Ο "γυμνός οφθαλμός" παρουσιάζει την ταινία της Lucrecia Martel "ZAMA"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο “γυμνός οφθαλμός” παρουσιάζει στο μικρό Πάνθεον την Τετάρτη 21/2 στις 21:45 την ταινία της Lucrecia Martel "ZAMA". Στην ενημέρωση ο Νικόλαος Ε. Καββαδίας αναφέρει: "Όταν ο μοναδικός Πέδρο Αλμοδόβαρ λέει, ότι "Όταν ανακαλύπτεις μία δημιουργό τόσο αυθεντική, ώριμη και ιδιαίτερη όσο η Λουκρέσια Μαρτέλ, αισθάνεσαι σαν να βρίσκεσαι μπροστά σε ένα θαύμα", εγώ τι να προσθέσω?".

ΥΠΟΘΕΣΗ
Σε μια μακρινή και απομονωμένη αποικία της Νοτίου Αμερικής, στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ζάμα, ένας αξιωματικός του Ισπανικού Στέμματος, περιμένει μάταια μια μετάθεση σ’ ένα καλύτερο πόστο. Αναγκασμένος να υπομείνει τα μικροπολιτικά παιχνίδια και τους εξευτελισμούς, δεν θα αργήσει να υποκύψει στην λαγνεία και την παράνοια...

παίζουν: Ντανιέλ Χιμένεθ Κάτσο, Λόλα Ντουένιας, Χουάν Μινουχίν, Ναχουέλ Κάνο 
φωτογραφία: Ρούι Πόκας 
σενάριο: Λουκρέσια Μαρτέλ

ΛΟΥΚΡΕΣΙΑ ΜΑΡΤΕΛ / LUCRECIA MARTEL
Γεννημένη στην Αργεντινή, η 52χρονη Λουκρέσια Μαρτέλ θεωρείται ήδη καταξιωμένη στο διεθνές κινηματογραφικό στερέωμα. 
Οι ταινίες της έχουν προβληθεί στα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου: Κάννες, Βερολίνο, Βενετία, Τορόντο, Σάντανς, Νέα Υόρκη και Ρότερνταμ, μεταξύ άλλων. Ρετροσπεκτίβες του έργου της, έχουν πραγματοποιηθεί σε διεθνή Φεστιβάλ και σημαντικά εκπαιδευτικά Ιδρύματα και μουσεία, όπως το Χάρβαρντ, το Μπέρκλεϊ και το Μουσείο Τέιτ του Λονδίνου. ενώ η ίδια, έχει διατελέσει μέλος στις κριτικές επιτροπές των φεστιβάλ Καννών, Βερολίνου, Βενετίας και Σάντανς. 

ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΗ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
2001 - La Ciénaga 
2004 - La niña santa - Άγιο Κορίτσι 
2008 - La mujer sin cabeza - Γυναίκα Χωρίς Κεφάλι

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Θέλω να κοιτάξω το παρελθόν με την ίδια ασέβεια, που δείχνουμε όταν κοιτάμε το μέλλον. Όχι για να τεκμηριώσω τα γεγονότα, αφού ο "ΖΑΜΑ" δεν έχει  αξιώσεις ιστορικές, αλλά αντίθετα, για να βυθιστώ σε έναν κόσμο, που είναι ακόμα αχανής: γεμάτος ζώα, φυτά και, μετά βίας κατανοητούς, ανθρώπους. Ένας κόσμος, που ήταν κατεστραμμένος πριν καν ανακαλυφθεί και για αυτό, παραμένει σε ντελίριο.

Το παρελθόν της Ηπείρου μας είναι θολό και μπερδεμένο. Το κάναμε έτσι για να μην αναρωτιόμαστε για την έννοια της ιδιοκτησίας της γης, για τα λάφυρα πάνω στα οποία η άβυσσος της Λατινικής Αμερικής ιδρύθηκε, προκαλώντας και τη γέννηση της δικής μας ταυτότητας. Μόλις ξεκινήσουμε να ξεσκεπάζουμε το παρελθόν, τότε νιώθουμε ντροπή.

Η ταινία "ΖΑΜΑ" βυθίζεται βαθιά μέσα στην εποχή των θνητών ανθρώπων, σε αυτή την σύντομη ύπαρξη, που μας έχει επιτραπεί, διαμέσου της οποίας προσπαθούμε αγωνιωδώς να γλιστρήσουμε στην αγάπη, καταπατώντας ακριβώς αυτό, που θα μπορούσε να αγαπηθεί, αναβάλλοντας συνεχώς το νόημα της ζωής λες και η μέρα, που έχει πραγματικά σημασία δεν έχει έρθει ακόμα, λες και δεν μπορεί να είναι η σημερινή. 

Κι όμως, ο ίδιος κόσμος, που φαίνεται αποφασισμένος να μας καταστρέψει, γίνεται η δική μας σωτηρία: όταν μας ρωτάνε αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο, λέμε πάντα ναι.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ
τόπος:
 μικρό ΠΑΝΘΕΟΝ - Γούναρη 34, Πάτρα / τηλ.: 2610-325778
ημερομηνία: Τετάρτη / 21 Φεβρουαρίου 2018
ώρα: 9.45 το βράδυ
εισιτήριο: 5 ευρώ γενική είσοδος
διοργανωτής: "γυμνός οφθαλμός"
υποστηρίζουν: Η Κατσαρόλα της Τούλας / Μασασούρας / ΜεζεδοΤεχνείον / Σούσουρο / Φουνταριστοί / το Χασομέρι / Canto 
χορηγοί επικοινωνίας: το Τέταρτο / Στιγμιότυπο 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
ΖΑΜΑ της Lucrecia Martel

(Zama, Aργεντινή, Ισπανία, Ολλανδία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Πορτογαλία, Λίβανος, Ελβετία, δράμα, έγχρ., 2017, 115΄)

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon