Foxygen - ...And Star Power [Jagjaguwar, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Την νεο-ψυχεδέλεια την έχουν ακολουθήσει αρκετές μπάντες την τελευταία τριετία και πολλές από αυτές έχουν παρουσιαστεί μέσα από αυτήν την μουσική στήλη. Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πλέον ότι είναι και το κυρίαρχο ρεύμα της εποχής στον ροκ ήχο.

Το περσινό, εμμονικό με τους Rolling Stones αλλά παρόλα αυτά εξαιρετικό δεύτερο άλμπουμ τους, υπό τον μεγαλεπήβολο και με ευθείες αναφορές στις ιδέες της δεκαετίας του ‘60 τίτλο, We Are the 21st Century Ambassadors of Peace & Magic, είχε όλα τα στοιχεία για να συμπεριληφθεί στις καλύτερες προσπάθειες αναβίωσης του ψυχεδελικού ποπ και ροκ ήχου των ‘60s. Επί της ουσίας αποτελούσε ένα statement σε κάθε επίπεδο, από το μουσικό κομμάτι έως το στιχουργικό και το artwork του εξωφύλλου. Ήταν ένας δίσκος που κάθε πλευρά του πάταγε σε μια συγκεκριμένη λογική, θέλοντας να αναδείξει και πάλι την αθωότητα και την ποπ κουλτούρα μιας άλλης εποχής.

Οι προσδοκίες, μετά από έναν τέτοιο δίσκο που γνώρισε καθολική αποδοχή απο μουσικόφιλους και μουσικό τύπο, ιδιαίτερα μεγάλες, με τους Foxygen να κυκλοφορούν φέτος άμεσα την επόμενη δουλειά τους με αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα. Αυτό γιατί το ...And Star Power είναι ένα άλμπουμ με 24 (!) ολόκληρα κομμάτια και συνολική διάρκεια που αγγίζει την μιάμιση ώρα. Πριν καν μπείς σε διαδικασία να το ακούσεις αναρωτιέσαι αν θα έρθεις αντιμέτωπος με ένα χαοτικό και ίσως αναίτια ξεχειλωμένο δημιούργημα. Και αν εσύ τελικά δεν χάσεις τον δρόμο καθόλη την διάρκεια του, τότε δεν τον έχουν χάσει και αυτοί και υπάρχει λόγος που χρειάστηκε να επεκταθούν τόσο πολύ. Στις πρώτες ακροάσεις η αλήθεια είναι ότι θέλει την αμέριστη προσοχή σου και πολύ πιθανόν να μην έχεις την υπομονή να δώσεις σημασία σε όλες του τις στιγμές, ειδικότερα στις πιο χαοτικές και απλωμένες.

Το ...And Star Power είναι ένας «δύσκολος» δίσκος με τον οποίο πρέπει να χτίσεις μια σχέση βήμα βήμα. Αν τις πρώτες φορές βαρέθηκες λίγο μην αποκλείσεις το ενδεχόμενο για μελλοντικές ακροάσεις που θα σε κερδίσουν και θα σε ταξιδέψουν. Τα 24 κομμάτια που τον απαρτίζουν δεν θα ακουστούν ωραία έξω από αυτό το σύνολο, αλλά όλα μαζί αποτελούν μια ολοκληρωμένη κατάθεση άποψης και αισθητικής για την σημασία της ψυχεδέλειας στον μοντέρνο ροκ κόσμο με τις ατέλειες και τους οριακούς μερικές φορές πειραματισμούς της. Βέβαια αυτές οι ατέλειες, η χαοτική ατμόσφαιρα του άλμπουμ και οι αμήχανες στιγμές ίσως να είναι η πραγματική ουσία της ψυχεδέλειας και να θέλουν χρόνο για να εκτιμηθούν. Άλλωστε και το Ummagumma των Pink Floyd το 1969 είχε αντίστοιχη διάρκεια και κατηγορήθηκε τότε για παρόμοια πράγματα, άλλα εκτιμήθηκε αργότερα από πολλούς. Επειδή είναι δύσκολο σε λίγες γραμμές να μιλήσουμε για κομμάτια, ενδεικτικά αναφέρουμε τα How Can You Really, Coulda Been My Love και Everyone Needs Love ως τις καλύτερες στιγμές αλλά και συνολικά το ...And Star Power ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και τολμηρά εγχειρήματα της χρονιάς.

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #133

 
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon