Οι She Keeps Bees μιλούν στο Presspop λίγες ημέρες πριν εμφανιστούν στην Αθήνα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι She Keeps Bees μπορεί να μην είναι πρωτάρηδες στη δισκογραφία, τον τελευταίο ομως καιρό και με αφορμή τη κυκλοφορία του τελευταίου δίσκου τους με τίτλο, Eight Houses'', κατάφεραν να κάνουν αισθητή τη παρουσία τους στη χώρα μας. Ο πολυχώρος 6 d.o.g.s., που ως γνωστόν αντιλαμβάνεται τα φρέσκα πράγματα, θα τους φιλοξενήσει στο stage του τη Πέμπτη 20 Νοεμβρίου. Μουσικά είναι τα μικρά (λόγω ηλικίας) ξαδερφάκια της Cat Power και εμείς εδώ στο Presspop μιλήσαμε μαζί τους για τους στόχους τους, την Αμερικάνικη ιστορία και πάνω απ' όλα για τη μουσική τους.

Οι She Keeps Bees ξεκίνησαν ως ένα solo project της Jessica Larrabee και στη συνέχεια εξελίχθηκαν σε μία full band. Μπορείς να μας πεις με λίγα λόγια πως έγινε αυτή η μετάβαση;

Ο Andy έγινε με τη πάροδο του χρόνου όλο και πιο πολύ μέρος της ζωής μου. Τον ενθάρρυνα να παίξει drums ακόμα και όταν δεν ήξερε να παίζει. Είχε φυσικό ταλέντο και το μόνο που έπρεπε να κάνει ήταν να δουλέψει. Όταν αποφασίζει να κάνει κάτι, το κάνει με όλο του το είναι. Πλέον είμαι τόσο περήφανη για το πόσο καλός drummer έχει γίνει. Ωριμάσαμε μαζί σαν μουσικοί και όταν αποκτήσαμε την απαραίτητη άνεση, τα τραγούδια έγιναν πιο επιθετικά με συγκεκριμένη δύναμη. Παρακολουθώντας ένα live μας μπορείς να την νιώσεις. Πρόσφατα προσθέσαμε και νέο κιθαρίστα, τον Adam Eisler, ο οποίος είναι σπουδαίος μουσικός και συνθέτης.  Μας έδωσε τον ήχο που χρειαζόμαστε για να παίξουμε το δίσκο live.

Παρόλο που οι δύο σας δεν κατάγεστε από τη Νέα Υόρκη, συναντηθήκατε και φτιάξατε το συγκρότημα εκεί. Πιστεύετε ότι η συγκεκριμένη πόλη έχει περισσότερες ευκαιρίες για νέους μουσικούς;

Ναι, πιστεύω ότι η ενέργεια της πόλης σε επηρεάζει, βάζει μία φωτιά μέσα σου. Είναι απαραίτητο να κάνεις κάτι γιατί αλλιώς δεν υπάρχει λόγος να ζείς κάπου τόσο ακριβά. Σε πιέζει να κάνεις πράγματα αφού είσαι περικυκλωμένος από τόσους ταλαντούχους ανθρώπους. Εξάλλού αν κάπου έχει πάψει να σου αρέσει να ζεις είναι καλύτερα να φύγεις.

Ο Andy LaPlant δουλεύει ταυτόχρονα και ως παραγωγός. Έχει προγραμματίσει κάποια ηχογράφηση στο άμεσο μέλλον;

Τώρα όχι. Αν έχουμε κάποιο μέρος όπου θα ζούμε μόνιμα θα ήθελε να ασχοληθεί με καλλιτέχνες που πιστεύει.

Στο ελληνικό κοινό παραδοσιακά του αρέσουν καλλιτέχνες με παρεμφερή ήχο με τους She Keeps Bees, σαν τη P.J. Harvey και την Cat Power. Οπότε η επερχόμενη συναυλία σας μπορεί να είναι η αρχή μιας δυνατής σχέσης. Μπορείτε να μας δώσετε μια μικρή ιδέα για τα live σας;

Ελπίζουμε οι θεατές να εισπράξουν την ενέργειά μας και να εκτιμήσουν την ομορφιά της μουσικής. Θέλουμε οι άνθρωποι να νιώθουν όμορφα μετά τη συναυλία.

Ποια πράγματα σας ενέπνευσαν για να ηχογραφήσετε το ‘Eight Houses’?

Εμπνεύστηκα ταξιδεύοντας στις Η.Π.Α. το 2012. Ξεκίνησα να διαβάζω τη πραγματική Αμερικάνικη ιστορία και εξεπλάγην από τα γεγονότα. Όσο περισσότερο τα κατανοούσα τόσο θεώρησα ότι ήταν παγκόσμια. Ήθελα να τραγουδήσω αυτές τις θηριωδίες και να κατανοήσω τον εαυτό μου. Η προσωπική μου μάχη για αυτοεκτίμηση σημείωσε σημαντική πρόοδο. Είναι ωραίο να αφήσουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας να καταλάβει τη καρδιά μας και να αντλήσουμε δύναμη από αυτό.

Κάνοντας περιοδείες σε πολλές χώρες δεν προλαβαίνετε λόγω προγράμματος να τις επισκεφτείτε πραγματικά. Θα θέλατε να επιστρέψετε σε κάποιες από αυτές ως τουρίστες;

Συμμφωνούμε απόλυτα. Ο Andy και εγώ θέλουμε να δοκιμάζουμε τις κουζίνες κάθε τόπου. Η ιστορία του φαγητού λέει πολλά πράγματα για τον ίδιο το τόπο. Επίσης θα θέλαμε κάποιον να μας δείξει τα αγαπημένα του μέρη. Γι’ αυτό σε κάθε μέρος που πάμε, ζητάμε έναν οδηγό φαγητού.

Ποια είναι τα πλάνα σας για το επόμενο διάστημα;

Να περιοδεύσουμε όσο περισσότερο μπορούμε.

Πολλοί διάσημοι μουσικοί (David Byrne, Thom Yorke κ.α.) ήταν επικριτικοί προς το Spotify. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό και ποια θεωρείτε πως είναι η επίδραση των νέων τεχνολογιών στη μουσική.

Είναι ενδιαφέρον για εμάς και θεωρώ ότι για πρώτη φορά στη σύγχρονη μουσική ιστορία οι ανεξάρτητοι μουσικοί έχουν αυτόνομη ύπαρξη. Στην εποχή του πατέρα μου, που εργαζόταν ως επαγγελματίας μουσικός, ήταν υποχρεωμένος να παίζει διασκευές τα βράδια σε κάποιο bar. Κανείς δεν είχε τα χρήματα για την ηχογράφηση κάποιου δίσκου χωρίς την υποστήριξη δισκογραφικής. Το internet και οι νέες τεχνολογίες έδωσαν πολλές ευκαιρίες σε εμάς να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας στο κοινό.

Δεν μας αρέσει που η ευκολία που χαρακτηρίζει την εποχή μας γύρω από τη μουσική. Τόσο πολύ μεγάλη διαθεσιμότητα! Ο κόσμος έχει κακομάθει με τόσο μεγάλη πρόσβαση σε μουσικά αρχεία και αυτό τους κάνει ανικανοποίητους, όχι μόνο για τη σκληρή δουλειά των δημιουργών, αλλά χάνεται και η μαγεία της ανακάλυψης μουσικής από το κοινό. Όλα είναι πλέον τόσο εύκολα. Όποιο δίσκο και να θελήσω είναι απλά μπροστά μου, δεν υπάρχει πλέον χρόνος για να ακούσουμε πραγματικά τη μουσική που έχουμε πόσβαση. Εμείς ήμασταν πάντα μιά συναυλιακή μπάντα, για αυτό πάντα έχουμε κάτι που δεν θα το βρείς στο Spotify. Η ενέργεια και το πνεύμα μας είναι πολύ πιο έντονο για όποιον μας παροκολουθήσει ζωντανά.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon