Οι καλύτερες κυκλοφορίες του καλοκαιριού σε ένα mixtape

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Του Θανάση Καρανίκα

1. De La Soul feat. Damon Albarn – “Here In After” (Album: “And The Anonymous Nobody”)
Επιστροφή για τους θρύλους του χιπ-χοπ De La Soul, με ένα, όπως φαίνεται, απ' τα καλύτερα και πιο ώριμα άλμπουμ της καριέρας τους. Μια απ' τις συμμετοχές του δίσκου είναι κι αυτή του Damon Albarn με τον οποιο έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν στο πασίγνωστο “Feel Good Inc.” (αλλά και στο λιγότερο γνωστό "Superfast Jellyfish" από το “Plastic Beach” των Gorillaz επίσης). Στην επερχόμενη δουλεία των Gorillaz μάλιστα έχει επιβεβαιωθεί και η συμμετοχή των De La Soul για ακόμα μια φορά. Η χημεία τους πάντως, από τις τρεις αυτές μέχρι στιγμής συνεργασίες, είναι εγγυημένη.


2. Paul Simon – “Wristband” (Album: “Stranger To Stranger”)
Δε ξέρω πόσοι καλλιτέχνες στα 74 τους χρόνια ακούγονται τόσο φρέσκοι και ορεξάτοι όσο ο Paul Simon στο "Stranger to Stranger". Εμείς για άλλη μια φορά του βγάζουμε το καπέλο και απολαμβάνουμε το "Wristband στο repeat.

3. Blood Orange – “Augustine” (Album: “Freetown Sound”)
To τρίτο album του Dev Hynes ως “Blood Orange”, αν και λιγότερο αιχμηρό, έχει όλα τα φόντα να γίνει το φετινό “To Pimp A Butterfly” του Kendrick Lamar που έσβησε όλες τις «μαύρες» κυκλοφορίες την περσινή χρονιά. Το “Augustine”, που αποτελεί και το πρώτο single, είναι ένα μικρό διαμάντι κι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα τραγούδια του 2016.

4. Maxwell – “All The Ways Love Can Feel” (Album: “BlackSUMMERS'night”)
Με το “BlackSUMMER’Snight”, ως το δεύτερο μέρος μιας τριλογίας δίσκων, ο Maxwell ανακηρρύσεται ως ένας εκ των καλύτερων μαθητών της σχολής Michael Jackson, και το “All The Ways Love Can Feel” συνοψίζει ιδανικά το όλο του αυτό όραμα .

5. Kraak & Smaak – “Toxic Love Affair” (Album: “Juicy Fruit”)
Τόσο δροσερό όσο μας προϊδεάζει απ’ τον τίτλο του, είναι το καινούριο άλμπουμ των Ολλανδών παραγωγών της Electronica-Funk-Soul-Disco, με το παρόν σινγκλάκι να τους προσφέρει ίσως, την αναγνώριση που τους αρμόζει και σε ένα ευρύτερο κοινό.

6. Avalanches – “Subways” (Album: “Wildflower”)
Τα χρόνια που μεσολάβησαν για την δισκογραφική επιστροφή των Avalanches ήταν ομολογουμένως πάρα πολλά, μας αποζημίωσαν όμως με ένα δίσκο εφάμιλλης ποιότητας με τον πρώτο. Και θα μας πάρει ακόμα καιρό να ανακαλύψουμε ολόκληρη τη μαγεία που κρύβεται μέσα στα δεκάδες samples του.

7. Disclosure – “Feel Like I Do”
Εκνευριστικά ταλαντούχοι κι επιτυχημένοι για το νεαρό του ηλικίας τους, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις τα τελευταία χρόνια βρίσκεις το όνομα Disclosure από κάτω. Φέτος το καλοκαίρι κυκλοφόρησαν ένα maxi-single τριών τραγουδιών, με το “Feel Like I Do”, όπου σαμπλάρουν το “I'm Still in Love With You” του Al Green, να ξεχωρίζει. Θα ταίριαζε και γάντι στο δίσκο των Avalanches, που λέγαμε και προηγουμένως.

8. Alicia Keys – “In Common”
Η Αlicia Keys, για καλη μας τύχη, φαίνεται να έχει "πάθει" λίγο Beyonce, κι ετοιμάζει όπως φαίνεται ένα σούπερ δισκογραφικό comeback προς το τέλος της χρονιάς. Ανυπομονούμε!

9. Warpaint – “New Song”
New Song όνομα και πράγμα, για τo αγαπήμενο μας girl-band, που φαίνεται να επιστρέφει λίγο πιο ποπ απ’ ότι μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα. Σαν πρώτο δείγμα, έχει αρκετό ενδιαφέρον.

10. Trentemoller – River In Me (Trentemoller Remix)
Είναι γεγονός πως ο ιδανικότερος για να ρεμιξάρει τα κομμάτια του κορυφαίου Δανού της electronica, Τrentemoller, είναι ο ίδιος του ο εαυτός. Το “River In Me” είναι ο προάγγελος του νέου του δίσκου που κυκλοφορεί το Σεπτέμβρη, και στα φωνητικά βρίσκεται η μοναδική Jehnny Beth των Savages.

11. DJ Shadow feat. Run The Jewels – “Nobody Speak” (Album: “The Mountain Will Fall”)
Για τον DJ Shadow δε χρειάζονται συστάσεις, και οι Run The Jewels είναι ότι πιο «σοβαρό» υπάρχει στο εναλλακτικό χιπ-χοπ τα τελευταία χρόνια. Μια συνεργασία που ευχόμασταν, και που μας δικαίωσε πλήρως. Μακάρι, βέβαια, και όλος ο δίσκος να στεκόταν στο ίδιο επίπεδο.

12. Gioumourtzina – “Chrysostomou Smyrnis (Larry Gus remix)” (Album: “Blakk Metall Remixes”)
O Lurry Gus απογειώνει το «Chrysostomou Smyrnis», μέσα από το μακράν κορυφαίο ελληνικό άλμπουμ για φέτος, “Blakk Metall” των Gioumourtzina.

13. Wild Beasts – “Ponytail” (Album: “Boy King”)
Μπορεί να μην ξαναγράψουν ποτέ τους δίσκο σαν το "Two Dancers" του 2009, όμως οι Wild Beasts συνεχίζουν να μας προσφέρουν υψηλής ποιότητας δουλειές και να εξελίσσονται με τον τρόπο τους. Απ’ το φετινό “Boy King” ξεχωρίζω με άνεση το “Ponytail”.

14. Μetronomy – “16 Beat” (Album: «Summer ’08»)
Πέμπτος κατά σειρά δίσκος, για τους κορυφαίους synth-popάδες της εποχής, Metronomy. Εδώ για δεύτερη φορά μετά το 2008 και το ντεμπούτο τους, ο εγκέφαλος του γκρουπ Joseph Mount, αναλαμβάνει όλη την δουλειά μόνος του, άρα προφανώς μιλάμε ουσιαστικά για ένα solo project. Δε ξέρουμε ακόμα αν θα παρουσιαστεί ζωντανά με την συμμετοχή και των υπολοίπων μελών σε περιοδεία, πάντως το «16 beat» είναι απ’ τα πιο ιδιοφυή κι εθιστικά κομμάτια που μας έχουν (ή έχει) παρουσιάσει ποτέ.

15. Beth Orton – “Wave” (Album: Kidstick)
Σταθερή αξία μέσα στο χρόνια, στον πιο “folktronica” δίσκο της, η Beth Orton μας χαρίζει  δέκα πανέμορφα και με λόγο ύπαρξης καινούρια τραγούδια, με το “Wave” να είναι το πιο αγαπήμενο μας μέχρι τώρα.

16. Cassius feat. Cat Power – “Feel Like Me” (Album: Ibifornia)
Ολίγον μάπα το καρπούζι, όσον αφορά το νέο δίσκο του γαλλικού ντουέτου, κι ας πέρασαν 10 ολόκληρα χρόνια από την τελευταία φορά. Η λατρεμένη Cat Power βέβαια, ανεβάζει αρκετά το επιπέδο με την ερμηνεία της στο “Feel Like Me”, όπου είναι και το μοναδικό τραγούδι που συγκράτησα απ’ αυτόν.

17. Massive Attack feat. Ηοpe Sandoval – “The Spoils”
Τα λόγια είναι περιττά. Οι Massive Attack είναι και πάλι εδώ με δεύτερο EP μέσα στο 2016. Στο «The Spoils», ξανασυνεργάζονται με την Hope Sandoval των Mazzy Star, ενώ στο video clip απολαμβάνουμε την μοναδική Cate Blanchett. Δε θα 'ταν υπερβολή να το χαρακτηρίσουμε ως το καλύτερο τραγούδι τους εδώ και πολλά και χρόνια.

18. Bon Iver – “22 (OVER S∞∞N) [Bob Moose Extended Cab Version]” (Album: "22, A Million")
Στο τέλος της χρονιάς θα κονταροχτυπηθούν με τους Radiohead για την πρώτη θέση σε πάρα πολλές λίστες. Ο νέος δίσκος των Bon Iver είναι απ’ τα πιο σημαντικά μουσικά γεγόνοτα για φέτος, και το πρώτο δείγμα μας προϊδεάζει για μια αρκετά διαφορετική ηχητική κατεύθυνση.

19. Father John Misty – Real Love Baby
Αδέσποτο καινούριο τραγούδι απ’ τον Father John Misty, κοντά στο γνωστό ύφος που αγαπήσαμε και που αποθεώσαμε ακόμα περισσότερο στο περσινό «I Love You Honeybear».

20. Μichael Kiwanuka - "One More Night" (Album: "Love & Hate")
O Michael Kiwanuka στη δεύτερη δισκογραφική του απόπειρα, δανείζεται την μαγεία του Danger Mouse, που βρίσκεται στο τιμόνι της παραγωγής, για να απογειώσει το υλικό του. Το αποτέλεσμα ένας απ' τους καλύτερους σύγχρονους soul δίσκους, ήδη κλασσικός στη συνείδησή μας, από τα πρώτα singles που δόθηκαν σε κυκλοφορία. Το "One More Night" είναι απλά ένα καταπληκτικό τραγούδι αναμέσα στα υπόλοιπα.

21. BADBADNOTGOOD feat. Sam Herring - "Time Moves Slow" (Album: IV)
Λατρέψαμε τον τρόπο με τον οποίο επαναπροσδιόρισαν το "Seasons" των Future Islands, δύο χρόνια πριν. Φέτος στο "ΙV", οι όλο και καλύτεροι BADBADNOTGOOD από τον Καναδά, συνεργάζονται με την ψυχή των Future Islands, Sam Herring (εκτός των άλλων), σε έναν δίσκο πολλαπλών ακροάσεων και εσωτερικών αναζητήσεων.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon