Chickn: Προσπαθούμε να εφεύρουμε τον εαυτό μας παίζοντας

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album των Chickn αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις στους μουσικόφιλους και ενισχύοντας τη φήμη που είχαν δημιουργήσει οι ζωντανές τους εμφανίσεις. Λίγο πριν την  εμφάνισή τους στα πλαίσια του Westside Festival (22 Οκτωβρίου), είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους και να τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκινήσατε και πως φτάσατε στη κυκλοφορία του ντεμπούτου album σας.

Ξεκινήσαμε 2 και τελειώσαμε 12, αν αυτό λέει κάτι για μας. Η κυκλοφορία του ντεμπούτου μας ήταν αν μη τι άλλο επεισοδιακή και χρονοβόρα.

Θεωρείτε ότι οι Chickn ανήκουν στα συγκροτήματα που αναβιώνουν την ψυχεδελική σκηνή;

Θεωρούμε πως είμαστε μία μπάντα που προσπαθεί να εφεύρει τον εαυτό της παίζοντας. Αυτό, αυτόματα μας αποκλείει από οποιοδήποτε revival κύμα. Εν τέλει η ψυχεδέλεια, ως state of mind και όχι ως ύφος, από τη σύλληψη της εώς και σήμερα ποτέ δεν έπαψε να υφίσταται και να αφορά μεγάλη μερίδα μουσικών.

Τι σκοπεύετε να κάνετε το επόμενο διάστημα για την προώθηση του δίσκου σας που μόλις κυκλοφόρησε;

Ό,τι χρειαστεί. Δεν θα κρύψουμε βέβαια πως ένα τουρ θα το κάναμε με μεγάλη τέρψη.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, η εγχώρια παραγωγή αγγλόφωνης μουσικής. Βλέπετε ότι υπάρχει αντίστοιχη αύξηση και του κοινού που την στηρίζει;

Έχουμε την εντύπωση πως στην πραγματικότητα η αύξηση του κοινού δεν είναι ακριβώς υπολογίσιμη, παρόλα αυτά βλέπουμε τόσο μια συσπείρωση του κοινού, όσο και κάποια πρώτα δείγματα cult following που είναι σίγουρα ελπιδοφόρα.

Πόσο άλλαξαν τα τραγούδια που είχατε κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων, είτε από δικές σας νέες ιδέες είτε από προτάσεις του παραγωγού;

Παίρνουμε όρκο πως ύπαρχουν κάποια κομμάτια που παίζουμε από την μέρα 1 και μέχρι και σήμερα δεν τα έχουμε παίξει δύο συνεχόμενες φορές ίδια. Είμαστε αρκετά ασταθείς άνθρωποι. Επίσης η παραγωγή πραγματοποιήθηκε στον κύριο όγκο από εμάς και ο Νίκος -ο engineer μας- που συμπαρήγαγε τον δίσκο είναι σχεδόν μέλος της μπάντας. Οπότε αυτός ο απόλυτα εξωτερικός παράγοντας δεν υπήρξε κατα τη διαδικασία του δίσκου για να μπορούμε να ξέρουμε πως θα επιδρούσε σε αυτόν.

Πόσο εύκολο ήταν για εσάς να αποτυπώσετε στον δίσκο την δυναμική των ζωντανών σας εμφανίσεων;

Αν και η παραγωγή ενος δίσκου που θα αποτυπωσει την ενέργεια μιας live εμφάνισης είναι στα σχέδια μας, σε αυτόν τον δίσκο προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που δεν μπορεί να αποδοθεί σε ένα live. Ειναι πολλές οι προσεγγισεις που μπορεί να έχει μία μπάντα όταν μπαίνει να γράψει έναν δίσκο, εμείς εν τέλει διαλέξαμε να εκμεταλλευτούμε στα όρια των δυνατοτήτων μας τον στουντιακό κόσμο και να δώσουμε ενα πληθωρικό, over produced δείγμα γραφής.

 

Πλέον ο περισσότερος κόσμος δεν αγοράζει μουσική αλλά προτιμά να ακούει δωρεάν από διάφορες πλατφόρμες. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό;

Η απελευθέρωση της πληροφορίας, το γεγονός του ότι ο οποιοσδήποτε έχει πρόσβαση στη τεχνολογια και το internet μπορεί να έχει σχεδόν όλη τη μουσική του κόσμου δωρεάν στην κατοχή του, έχει σίγουρα μία λυτρωτική πλευρά. Δεν υπάρχει μόνο αυτή η πτυχή όμως σε αυτή την ιστορία. Πέραν του ζητήματος του βιοπορισμού του μουσικού, τίθεται το ζήτημα της εξαϋλωσης τόσο της μουσικής όσο και της εμπειρίας της ακρόασης. Δεν υπερασπιζόμαστε τον φετιχισμό και την αναβίωση της κουλτούρας του βινυλίου, άλλα το ήθος και τα φυσικά όρια που αναπόφευκτα φέρνει μαζί του ο αναλογικός πολιτισμός. Το να ψάξεις, το να βρείς και το να ακούσεις έναν δίσκο οφείλει να σημαίνει κάτι, οποιο format και αν χρησιμοποιεί ο καθένας. Εμείς σαν δημιουργοί, νιώθουμε την ανάγκη να δίνουμε μορφή και ουσία στο έργο μας.

Ποια θέματα σας απασχολούν στους στίχους σας;

Οι στίχοι μας θα μπορούσε να πει κανείς πως στη βάση τους έχουν υπαρξιακό περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα ασεμπλάζ σημειώσεων και παρατηρήσεων συχνά ημερολογιακού τύπου.

Η κρίση που υπάρχει στην χώρα σας έχει επηρεάσει σαν μουσικούς;

Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν έχει επιρρεάσει όλους τους ανθρώπους η κρίση. Ε, εμείς είμαστε από αυτούς που τους επιρρέασε.

Γιατί να έρθει να σας δει κάποιος στο Westside Festival;

Ελάτε και θα δείτε.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon