Dinosaur Jr. - Give A Glimpse Of What Yer Not

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το ''Give A Glimpse Of What Yer Not'' είναι η τέταρτη δισκογραφική δουλειά των Dinosaur Jr. από το 2007, που αποφάσισαν να επανενωθούν και έρχεται τέσσερα χρόνια μετά το ''I Bet On Sky''. Για άλλη μία φορά δείχνουν να βρίσκονται σε φόρμα και να τιμούν με το παραπάνω το όνομα και την ιστορία τους. Και αυτό γιατί οι Dinosaur Jr. δεν ήταν ποτέ κάποιοι της σειράς του εναλλακτικού rock ήχου, αλλά αυτοί που με λίγους ακόμα, τον καθόρισαν. Το όνομά τους μπαίνει επάξια δίπλα σε αυτά των Sonic Youth, Husker Du, Pixies και Nirvana, με τη μπάντα του Cobain να είναι σαφέστατα επηρεασμένη από τους Dinosaur Jr. Στη μπάντα αδιαμφισβήτητος ηγέτης ήταν ο ιδιόρρυθμος J Mascis. Ένας σπουδαίος συνθέτης και κιθαρίστας, που με τις ιδέες του και τον ήχο του στιγμάτισε την εναλλακτική σκηνή. Ο περίεργος χαρακτήρας του, τον έφερε σε σύγκρουση με την έτερη δυναμική προσωπικότητα της μπάντας, τον Lou Barlow. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, ήταν ο δεύτερος να εκδιωχθεί κακήν κακώς το 1989, και o Mascis να συνεχίσει το συγκρότημα έως το 1997, που διαλύθηκαν. Ο Barlow έφτιαξε τους Sebadoh, ένα από τα καλύτερα lo-fi συγκροτήματα και πάντοτε είχε έναν κακό λόγο να πει για τον ex bandmate του. Οπότε η είδηση ότι οι δυό τους τα βρήκαν και ξαναφτιάχνουν τους Dinosaur Jr., ξάφνιασε τους θαυμαστές του συγκροτήματος. Δέκα σχεδόν χρόνια μετά, συνεχίζουν μαζί και δείχνουν να έχουν ξεπεράσει τις κακιές στιγμές του παρελθόντος. Ίσως και το ότι πλέον έχουν μεγαλώσει αρκετά, να τους βοηθά να βλέπουν τα πράγματα πιο ψύχραιμα και να ξεπερνούν όποιες διαφωνίες προκαλούνται.

Ο δίσκος έχει όλα αυτά που έκαναν κάποιο να αγαπήσει τους Dinosaur Jr. Alternative ήχος, τα χαρακτηριστικά solos του Mascis στη πρώτη γραμμή και τα βαριεστημένα φωνητικά, σήμα κατατεθέν, να χαρακτηρίζουν το συνολικό αποτέλεσμα. Από τα έντεκα κομμάτια του δίσκου, τα εννία ανήκουν στον Mascis και τα δύο στον Barlow. Το ξεκίνημα είναι δυναμικό με το πιασάρικο, για τα δικά τους δεδομένα, ''Goin' Down''. Ένα κομμάτι που θα έκανε θραύση στην πάλαι ποτέ ένδοξη εκπομπή ''120 Minutes'' του MTV, αν αυτή υπήρχε ακόμα. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ''Tiny'', ενώ το ''Be A Part'' είναι πιο αργόσυρτο, δίνοντας τους την ευκαιρία να αναδειχτούν οι επιρροές από Neil Young της εποχής του ''Ragged Glory''. O Lou Barlow ήταν πάντα πιο χύμα ως συνθέτης και αυτό το διαπιστώσαμε πολύ καλά με τους Sebadoh. Φυσικά και αποφεύγει τα solos και οτιδήποτε θυμίζει δεξιοτεχνία στο παίξιμο. Όλα αυτά εύκολα γίνονται αντιληπτά στα ''Love Is...' και ''Left/Right'', που είναι οι δικές του συνεισφορές στο ''Give A Glimpse Of What Yer Not''. Ειδικά το τελευταίο είναι από τα πιο όμορφα που έχουν κυκλοφορήσει η Dinosaur Jr. τα τελευταία χρόνια. Ένα σχετικά σκτεινό κομμάτι που κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τον δίσκο και δείχνει ότι η καρδιά τους το λέει ακόμα. Καταγισμός από κιθάρες στο ''Good To Know''. Εξάλλου οι κιθάρες ήταν αυτές που καθιέρωσαν τους Dinosaur Jr. ως ένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα της γενιάς τους.

Με το ''Give A Glimpse Of What Yer Not'' οι Dinosaur Jr. προσθέτουν ακόμα έναν πολύ καλό δίσκο στη δισκογραφία τους. Μπορεί τα μαλλιά τους να έχουν ασπρίσει επικίνδυνα πλέον, αυτοί όμως παίζουν με τον ενθουσιασμό των πρώτων ημερών τους. Προφανώς η μουσική τους δεν είναι το ίδιο ριζοσπαστική στη σημερινή εποχή, αλλά αν αναρωτηθούμε λίγο θα διαπιστώσουμε ότι ελάχιστα πράγματα είναι ριζοσπαστικά στην ουσία τους. Απλά το περιτύλιγμα (παραγωγή κτλ) δίνει μία ψευδαίσθηση πρωτοπορίας. Λογικά τίποτα απ' αυτά δεν απασχολεί τον Mascis και τη παρέα του. Το πιο πιθανό είναι να μην αναπολεί καν τις ημέρες που ήταν ο πιο cool slacker της ανατολικής ακτής και οι περισσότεροι έλεγαν J Mascis is god. Εξάλλου ολόκληρο ''Teenage Riot'' είχαν γράψει οι Sonic Youth για πάρτη του. Οι Dinosaur Jr. δείχνουν ότι όποτε το θελήσουν μπορούν να βγάλουν έναν αξιοπρεπέστατο δίσκο και λογικά αυτό θα κάνουν μέχρι να βαρεθούν και να πάνε σπίτι τους. Έως τότε θα απολαμβάνουμε ορισμένες από τις καλύτερες κιθάρες της αμερικάνικης σκηνής.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon