Friko - Where We 've Been, Where We Go From Here

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μερικές μπάντες δηλώνουν, με το ντεμπούτο album τους, ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουμε εύκολα μαζί τους. Δηλώνουν ότι κάτι σπουδαίο έχουν να καταθέσουν και ότι πρόκειτε να μας απασχολήσουν πολλάκις και στο μέλλον. Τέτοια μπάντα είναι οι Αμερικάνοι Friko και όλα αυτά είναι ξεκάθαρα ακούγοντας το ντεμπούτο τους ''Where We 've Been, Where We Go From Here''. Οι Friko έχουν συμπεριλάβει στο ντεμπούτο τους εξήντα χρόνια rock ιστορίας, έχοντας αφομοιώσει δημιουργικά τις πολλές και διαφορετικές επιρροές τους. Στον ήχο τους συνυπάρχουν η παράνοια των Car Seat Headrest, η pop ευφυία των Pixies, η δραματικότητα των Bright Eyes, ο λυρισμός των National, η αμεσότητα των Strokes και πολλά άλλα που αποκαλύπτονται μετά από πολλαπλές και απολαυστικές ακροάσεις του album. Οι Friko έχουν δημιουργήσει ένα alternative χαρμάνι διαφορετικών ήχων και αλλάζουν διάθεση από κομμάτι σε κομμάτι. Εκεί που μας απογειώνουν με θυελώδεις κιθάρες, δεν διστάζουν να μας προσγειώσουν με μία μελαγχολική μπαλάντα. Έτσι αποτυπώνουν την εύκολη αλλαγή συναισθημάτων της γενιάς τους, σαν twenty something που είναι.

Ο δίσκος ξεκινά με το εντυπωσιακό ''Where We 've Been''. Ένα κομμάτι νεανικών αναζητήσεων, όπου η ένταση των κιθάρων κλιμακώνεται, για να καταλήξει σε ένα επικό φινάλε. Το ''Crimson To Chrome'' βρίσκει την χρυσή τομή ανάμεσα σε Bright Eyes και Car Seat Headrest και στο ''Crashing Through'' κάτω από τον κιθαριστικό θόρυβο υπάρχουν κολλητικές pop μελωδίες. Οι Frico δεν είναι, όμως, μόνο κιθαριστικά ξεσπάσματα. Μπορούν να γράψουν και  υπερσυγκινητικές μπαλάντες, κάτι που φαίνεται σε όλο του το μεγαλείο στο ''For Ella''. Στη συνέχεια έχουμε τρία κομμάτια, που το καθένα εκφράζει μία διαφορετική πτυχή του ήχου τους. Αρχικά οι καταιγιστικές κιθάρες του ''Chemical'' προακλούν παροξυσμό και το τοποθετούν δίπλα σε κομμάτια σαν το ''Wolf Like Me'' των Tv On The Radio και το ''The Rat'' των Walkmen. Στη συνέχεια το μεγαλειώδες ''Statues'' φέρει κάτι από την αύρα των Arcade Fire, για να ακολουθήσει το σπαραξικάρδιο ''Until I 'm With You Again''.Το ''Get Numb To It!'' θα μπορούσε να γραφεί μόνο από μία πραγματικά σπουδαία rock μπάντα και η μπάντα μας αποχαιρετά με τα νωχελικά ηχοχρώματα του ''Cardinal''. 

Οι Friko είναι μεστοί και ευρυματικοί με ότι καταπιάνονται. Οι ιδέες ξεχειλίζουν στο ''Where We 've Been, Where We Go From Here'' και μόλις γνωρίσαμε μία μπάντα που ήρθε για να μείνει. Η καλύτερη απάντηση σε όποιον ισχυρίζεται ότι το rock έχει πεθάνει, είναι η ακρόαση του ντεμπούτου των Friko. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon