The Jesus And Mary Chain - Damage And Joy

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ελάχιστα συγκροτήματα μπορούν να ισχυριστούν ότι ανήκουν στους πρωτοπόρους αυτού που ονομάστηκε ''ανεξάρτητος κιθαριστικός ήχος''. Ένα από αυτά που μπορεί να το ισχυριστεί, χωρίς κανείς να μπορεί να τους χαρακτηρίσει υπερφίαλούς και εγωπαθείς, είναι οι The Jesus and Mary Chain. Οι Jesus ήρθαν στη ζωή μας στα μέσα των '80ς με ένα σινγκλάκι που κυκλοφόρησε από την Creation του Alan McGee, και είχε τίτλο ''Upside Down''. Οι μουσικοκριτικοί της εποχής διχάστηκαν και δεν ήξεραν αν είναι σκουπίδι ή κιθαριστικός θρίαμβος. Τελικά επικράτησε το δεύτερο. Οι Jesus and Mary Chain ήταν πρωτοπόροι του shoegaze, χωρίς όμως να παραβλέπουν τις rock 'n' roll και pop καταβολές τους. Οι νεαροί Σκωτσέζοι, πίσω από το τείχος των κιθαριστικών παραμορφώσεων και της εκτεταμένης χρήσης πεταλιών, είχαν POP (με κεφαλαία γράμματα) συνθέσεις. Κάτι σαν Beach Boys υπό την επήρεια speed ή μια rock 'n' roll εκδοχή των Smiths χωρίς τις στιχουργικές εμμονές του Morrissey. Οι Jesus and Mary Chain έγραφαν στίχους για love and sex άντε και για drugs. Απλοί και ευθείς. Τα τραγούδια τους είχαν τα ίδια pop hooks και ήταν εξίσου sexy με αυτά της Madonna. Απλά αυτά ήταν κρυμμένα κάτω από κύματα reverb και ακανόνιστα τσουλούφια. Ηγετικές μορφές της μπάντας ήταν δύο αδέρφια. Ο Jim και ο William Reid. Όλοι οι άλλοι ήταν περαστικοί. Ανάμεσα τους και ο Bobby Gillespie, που έπαιζε τύμπανα στα πρώτα χρόνια του συγκροτήματος και αργότερα έγινε ο frontman των Primal Scream. Το ντεμπούτο τους, ''Psychocandy'' ήταν αριστουργηματικό και δικαίως θεωρείται από τους καλύτερους δίσκους όλων των εποχών. Ακολούθησαν άλλοι πέντε δίσκοι και αρκετά singles μέχρι το 1998 που αποφάσισαν να το κλείσουν το μαγαζί.

Και φτάνουμε στο σωτήριον έτος 2017, όπου κυκλοφορεί το νέο album των Jesus and Mary Chain με τίτλο ''Damage And Joy'', δεκαεννέα ακριβώς χρόνια από το ''Munki''. Το εναρκτήριο ''Amputation'' κάνει απόλυτα σαφές ότι για τους Jesus and Mary Chain είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε. Θυμίζει τελείως κομμάτια σαν το ''I Love Rock 'n' Roll'' και προδιαθέτει τον ακροατή για το τι θα ακολουθήσει. Για άλλους θα είναι μία γοητευτική βουτιά στο παρελθόν τους και στα νεανικά τους ακούσματα και για άλλους μία αχρείαστη παρελθοντολαγνεία. Όλοι δίκιο έχουν και ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο κατά το δοκούν. Για κάποιους πιτσιρικάδες το ''Damage And Joy'' μπορεί απλά να είναι η αφορμή για να ανακαλύψουν ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα των '80ς-'90ς. Στο ''Damage And Joy'' αρκετές είναι οι γυναικείες φωνές που συμμετέχουν. Πρώτη και καλύτερη η Isobel Campbell (Belle & Sebastian, Gentle Waves) να συμμετέχει στο ''Song For A Secret'' και να προσπαθεί να επαναλάβει την ατμόσφαιρα του ''Sometimes Always'' με την τότε συμμετοχή της Hope Sandoval. Η γλυκήτατη Isobel φαίνεται ότι γοητεύεται από τα σκληρά αγόρια του rock, αφού μετά από τρεις δίσκους με τον τεράστιο Mark Lanegan είπε να συνεργαστεί και με τους Jesus and Mary Chain. H pop του σήμερα εκπροσωπείται από την Sky Ferreira στο ''Black And Blues'', ενώ η μικρή αδερφή του Jim και του William τους συνοδεύει στο ''Can't Stop The Rock''. Με το ''War On Peace'' καταθέτουν τη δική τους φαζαρισμένη άποψη για την αμερικάνικη μουσική, ενώ το ''The Two Of Us'' συμπυκνώνει όλους τους λόγους για τους οποίους οι Jesus and Mary Chain είναι πάνω απ' όλα pop. Το ''Always Sad'' φαντάζει σαν να ξεπήδησε μέσα από το ''Automatic'' και στο ''Facing Up To The Facts'' επιχειρούν να μιλήσουν με αρκετή κυνικότητα για το συγκρότημά τους αλλά και για την ίδια τη ζωή τους. Το ''Damage and Joy'' είναι η καλή εκδοχή του δίσκου που θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από τους Jesus and Mary Chain το 2017. Μία ανασκόπηση του σπουδαίου παρελθόντος τους και τίποτα άλλο. Όποιος περίμενε να επαναπροσδιορίσουν το rock σήμερα είναι βαθιά νυχτωμένος. Αυτό είναι δουλειά των καινούργιων συγκροτημάτων. Εξάλλου και οι Beatles ή οι Velvet Underground έβγαζαν δίσκο το 1990, κανείς δεν θα έπρεπε να προσδοκά ότι θα είχαμε κάτι εφάμιλλο του ''Revolver'' ή της μπανάνας.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon