David Gedge, Μουσική για Ραγισμένες Καρδιές

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο David Gedge τα τελευταία τριάντα (σχεδόν) χρόνια είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης ενός από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που έχει αναδείξει η Αγγλία, των Wedding Present, κάνοντας μόνο ένα μικρό διάλειμα στα τέλη των 90ς  για να φτιάξει τους Cinerama. Οι Wedding Ρresent δεν είναι ένα απλό συγκρότημα, είναι το συγκρότημα που στα αυλάκια των δίσκων του είχε συμπυκνωμένο ολόκληρο το νόημα του ανεξάρτητου rock και ο David Gedge υπήρξε ο κύριος διαμορφωτής αυτού του ήχου. Βλέπετε από τους Wedding Present πέρασαν πολλοί μουσικοί όλα αυτά τα χρόνια και ο Gedge είναι ο μόνος που συνδέει το όνομά του με το συγκρότημα από την αρχή τους μέχρι σήμερα. Εξαρχής ήταν σαφές ότι οι Wedding Present δεν θα πουλήσουν άπειρους δίσκους αλλά θα είναι ένα συγκρότημα που θα έχει φαντικούς θαυμαστές. Ο πιο διάσημος από τους θαυμαστές τους ήταν ο σπουδαιότερος ραδιοφωνικός παραγωγός ever, ο John Peel. Σίγουρα μεγάλη τιμή για τη μπάντα αυτό.

Το συγκρότημα έχει καταγωγή από το Leeds και έκανε αίσθηση με τον πρώτο του δίσκο George Best, έχοντας στο εξώφυλλο το διασημότερο ποδοσφαιρικό pop icon, τον θρυλικό 'μπέμπη' της Manchester United, George Best. Ο δίσκος χαρακτηρίζονταν από τις οριακές indie κιθάρες, που έμελε να γίνουν το σήμα κατατεθέν της μπάντας, και αποτελούσε μία ουσιαστική εναλλακτική πρόταση, τότε που τα όρια μεταξύ ανεξάρτητου και mainstream ήταν απόλυτα ευδιάκριτα. Οι Wedding Present δεν έκαναν ποτέ εκπτώσεις στον ήχο τους προς χάρη των πωλήσεων. Σίγουρα πολλοί έβρισκαν τα κιθαριστικά μπαράζ τους ακραία θορυβώδη και αντιεμπορικά. Αυτοί όμως έχαναν ένα συγκρότημα που διέθετε φανταστικές μελωδίες κρυμμένες κάτω από στρώματα κιθαριστικού θορύβου. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Gedge είναι η θεματολογία που χρησιμοποιεί στους στίχους του. Για την ακρίβεια το θέμα που χρησιμοποιεί και αυτό είναι οι γυναίκες και οτιδήποτε μπορεί να νιώσει ένας άντρας για αυτές. Συνεχώς γράφει κομμάτια για αυτές που τον έφτυσαν, για αυτές που τον παράτησαν, μέχρι και για αυτούς που του έκλεψαν αυτήν που ήθελε. Έχει πει τα πάντα γύρω από αυτό το θέμα και το έχει πει με τον πιο straight αντρικό τρόπο. Η θεματολογία και οι κιθάρες λοιπόν είναι οι βασικοί λόγοι που αν κάποιος κολλήσει με τη μουσική του David Gedge δεν πρόκειται να ξεκολλήσει ποτέ. Πολλά indie groups κυκλοφόρησαν έναν εντυπωσιακό δίσκο και στη συνέχεια αναλώθηκαν σε μετριότητες. Οι Wedding Present απέφυγαν και αυτόν το σκόπελο με χαρακτηριστική ευκολία. Η συνέχεια του George Best υπήρξε εξίσου εντυπωσιακή. Οι πιο σημαντικοί δίσκοι τους έως την εποχή που διαλύθηκαν (προσωρινά για να επανέλθουν ορισμένα χρόνια αργότερα) ήταν το Bizarro και το Seamonsters. Το πρώτο υπήρξε μία ακόμα πιο στοχευμένη κιθαριστική δουλειά και το δεύτερο το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους με τον Steve Albini στη παραγωγή. Μία πάγια αρχή του ανεξάρτητου rock είναι ότι όλα τα συγκροτήματα από οποιαδήποτε γωνιά της γης και να προέρχονται, ονειρεύονται να κάνουν έναν δίσκο με τον Albini. Πάρα πολλοί τα έχουν καταφέρει, από τους Pixies και τους Nirvana μέχρι τους δικούς μας Bokomolech. Οι Wedding Present είναι αυτοί όμως που πήγαιναν συνεχώς στο Σικάγο για να ηχογραφήσουν με τον σπουδαιότερο παραγωγό κιθαριστικής μουσικής. Άλλο ένα credit αυτό για την μπάντα, μετά την τεράστια εκτίμηση του John Peel που αναφέραμε παραπάνω. Οι Wedding Present παρόλο που δεν υπήρξαν ένα ακραίο εμπορικό συγκρότημα κατέχουν ένα ξεχωριστό ρεκόρ σε κατάλογο επιτυχιών. Σε ολόκληρο το 1992 κυκλοφορούσαν κάθε μήνα ένα διαφορετικό και καινούργιο single, με αποτέλεσμα να έχουν κάθε μήνα ένα Top 40 κομμάτι στα βρετανικά charts. Αυτά τα κομμάτια τους συγκεντρώθηκαν στη συνέχεια και μαζί με τα b-sides τους αποτελούν τη συλλογή The Hit Parade.

Προς το τέλος των 90ς ο Gedge αποφάσισε να διακόψει τη πορεία των Present και να ξεκινήσει ένα νέο project με το όνομα Cinerama. Όπως προδιαθέτει και το όνομά τους οι Cinerama είχαν μία πιο κινηματογραφική προσέγγιση στη μουσική, δίνοντας έμφαση στις pop ευαισθησίες του Gedge και περιορίζοντας στο ελάχιστο τα κιθαριστικά ξεσπάσματα. Τρεις δίσκοι αγνής pop ήταν ο απολογισμός τους, με το Va Va Voom να ξεχωρίζει ελαφρά από τα Torino και Disco Volante. Οι Cinerama σε έναν πιο δίκαιο κόσμο άξιζαν να κατακτήσουν τα charts και τα ραδιόφωνα αυτού του κόσμου με την φινετσάτη μουσική τους και την άψογη αισθητική των κυκλοφοριών τους. Μπορεί να μην έγιναν τα πράγματα ακριβώς έτσι, κέρδισαν όμως μία θέση με τα πιο αξιόλογα pop συγκροτήματα ever.  To 2005 ο David Gedge ξαναφόρμαρε τους Wedding Present και μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει τρεις δισκογραφικές δουλειές. Στη δεύτερη περίοδο του το συγκρότημα εξακολουθεί να γράφει σπουδαία κομμάτια, έστω και αν αυτά δεν συγκλονίζουν όπως αυτά του Gerge Best ή του Bizarro. Εξάλλου οι εποχές έχουν αλλάξει και κάποιοι νεότεροι έχουν αναλάβει να καθοδηγήσουν την υπόθεση ανεξάρτητο rock στις ημέρες μας. Είναι σίγουρο όμως ότι δεν θα τα καταφέρουν με τον αυθεντικό τρόπο που το έκαναν οι Wedding Present στην εποχή τους. Πολύ απλά γιατί δεν έχουν τα guts αυτού του μεγάλου γυναικοκατακτητή David Gedge. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon