Baby Guru - IV

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

[Inner Ear Records, 2017]

Οι Baby Guru είναι και πάλι εδώ ακριβώς τρία χρόνια μετά το υπέροχο Marginalia, που είναι (κατά προσωπική εκτίμηση) ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που έχει να επιδείξει η εγχώρια σκηνή την τελευταία πενταετία (και όχι μόνο). To τέταρτο τους άλμπουμ, που τους βρίσκει πλέον και ως τετράδα, κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες με τίτλο τον αντίστοιχο λατινικό αριθμό και ένα λιτό κόκκινο εξώφυλλο που απλά αναγράφεται το γκρουπ και το άλμπουμ. Ένα concept που ναι μεν σου τραβάει την προσοχή λόγω χρώματος, αλλά είναι σαν να σου δίνει, πριν καν το ακούσεις, την αίσθηση ενός άρτιου και ολοκληρωμένου πράγματος, που δεν θέλει να «φωνάζει» με την εικόνα του αλλά θέλει να σε κατευθύνει στην ουσία. Αυτή την καταλαβαίνεις από τις πρώτες ακροάσεις του άλμπουμ. Οι Baby Guru μέσα στα χρόνια έχουν περάσει στοιχεία στον ήχο τους από πολλές διαφορετικές μουσικές κατευθύνσεις, πάντα όμως τα έστριβαν πάνω στον δικό τους μοναδικό δρόμο και εδώ το κάνουν πιο ώριμα, πιο μεστά και πιο όμορφα από ποτέ, σε μόλις 8 κομμάτια συνολικής διάρκειας 40 λεπτών (για πολλούς η ιδανική διάρκεια ενός ποπ ή ροκ άλμπουμ).

Περνώντας λοιπόν απο το εξώφυλλο στα ενδότερα, η αρχή μας επιφυλάσει κομψότητα και συναίσθημα με το “Tell Me What You're Made Of”, ένα μοντέρνο ποπ διαμαντάκι με μια ενδιάμεση γέφυρα που οδηγεί σε μια ρυθμική έξοδο των synth και του μπάσου, που γεμίζει τον μουσικό σου ψυχισμό και σε προετοιμάζει ιδανικά για το υπόλοιπο ταξίδι. Στον ίδιο, αλλά ελαφρώς πιο ψυχεδελικό ρύθμό ακολουθεί το “Bluebird Picnic” και ακριβώς μετά έχουμε και το πρώτο ξέσπασμα. Το “Oaxaca (The Calvino Song)” ξεκινάει αποπνέοντας έντονα την δεκαετία του ’70, κάπου ανάμεσα στην art punk και την funk εκείνης της εποχής, αλλά στο τέλος εξελίσσεται σε ένα σεληνιασμένο new wave-post punk δυναμίτη. Άλλο ένα μοναδικό ταλέντο των Guru, που πολλές φορές ενσωματώνουν δύο και τρία κομμάτια σε ένα. Το Before Sundownστην συνέχεια έρχεται να μας ηρεμήσει, από το προηγούμενο ξέσπασμα, με την γλυκιά ψυχεδελική του αύρα και να μας οδηγήσει στο Motel Rwanda”, ένα κομμάτι με το ένα βλέμμα στην Afro και το άλλο σε ψυχεδελικά soul και blues. Εδώ μας δείχνουν πόσο περίτεχνα μπορούν να συνδυάσουν και δύο διαφορετικούς κόσμους, χωρίς να κοπιάρουν τετριμμένα όσους έκαναν κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. To Palace In The Sun μας ταξιδεύει σε λίγο πιο progressive μονοπάτια, απλώνοντας το μυαλό μας σε κάτι πιο μονοδιάστατο, ενώ το “Nothing Really Bothers Me” μας επιστρέφει στην synthpop φωτεινότητα της αρχής, που σηματοδοτεί όμως και την μετάβαση στο τέλος. Αυτό έρχεται με το “Amarousion”, που ανεφέρεται στην γνωστή γειτονιά της Αθήνας και σε αντίστοιχα βιώματα προφανώς, όπως και μεγάλο μέρος του άλμπουμ στιχουργικά. Ένα κλείσιμο με ρομαντισμό και συναίσθημα που θα μπορούσε να το έχει γράψει και ο Bryan Ferry για την δική του γειτονιά.

Το IV μόλις έχει τελειώσει και αν του έδωσες την δέουσα προσοχή, σίγουρα θες να πατήσεις ένα repeat σε αυτό το φαναστικό ταξίδι. Γιατί είναι η πιο ολοκληρωμένη, η πιο γεμάτη, η πιο πλούσια και ταυτόχρονα και η πιο σύντομη δουλειά τους. Περιεκτικοί, ουσιαστικοί και πιο ώριμοι από ποτέ, οι Baby Guru έχουν αποδείξει πολλάκις, ότι ποτέ δεν σταματάνε να δουλεύουν πάνω στο υλικό τους και το “IV” είναι η ανταμοιβή τους. Και η δική μας.

Το “IV” κυκλοφορεί σε διάφανο βινύλιο, CD και ψηφιακό album από την Inner Ear Records και είναι διαθέσιμο στο ψηφιακό κατάστημα και στο Bandcamp.

Σήμερα κυκλοφόρησε και το video για το κομμάτι "Tell Me What You're Made of", σε σκηνοθεσία και σενάριο The Boy, που είναι και το πρώτο video μέσα από το "IV". Δείτε το παρακάτω:

video credits: 
Σκηνοθεσία-Σενάριο: The Boy

cast: 
Κλειώ Κτενά (Baby One) 
Βίκυ Μαϊδανόγλου (Baby Two) 
και Εύη Σαουλίδου (Μαμά)

Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης 
Μοντάζ, σχεδιασμός ήχου: Νίκος Πάστρας 
Σκηνικά-Κοστούμια: Μυρτώ Τζίμα 
Ήχος: Κτίρια τη Νύχτα 
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου 
Διεύθυνση παραγωγής: Ευαγγελία Ξυνοπούλου 
Βοηθός φωτογράφου: Θοδωρής Πασπαλιάρης

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon