Night Knight: Η συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα δεν ανταλλάσσεται με τίποτα

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ήδη εδώ στο presspop έχουμε παρουσιάσει το ''God is A Motherfucker'' των Night Knight, λέγοντας ότι είναι ένας δίσκος - γροθιά για το rock. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Σεραφείμ Γιαννακόπουλος, ο ιθύνων νους του project.

 

 

 

Μπορείς να μας πεις με λίγα λόγια πως προέκυψε το project των Night Knight και πως έφτασες στην κυκλοφορία του ‘’God is a Motherfucker’’;

Τον Αύγουστο του 2014 αποφάσισα να μπω στο studio, μετά από πολλές προσωπικές περιπέτειες και να ηχογραφήσω ολομόναχος ένα δίσκο. Ήθελα, χωρίς άγχος, να αφεθώ και να εξερευνήσω ήχους, τεχνικές και τραγούδια, τα οποία δε χωρούσαν στο ύφος των συγκροτημάτων, των οποίων ήμουν και είμαι μέλος (Fingers Crossed, Modrec, Planet of Zeus). Με οδηγό μια κιθάρα και την αδούλευτη φωνή μου, τα κομμάτια του παζλάρχισαν να προστίθενται ένα ένα, χωρίς βία.

Προσωπικά ανακάλυψα το project μέσα από youtube videos που ανέβαζαν φίλοι στα social media. Θεωρείς ότι τα social media συμβάλλουν καθοριστικά στη προβολή του έργου κάποιου δημιουργού;

Για το 99% των ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη, τα social media και η πατροπαράδοτη ή διαδικτιακή διάδοση “από στόμα σε στόμα” αποτελούν τη μοναδική πλατφόρμα διάδοσης της δουλειάς τους. Σαν ακροατής ο ίδιος έχω μάθει πολλά νέα πράγματα από δημοσιεύσεις φίλων. Αν ξεχωρίσεις κάποιους από τον ωκεανό πλασματικών φίλων, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δημοσιεύουν κάτι όταν πραγματικά υπάρχει λόγος και τους ακολουθείς, σπάνια θα βγεις ζημιωμένος. Από την άλλη μπορείς πανεύκολα να χαθείς σε ένα κυκλώνα, ο οποίος περιλαμβάνει από dj sets σε ταβέρνες μέχρι καληνύχτες, καλημέρες και αμπελοφιλοσοφίες. Η κωδική λέξη απέναντι σε κάθε μέσο είναι “φιλτράρισμα” και κριτική σκέψη.

Θεωρείς ότι η rock μουσική εξακολουθεί να είναι επίκαιρη στις μέρες μας;

Ναι. Βλέποντας άπειρες μπάντες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μοιραζόμενος τη σκηνή μαζί τους, μπορώ μετά βεβαιότητας να πω, ότι το rock παραμένει επίκαιρο και “επικίνδυνο”. Δυστυχώς όχι στη σύγχρονη major,mainstream σκηνή. Πρέπει να σκάψεις πάρα πολύ για να βρεις κάτι, το οποίο δε σε κάνει να νιώθεις ηλίθιος, ουραγός των μουσικών εξελίξεων, μόνος και παντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Οι στίχοι στο δίσκο μοιάζουν να είναι ιδιαίτερα προσωπικοί. Θεωρείς ότι το κοινό ενδιαφέρεται για τους στίχους, ειδικά όταν δεν είναι στη μητρική του γλώσσα, εξίσου με τη μουσική;

Θα έλεγα σίγουρα ότι το πρώτο στοιχείο, το οποίο συνεπαίρνει έναν ακροατή είναι ο ρυθμός, είτε αυτός προκύπτει απο τα drums, είτε από θόρυβο είτε από “ατάκτως ερριμένους” ήχους σε IDM μονοπάτια. Μετά ακολουθεί η μουσική και τα hooks, που λένε οι Αμερικάνοι. Η λέξη hook δεν αναφέρεται μόνο στο pop. Το hook μπορεί να είναι μία συχνότητα σε ένα δίσκο του Francisco Lopez. Τελευταίος, για αυτούς που έχουν το μικρόβιο, έρχεται ο στίχος, να δικαιολογήσει και να επιβεβαιώσει τη μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός τραγουδιού και με λεπτότητα να σε παρασύρει σε δεύτερα και τρίτα επίπεδα.

Που πιστεύεις ότι οφείλεται η αύξηση των κυκλοφοριών από ελληνικές μπάντες αλλά και σε γενικές γραμμές η βελτίωση των εγχώριων παραγωγών τα τελευταία χρόνια;

Χαριτολογώντας, με τους Planet of Zeus σε πολλές συνεντεύξεις που έχουμε δώσει στο εξωτερικό, απαντάμε ότι ο κόσμος δεν έχει δουλειά και γι'αυτό δημιουργεί μουσική. Παλιότερα, στην εποχή των παχιών αγελάδων, πολλοί “ανήσυχοι” άνθρωποι δελεάζονταν από έναν καλό, σταθερό μισθό και αποφάσιζαν να ευθυγραμμιστούν με τις επιταγές του κοινωνικού περιγύρου τους, αλλά και του φασισμού της ηλικίας και της ενηλικίωσης. Οπότε, ελάχιστοι, δυνατοί, έμεναν να προσπαθούν να επικοινωνήσουν μέσω της τέχνης τους. Άνθρωποι, που αν τους στερούσες αυτή την πτυχή από τη ζωή τους, θα μαράζωναν. Τώρα, οι νέοι να “ξεπουληθούν” για ποιο λόγο; Για δεκάωρα, 400 ευρώ και ψυχολόγους; Νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα αντίληψης που υπήρχε και υπάρχει, είναι το γεγονός ότι όταν κάποιος σου προτείνει μια αμοιβή για μία δουλειά, η οποία δε σε ενδιαφέρει και δε σε γεμίζει, εκείνη τη στιγμή εξαγοράζει τον προσωπικό σου χρόνο. Και δε μιλάω για ελεύθερο χρόνο. Μιλάω για χρόνο δημιουργίας. Και αυτό στοιχίζει πολύ, μα πολύ ακριβά. Ας κάνουμε όλοι ένα zoom out και ας βαλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Την ψυχή σου στο διάολο είναι πολύ εύκολο να την πουλήσεις ανά πάσα στιγμή. Το να την πάρεις πίσω είναι σχεδόν ακατόρθωτο.

Η οικονομική κρίση κάνει πιο δύσκολη τη προσπάθεια μιας μπάντας να έρθει σε επαφή με το κοινό της;

Όχι. Το αντίθετο. Ο κόσμος έχει αρχίσει να εκτιμά τη στιγμή και τη συνθήκη που θα επιλέξει να βιώσει. Αντί να πάει σε ένα ψευτοclub, να κοιτιέται με νύφες και γαμπρούς, χωρίς να χορεύει για 5 ώρες, θα επιλέξει να πάει σε μία συναυλία, σε μία παράσταση, σε ένα δρώμενο, το οποίο θα τον κάνει να νιώσει έντονα συναισθήματα. Σα να φωνάζει μέσα στο νερό.

Οι Night Knight θα ήθελες να έχουν συνέχεια, παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές σου στη μουσική, ή ήταν one record project;

Oι Night Knight είναι full time project και θα συνεχίσουν να είναι, όσο συνεχίζουμε να έχουμε πράγματα να πούμε. Ακόμη έχουμε πάρα πολλά...

Πιο ενδιαφέρον είναι να δημιουργείς στα πλαίσια μίας μπάντας ή δοκιμάζοντας κάτι μόνος σου;

Η συλλογικότητα σε όλα τα επίπεδα δεν ανταλλάσσεται με τίποτα. Όταν πετυχαίνει κάτι μια ομάδα ανθρώπων, το συναίσθημα, αλλά και το αποτέλεσμα είναι κατά πολύ ανώτερο. Η αλληλεπίδραση είναι το παν. Αυτό το οποίο, μπορεί να στείλει κάτι την ίδια στιγμή στον ουρανό και στα βράχια. Στη μουσική, στις σχέσεις, στα πάντα. Σκέψου να παίζεις ένα παιχνίδι ασταμάτητα μόνος σου, ενώ το έχεις τερματίσει και ξαφνικά να ανοίξει η δυνατότητα του multiplayer. Μαγεία.

Η δημιουργικότητά σου επηρεάζεται από την αναζήτηση αποδοχής (εμπορικής και καλλιτεχνικής) της δουλειάς σου;

Είμαι αρκετά σίγουρος ως άνθρωπος. Η αυτοπεποίθησή μου σπάει κόκκαλα, σε σημείο παρεξηγήσεως. Τα υπόλοιπα είναι για παιδιά. Εννοείται πως με ενδιαφέρει η άποψη του κόσμου και η απόδοχή του, αλλιώς δε θα έκανα αυτό που κάνω. Αλλά, μην τρελαθούμε κιόλας. Δεν είμαστε όλοι φίλοι και κολλητοί και ούτε θα γίνουμε. Ένα “Που 'σαι μαν μου” παραπάνω δε μου λέει τίποτα. Ένα “Σεραφείμ, έλα να πιούμε ένα σφηνάκι, γιατί το λέει η περδικούλα σου”, μου λέει πολλά περισσότερα.

Στη Πάτρα πρόκειται να παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα τη live παρουσίαση του ‘’God Is A Motherfucker’’;

Κάτι σκαρώνουμε...

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon