά άγνωστο.

Διδάσκει την τεχνική με την οποία ο καθένας μπορεί να εισάγει το παιχνίδι στη ζωή του και να παίρνει ρίσκα. Σκοπός, κατ’ αρχάς, είναι το άτομο να αποβάλλει από μέσα του τον φόβο της αποτυχίας. Η διδασκαλία βασίζεται στον παιδικό αυθορμητισμό και γίνεται με παιχνίδια και ασκήσεις.

ΟI «BUS Και»

Ο θίασος «BUS Και» απαρτίζεται από τους δύο κύριους εκπαιδευτές αυτοσχεδιασμού της «ImproVIBE», τον Μ.Πρόκο και την Β. Κίσσα. Πρωτοπαρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2013 με κάποιες παραστάσεις στο “The White Rabbit” και συνέχισε με μία πολύ επιτυχημένη σεζόν στο “Θέατρο ΠΚ”.

Έχουν συμμετάσχει στο “Φεστιβάλ Κωμωδίας” το 2014, στο φεστιβάλ “Up The W-ALL”, στις παραστάσεις αυτοσχεδιασμού του “Bob Theater Festival”, καθώς επίσης και στο “ΚΩΜΙΚΟ ΜΠΟΥΜ” τη σεζόν 2013-2014. 

«Zombieprov»

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Βασιλική Κίσσα και Μενέλαος Πρόκος

Η παράσταση παίχτηκε στον “Συνδετήρα” την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου
(Αλ.Υψηλάντου 146, Πάτρα)

Οι  «BUS Και» συνεχίζουν τις αυτοσχεδιαστικές τους παραστάσεις στην Αθήνα, κάθε Κυριακή στις 9:30 μ.μ., στο θέατρο “Άβατον” (Ευπατριδών 3, Γκάζι)
http://buskai.info/

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon