Sarah Records, η δισκογραφική των ευαίσθητων

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Στην πολύχρονη ιστορία της ανεξάρτητης μουσικής σχεδόν εξίσου σημαντικό ρόλο με τα μουσικά συγκροτήματα είχαν και οι ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες. Για μία τέτοια ιστορία θα μιλήσουμε και εδώ, αυτήν της Sarah Records. Η ιστορία της Sarah είναι τελείως διαφορετική από αυτήν κάθε άλλης δισκογραφικής. Αυτό γιατί η Sarah δεν είναι η εταιρεία που αναζήτησε την ηχητική πρωτοπορία, ούτε πούλησε τους περισσότερους δίσκους, ούτε καθόρισε τα κύρια ρεύματα του underground και σίγουρα δεν είχε τον αντικειμενικά καλύτερο κατάλογο καλλιτεχνών που κυκλοφορούσαν για λογαριασμό της. Όλα τα παραπάνω μπορούμε να τα αναζητήσουμε στην ιστορία της Factory, της 4AD, της Rough Trade, της Creation και σε ορισμένες ακόμα. Η ιστορία της Sarah είναι η πορεία κάποιων ανθρώπων, που αγάπησαν πραγματικά την αγνή ρομαντική pop μουσική. Ή για να το κάνουμε πιο λιανά, είναι η εταιρεία που παραποίησε το κλασσικό moto ''sex, drugs & rock 'n' roll'' στο σαφέστατα πιο φλώρικο ''chocolote, love, sex''. Αυτός είναι ο κατάλογος της Sarah, ένας κατάλογος γεμάτος με εύηχες pop μελωδίες, που εκάστοτε γίνονταν και θλιμμένες, αλλά πάντοτε άφηναν μία αχτίδα φωτός να περάσει μέσα από αυτές.

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και να γυρίσουμε στο 1987, τότε που η εθνική μπάσκετ γίνονταν η ''επίσημη αγαπημένη'' μας και οι Clare Wadd και Matt Haynes ίδρυαν τη Sarah Records στο βροχερό Bristol. Εξαρχής ήθελαν να φτιάξουν την απόλυτη pop εταιρεία, που θα κυκλοφορεί ευαίσθητη pop μουσική, θα λειτουργεί τελείως ανεξάρτητα και θα βάλει λουκέτο μόλις κυκλοφορήσει 100 singles. Τα πέτυχαν όλα και τον Αύγουστο του 1995 η Sarah έπαψε να υπάρχει αφού συμπληρώθηκε ο αριθμός 100 στα singles. Επίσης πρόλαβε να κυκλοφόρησει ορισμένα albums και συλλογές. Ο κατάλογός της περιελάμβανε συγκροτήματα όπως  Field Mice, Heavenly,  Another Sunny Day, Brighter, Orchids κ.α. Όλοι τους μάστορες της pop μελωδίας που δεν φοβούβταν να αγγίξουν τα όρια του μελό και της υπερευαισθησίας. Σε κάποιους φαίνονταν ακόμα και αφελείς. Αυτή όμως η ιδιαιτερότητα του ήχου αλλά και των στίχων κατόρθωσε να συσπειρώσει γύρω της φανατικούς ακροατές που αγόραζαν με βουλιμία οτιδήποτε κυκλοφορούσε. Τα σινγκλάκια της ήταν ένα είδος φετίχ για συγκεκριμένους μουσικόφιλους και πλέον αλλάζουν χέρια σε αστρονομικές τιμές. Η λογική της Sarah θα μπορούσε να περιέχεται στη φράση ''αγόρι κοιτάζει κορίτσι ή και το αντίστροφο και αντί να του πει ευθέως τι νιώθει του μιλάει περί υδάτων και ανέμων, απλά από αμηχανία''. Οι βασικές επιρροές των συγκροτημάτων της Sarah ήταν οι Smiths, οι Cure, η C86, οι Orange Juice κ.α. Οτιδήποτε βρετανικό, φρέσκο και ρομαντικό δηλαδή για εκείνη την εποχή. Μάλιστα οι Field Mice του Bobby Wratten προς το τέλος τους και περισσότερο το επόμενο project του οι Northern Picture Library έδειξαν να γοητεύονται και από τη νεόκοπη ηλεκτρονική σκηνή, διατηρώντας όμως τον γήινο χαρακτήρα τους. Με το πέρασμα του χρόνου η Sarah Records εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο της indie μουσικής και συνεχίζει να αποκτά οπαδούς που ακούν τα συγκροτήματά της αλλά και ο ήχος της να αποτελεί βασική επιρροή για καινούργιους καλλιτέχνες. Η Sarah αντιπροσωπεύει μία άλλη εποχή στη μουσική, αρκετά διαφορετική από τη σημερινή. Τότε που για τους μουσικόφιλους υπήρχαν αγαπημένα συγκροτήματα και δισκογραφικές, που μπορούσε κάποιος να ταυτιστεί μαζί τους. Αντίθετα με το σήμερα που οι περισσότεροι επιλέγουν να ακούν μεμονωμένα κομμάτια από το youtube, το spotify κ.α. Είναι και αυτό τo άρωμα μίας άλλης εποχής μέρος της γοητείας της Sarah σήμερα.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon