One Step Beyond #3

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Χάρη Γιαννακόπουλο

Το ''Θέατρο Ford'' (''a tale of two cities'')...

Το Ford's Theatre είναι ίσως ένα από τα ιστορικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες , βρίσκεται δε στην Washington. Αρχικά, στον τόπο του θεάτρου λειτουργούσε από το 1833 , η πρώτη Εκκλησία των Βαπτιστών της Washington, η οποία όταν και μεταφέρθηκε, στα 1861, αγοράστηκε από τον John T. Ford (θεατρικό manager στις Η.Π.Α.) και μετετράπη σε θέατρο. Αρχικά ονομάστηκε Ford's Athenaeum, κάηκε όμως από φωτιά το 1862 και ξαναχτίστηκε την επόμενη χρονιά, τον δε Αύγουστο του 1863 άνοιξε ξανά με περίπου 2500 θέσεις καθημένων (!),  σαν Ford's Theatre, και τότε χαρακτηρίστηκε ως ο "Yπέροχος Ναός του Δράματος".

Δυστυχώς, στην ιστορία έχει μείνει, κυρίως, γιατί εκεί δολοφονήθηκε ο πρόεδρος Abraham Lincoln, στις 14 Απρίλη του 1865. Αργότερα, ο χώρος χρησιμοποιήθηκε σαν αποθήκη, και κτίριο που στέγαζε γραφεία, μάλιστα στα 1893 μέρος του κατέρρευσε, προκαλώντας 22 θανάτους. Πολλοί, τότε, μίλησαν για κατάρα που σχετίζεται με τη μετατροπή της πρώην εκκλησίας σε θέατρο. Επισκευάστηκε παρ'όλα αυτά και ξαναχρησιμοποιήθηκε ως αποθήκη στα 1911. Στη συνέχεια έμεινε για κάποια χρόνια ανεκμετάλλευτο, μετετράπη ξανά σε γραφεία, δημόσιες υπηρεσίες, μέρος του ως μουσείο κλπ, έως ότου λίγο μετά το 1960 εγκρίθηκαν κονδύλια από το κογκρέσο για να αποκατασταθεί ως θέατρο, οι δε εργασίες τελείωσαν το 1968.  Τελευταία ανακατασκευή και επαναλειτουργία του με χωρητικότητα 665 καθημένων πλέον, έχουμε στα 2009, επί τη ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από τη γέννηση του Lincoln .

________

Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και συγκεκριμένα στα 1966, στη Βοστώνη φτιάχνεται ένα μουσικό γκρουπ , με προσθήκες σε πρώην μέλη των Continentals, και ονομάζεται Ford Theatre. O ήχος τους είναι επηρεασμένος σαφώς από μπάντες όπως οι Byrds ή οι Kingsmen, όμως δεν περιορίζονται μουσικά σε αυτό που ονομάζουμε "The Boston Sound". Οπωσδήποτε έχει σαφώς ψυχεδελικό ύφος, και μάλιστα με έντονα στοιχεία Progressive Rock.  Η μπάντα μέσα στη διετία 1968 -1969 βγάζει 4 singles και 2 albums και λίγο μετά διαλύεται.  (Eίχαν ηχογραφήσει μάθαμε πολύ αργοτέρα και ένα τρίτο, ημιτελές LP, το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ!).

Ο δίσκος ορόσημο, που κυκλοφόρησε για τους Ford Theatre στα 1968, χρονιά, που όπως διαβάσατε ήδη, ξανάνοιξε και το ομώνυμο Θέατρο, είχε για παραγωγό τον σπουδαίο Bob Thiele (ίσως κάποια στιγμή γραφτούν, εδώ σε αυτό τον χώρο, πέντε αράδες και γι'αυτή την τεράστια μορφή των studios, ο οποίος συνεργάστηκε με μεγαθήρια της Jazz κυρίως -ήταν η ψυχή της Impulse και ίδρυσε την Flying Dutchman Records !!!) ....  Σαν έργο, ο δίσκος αποτελείται από το Prelude (που ακολουθεί), την κύρια Τριλογία, και ένα Postlude (!) που κλείνει και το δίσκο.

Ένας ύμνος ανοίγει το εξαιρετικό πρώτο LP των Ford Theatre, σας προτείνω να βρείτε και να ακούσετε ΟΛΟΚΛΗΡΟ το δίσκο, oνονάζεται "Trilogy for the Masses" πρόκειται σίγουρα για ένα από τα σημαντικότερα έργα progressive / psychedelic rock των τελών του '60 στις Η.Π.Α.  Αλήθεια το θέμα αυτό , σας θυμίζει κάτι ...πολύ μεταγενέστερο ;

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon