Noel Gallagher's High Flying Birds - Who Built The Moon?

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Noel Gallagher κυκλοφορεί τον τρίτο του προσωπικό δίσκο και με αυτόν προσπαθεί να αποδείξει μερικά πράγματα. Πρώτον, να είναι καλύτερος από τον φετινό δίσκο του αδελφού του και άσπονδου εχθρού του Liam και δεύτερον να αποδείξει ότι ο ίδιος έχει να παρουσιάσει κάτι πραγματικά καλά και ότι δεν εξακολουθεί να εισπράττει τις δάφνες της συμμετοχής του (μαζί με τον Liam) στους Oasis. Το πρώτο είναι κομματάκι εύκολο, και δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να πει ότι το ''As You Were'' του Liam είναι καλύτερο από το ''Who Built The Moon?'' του Noel. Η αλήθεια είναι ότι δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος πριν την κυκλοφορία των δύο δίσκων, που να ποντάρει τα λεφτά του ότι ο Liam μπορούσε να κερδίσει αυτή την άτυπη μάχη. Γιατί ο Liam μπορεί να έχει καλύτερη φωνή, να είναι περισσότερο bigmouth και να έχει εντονότερα ζυγωματικά, αλλά ο Noel ήταν αυτός που έγραφε τα καλύτερα τραγούδια. Και ως γνωστόν, καλύτερο δίσκο τελικά έχει αυτός που έχει καλύτερα τραγούδια. Το δεύερο ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί με σαφήνεια και πάντα θα αιωρείται ένα ναι μεν αλλά. Όντως ο Noel έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για το στήσιμο του ''Who Built The Sun?'' και αυτό είναι ένα κλικ ανώτερο από τις δύο προηγούμενες προσπάθειές του. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι αντάξιο του ''Dig Out Your Soul'', του κύκνειου άσματος των Oasis. Και το ''Dig Out Your Soul'' μια χαρά δίσκος ήταν, αλλά δεν άγγιζε με τίποτα τους δύο πρώτους δίσκους τους. Οπότε με τα πολλά δεν αποφύγαμε να πούμε την μαγική φράση για τους Oasis και αυτή δεν είναι άλλη από το ''δύο πρώτοι δίσκοι''. Αυτοί οι δύο δίσκοι είναι η ευχή και κατάρα και για την συνέχεια των ίδιων των Oasis, αλλά και για οτιδήποτε καταπιάνονται τα μέλη τους. Ότι και να έκαναν, ποτέ δεν θα μπορούσαν να φτάσουν την ορμή και το γνήσιο βρετανικό attitude αυτών των δύο δίσκων. Αλλά αν δεν υπήρχαν αυτοί οι δύο δίσκοι, δεν θα υπήρχε τόσος κόσμος να ασχοληθεί με ότι άλλο έκαναν. Φαύλος κύκλος δηλαδή.

Ο Noel Gallagher έχει ένα συγκεκριμένο στυλ γραφής τραγουδιών. Και αυτό προφανώς δεν θα αλλάξει τώρα στα πενήντα του. Ο Noel πάντοτε αντλούσε τις επιρροές του από τους κλασσικούς βρετανούς συνθέτες. Lennon-McCartney, Davies, Weller και Marriott ήταν σταθερά το μουσικό του αλφαβητάρι, απλά έντυσε τη μουσική των Oasis με ένα indie περιτύλιγμα και κάποιες Smiths-ικές αναφορές, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι πιο φρέσκο. Μάλιστα στο ''Who Built The Sun'' ο Noel έχει τη χαρά να φιλοξενεί στα αυλάκια του δύο από τα ινδάλματά του. Ο Paul Weller συμμετέχει στο ''Holy Mountain'' και στο ''If Love Is The Law'' παίζει κιθάρα ο άνθρωπος που άλλαξε την αντίληψη για το τι σημαίνει ευφάνταστος κιθαρίστας από τα '80ς και μετά. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Johnny Marr. Το ''Fort Knox'' ανοίγει τον δίσκο και είναι από τις πιο rock στιγμές που φέρουν την συνθετική σφραγίδα του Noel Gallagher. Ένα κομμάτι που πλησιάζει τον ογκώδη ήχο των Kasabian. Αντίθετα με το ''Holy Mountain'' έχει ένα ευέλικτο single, όπου pop, rock και glam τίθονται στην υπηρεσία του Noel. Κλασσικό βρεατανικό rock το ''Keep On Reaching'', ενώ με beats προσπαθεί να δώσει μία φρέσκη πνοή στο ''It's A Beautiful World''. Μόνο που τα beats έχουν '90ς αύρα και θυμίζουν τις συμμετοχές του Noel στους δίσκους των Chemical Brothers. Παρόλα αυτά δείχνει τη διάθεση του πρεσβύτερου Gallagher να ψαχτεί με τον ήχο του και να απαγκιστρωθεί από τις μπητλικές μελωδίες. Στις πιο pop στιγμές του συγκαταλέγονται τα ''If Love Is The Law'' και ''She Taught Me How To Fly''. Τη δική του βουτιά στην ψυχεδέλεια κάνει με το ''Be Careful What You Wish For'', φορώντας βέβαια ένα μπητλικό σωσίβιο για να αποφύγει ενδεχόμενες κακοτοπιές. Και επειδή νέος δίσκος Noel δεν γίνεται χωρίς εμφανείς αναφορές στους Oasis δεν γίνεται, έχουμε το ''Black & White Sunshine'' και το ''The Man Who Built The Moon'', για να γίνουν χαρούμενοι όλοι οι beautiful lads του Νησιού. Στα θετικά του δίσκου και η πολύ καλή παραγωγή του David Holmes, που χτίζει ένα στιβαρό ήχο και προσθέτει διακριτικές ηλεκτρονικές πινελιές.

O Noel Gallagher κυκλοφόρησε τον καλύτερο προσωπικό του δίσκο και απέδειξε ότι εξακολουθεί να είναι alive and kicking. Έστω και αν αφορά πλέον κυριώς τους παλιούς fans της μουσικής του. Η νέα γενιά δύσκολα θα ασχοληθεί μαζί του. Πάντως συνθετικά δείχνει ότι το έχει ακόμα, έστω και αν είναι αδύνατο να γράψει ύμνους σαν το ''Supersonic'' και το ''Whatever'' μεταξύ άλλων. Εξάλλου αυτό δεν το κάνει πλέον ούτε ο Ashcroft ή ο Weller, οπότε γιατί να το ζητάμε από τον Noel; Οπότε σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το ''Who Built The Moon?'' επιτυγχάνει τους σκοπούς του.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon