Stuart Murdoch : O mr. Belle & Sebastian επιλέγει τους αγαπημένους του δίσκους

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Stuart Murdoch των Belle & Sebastian με αφορμή την κυκλοφορία της συλλογής της μπάντας, The third eye centre έδωσε συνέντευξη στο www.thequietus.com και εκτός των άλλων μίλησε για τους αγαπημένους του δίσκους που σίγουρα αποτέλεσαν και έμπνευση στην πολύχρονη πορεία του.

Πολλές από τις επιλογές του, γνωρίζοντας την αισθητική και τον ήχο των b&s, μοιάζουν να είναι αναμενόμενες. Φυσικά όμως δεν έλειψαν και οι εκπλήξεις όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω:

1.Simon & Garfunkel  - Bridge over troubled water(1970)


O δίσκος των Simon & Garfunkel έπεσε τυχαία στα χέρια του σε ηλικία μόλις 9 ετών. Χωρίς να έχει ακούσει ποτέ πριν κομμάτι τους και βασιζόμενος αποκλειστικά στον τίτλο και το εξώφυλλο μπήκε σε ένα δισκοπωλείο και τον αγόρασε. Το Βridge Over Troubled Water ήταν σχετικά εύκολο στην ακρόαση για το λόγο αυτό τον συνέκρινε με τους πρώτους δίσκους των Beatles οι οποίοι είχαν (και έχουν και μέχρι και σήμερα) το χάρισμα να κερδίζουν τον ακροατή ανεξαρτήτου ηλικίας.

2.Stevie Wonder – Hotter Than July (1980)


Tο Hotter Than July συνδέεται και αυτό με την παιδική του ηλικία. Ήδη από τα τέλη των 70’s η επαφή του με τη μουσική ήταν ακόμα μεγαλύτερη, με το ραδιόφωνο να παίζει όλες τις μεγάλες επιτυχίες της εποχής και την τηλεοπτική εκπομπή Top Of The Pops του BBC να προβάλλει ολοένα και περισσότερο νέες μπάντες. Το πρώτο single που άκουσε από αυτό το άλμπουμ ήταν  το Master Blaster. To λάτρεψε μονομιάς και γι αυτό μάζεψε ό,τι χρήματα είχε και έτρεξε στην πολή να αγοράσει την κασέτα.

3.ΑC/DC – Back In Black (1980)


Σίγουρα η μεγαλύτερη έκπληξη από τις επιλογές του Σκωτσέζου frontman. Kαι όμως σε νεαρή ηλικία τον τράβηξε πολύ η ροκ μουσική. Η επαναστατική αύρα που απέπνεε αυτή η μουσική σε συνδυασμό με τη φασαρία και την ένταση, ήταν αυτά που τον κέρδισαν σε πρώτο πλάνο.

4.Yes – The Yes Album (1971)


Στην ηλικία των 12-13 ετών το κλασσικό ροκ έχει επικρατήσει στις μουσικές επιλογές του. To The Yes Album ήρθε ως δώρο από την αδερφή του για τα 13α γενέθλιά του και έγινε αμέσως η νέα του αγάπη.

5.The Beatles – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)


Bεβαίως οι Beatles δεν θα μπορούσαν σε καμία περίπτωση να λείπουν από αυτή τη λίστα. Η επαφή μαζί τους από πολύ νωρίς. Σε ηλικία 11 ετών ο Μurdoch σχημάτισε μία μικρή μπάντα μαζί με τους συμμαθητές του για να παίξουν στη σχολική γιορτή. Τα κομμάτια προέρχονταν όλα από αυτό το δίσκο και ο ίδιος παίζοντας πιάνο έδωσε τον καλύτερο του εαυτό τιμώντας μια μπάντα που τον σημάδεψε όσο λίγες.

6.The Smiths – The Queen Is Dead (1986)


Xωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη στιγμή του. Έχοντας αποτύχει  σε κάποιες εξετάσεις, ακούει το Bigmouth Strikes Again στην τηλεόραση και ξαφνικά αισθάνεται ένας διαφορετικός άνθρωπος. Από εκείνη τη στιγμή και ύστερα είχε συνειδητοποιήσει ποιος είναι, τι θέλει να κάνει, τι θέλει να λέει ακόμα και τι θέλει να φοράει. H μοναχική και ιδιαίτερη φιγούρα του Μorrissey ήρθε για να μείνει στη ζωή του.

7.Cocteau Twins – Treasure (1984)


O δίσκος αυτός ήρθε στα χέρια του 2 χρόνια μετά την κυκλοφορία του. Αλλή μια μεγάλη αδυναμία για τον Σκωτσέζο που όπως υποστηρίζει, οι Cocteau Twins είναι η μπάντα που έχει ακούσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη(εξαιρούνται βέβαια οι πολύ αγαπημένοι του Felt). 

8.The Fall – This Nation’s Saving Grace (1985)


To Nation’s Saving Grace ήταν από τους πιο όμορφους δίσκους που έχει ακούσει. Mε το πέρασμα βέβαια των χρόνων έχασε κάπως την επαφή του με τους The Fall. Παρόλα αυτά, κομμάτια όπως το Paint Work και το My New House εξακολουθούν να σημαίνουν πολλά πράγματα γι’ αυτόν μέχρι και σήμερα.

9.New Order – Substance (1987)


Aυτή τη φορά η επιλογή του αφορά μία συλλογή κομματιών και όχι ένα δίσκο. Όταν τους άκουσε δεν ήξερε και πολλά σχετικά με τη σύνδεση του γκρουπ με τους Joy Division. Έχοντας παρατήσει πλέον το κολλέγιο και εργαζόμενος ως dj σε μαγαζιά, τους περιελάμβανε πάντα στο set του. Mάλιστα έχει δηλώσει και στο παρελθόν πως το Blue Monday είναι ένα κομμάτι που πάντα ευχόταν να έχει γράψει ο ίδιος.

10.Τhe Stone Roses – The Stone Roses (1989)


Aναμφισβήτητα μία από τις μεγαλύτερές του αγάπες. Δίσκος σταθμός για την Britpop αλλά και ευρύτερα την παγκόσμια σκηνή. Ο Murdoch είχε την ευκαιρία να παίξει σαν dj πριν και μετά από live εμφάνισή τους στο Eδιμβούργο στα τέλη των 80’s. Eκείνο το βράδυ κατενθουσιασμένος από την ένταση της συναυλίας γνώρισε τον Ian Brown και την παρέα του και μίλησε για ώρες μαζί τους περί μουσικής και άλλων θεμάτων. 

11.Felt – The Strange Idols Pattern And Other Stories (1984)


Kαι κάπως έτσι φτάνουμε στην αγαπημένη του μπάντα. Οι Felt είχαν αυτό το κάτι και κατάφερναν κάθε φορά να τον μαγνητίζουν με ό,τι και αν έκαναν. Μεγάλος θαυμαστής του Lawrence επηρρεάστηκε πάρα πολύ από τους στίχους και τη μουσική του. Τότε συνειδητοποίησε πως έχει έρθει η ώρα και για τον ίδιο να δοκιμάσει τη δικιά του τύχη στα μουσικά πράγματα.

12.Οrange Juice – You Can’t Hide Your Love Forever (1982)


Μεγάλη επιρροή των Belle & Sebastian. Mαζί με τους Felt αποτέλεσαν τους “τιτάνες” της indie για τον Murdoch. Mε το πρώτο άκουσμα είχε καταλάβει ότι κάτι ξεχωριστό υπάρχει  εδώ. Η εκτίμηση στο πρόσωπο του Edwyn Collins τεράστια και η γνωριμία τους λίγο καιρό αργότερα του πρόσφερε πολλά για τη μετέπειτα πορεία του.

13.Love – Forever Changes (1967)


Και η λίστα κλείνει με έναν πανέμορφο δίσκο που έγραψε ιστορία. Οι περισσότερες επιλογές του προέρχονται από τη δεκαετία του ’80 καθώς η punk μουσική απότελεσε γι’ αυτόν το μεγαλύτερο θαύμα. Όμως δεν ξεχνά και εκτιμά ιδιαίτερα και τη μουσική που προήγηθηκε και έβαλε τις βάσεις για όλα αυτά που ήρθαν στη συνέχεια.
 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon