Arcade Fire - Everything Now

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Arcade Fire κυκλοφορούν τη πέμπτη ολοκληρωμένη δισκογραφική τους δουλειά και αυτό από μόνο του είναι ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα για την popular culture για το 2017. Το ''Everything Now'' είναι η λογική συνέχεια της πορείας τους, είτε για κάποιον που τους παρακολουθεί από την αρχή της διαδρομής τους, είτε για κάποιον που τους ανακάλυψε από το ''The Suburbs'' και μετά, όταν και με σταθερά βήματα σε όλα τα επίπεδα επιδίωξαν να γίνουν (και έγιναν) το μεγαλύτερο συγκρότημα της γενιάς τους. Ο μοναδικός που μπορεί να συγκριθεί μαζί τους, προερχόμενος από διαφορετική μουσική αφετηρία είναι ο Jay-Z. Έχοντας απίστευτο ταλέντο και οι δύο σε αυτό που κάνουν, κέρδισαν στην αρχή της καριέρας τους το underground και την κριτική καταξίωση και όταν τα στενά πλαίσια του underground τους προκάλεσαν ασφυξία, αποφάσισαν να διεισδύσουν και στο mainstream. Και πολύ καλά έκαναν. Και θριάμβευσαν και εκεί. Η επιτυχία αλλάζει τον καλλιτέχνη και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ο καλλιτέχνης εμπνέται και εκφράζεται μέσα από τα βιώματά του. Οπότε τι σχέση μπορεί να έχουν οι θλιμμένοι Arcade Fire του ''Funeral'' με το σήμερα ή τι σχέση μπορεί να έχει ο Jay-Z των ghetto, του ρατσισμού και των σκληρών ναρκωτικών με το σήμερα. Ελάχιστη. Μόνο ως παρελθοντική αναφορά και ότι κατάλοιπα αυτά έχουν αφήσει. Οι άνθρωποι τα άφησαν αυτά πίσω τους. Έχουν γνωρίσει την απόλυτη επιτυχία, έχουν τεράστιο fanbase, ο Jay-Z συναναστρέφεται με τον Obama, οι Arcade παίζουν μπάσκετ με τον Lebron και έχουν κερδίσει τεράστια χρηματικά ποσά. Θα ήταν τουλάχιστον υποκριτικό για τους ίδιους να εξακολουθούν να κάνουν τα ίδια πράγματα που έκαναν και παλαιότερα. Θα γίνονταν ο Τσαουσέσκου ή ο Μπρέζνιεφ της μουσικής, που μέσα από την προσωπική χλιδή που είχαν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους, ισχυρίζονταν ότι ήταν οι θεματοφύλακες των λαϊκών συμφερόνταν στο σοσιαλιστικό οικοδόμημα που είχαν δημιουργήσει. Οπότε για να εστιάσουμε στους Arcade Fire, δεν υπάρχει κανένας λόγος για να είναι στενοχωρημένοι και αυτό αποτυπώνεται στη μουσική τους. Η μουσική τους είναι χαρούμενη και ανεβαστική. Και επειδή εξακολουθούν να έχουν πολύ ταλέντο, η μουσική τους είναι και καλή. Το ''Everything Now'' είναι ένας καλός, χαρούμενος και ανεβαστικός δίσκος. Ένας πολύ καλός δίσκος που απευθύνεται στο mainstream. Το τεράστιο ταλέντο τους είναι αυτό που τους τοποθετεί ένα σκαλί πάνω από κάθε Muse αυτού του κόσμου, που επίσης απευθύνονται και σε mainstream ακροατήρια.

Το ''Everything Now'' είναι ένας χορευτικός rock δίσκος. Στην ίδια λογική που ήταν το ''Some Girls'' των Rolling Stones ή το ''Pop' των U2. Για να το επιτύχουν αυτό και έχοντας πάντοτε ως επίκεντρο τη rock μουσική, οι Arcade Fire δανείζονται στοιχεία και από άλλες μουσικές. Εμφανή είναι τα disco στοιχεία που υπάρχουν σε ορισμένα κομμάτια, τα οποία όμως είναι αρμονικά τοποθετημένα και χωρίς να αλλοιώνουν το στίγμα του συγκροτήματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με την πάροδο του χρόνου. Το ομώνυμο κομμάτι είναι ένα dance rock κομμάτι και μάλιστα από τα πιο καλοστημένα που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια. Ταιριάζει παντού, από τα fm των ραδιοφώνων μέχρι τα dancefloors των clubs και από soundtrack κάποιου ηλιοβασιλέματος μέχρι να φτιάχνει τη διάθεση κάποιου που κινείται στο μετρό κάποιου αφιλόξενου αστικού κέντρου. Μία rock εκδοχή του ήχου που λάνσαραν οι Daft Punk τα τελευταία χρόνια. Ακόμα πιο disco το ''Signs Of Life'' με όμορφες διφωνίες και up tempo διάθεση. Το ''Creature Comfort'' είναι η πρότασή τους για το πως πρέπει να ακούγεται το rock των μεγάλων σταδίων σήμερα, ενώ το ''Peter Pan'' είναι η πιο παιχνιδιάρικη και ταυτόχρονα αθώα στιγμή τους. Η funky πλευρά τους βγαίνει στο 'Chemistry'' και τονίζεται με την χρήση πνευστών. Το ''Infinite Content'' είναι η δική τους απόπειρα να γράψουν το ''Song 2'' των '10ς και ακολουθεί μία ακουστική εκτέλεση του ίδιου κομματιού. Στο ''Electric Blue'' μας δείχνουν πως θα ακούγονταν οι Hot Chip αν έπαιζαν rock και στο ''Good God Damn'' δημιουργούν ένα σύγχρονο αστικό blues. Από τις καλύτερες συνθέσεις τους είναι το ''Put Your Money On Me'' που ξεκινά με ένα δεύτερης διαλογής disco beat για να μεταλλαχθεί σε ένα επικών διαστάσεων pop κομμάτι. Στα συν του οι πολύ ενδιαφέροντες στίχοι του. Το ''We Don't Deserve Love'' ρίχνει τους τόνους και μας οδηγεί σε μία αφαιρετική εκδοχή του ομώνυμου κομματιού, που κλείνει τον δίσκο.

Το ''Everything Now'' είναι ο δίσκος που κυκλοφόρησε το μεγαλύτερο συγκρότημα του αιώνα μας και είναι αυτό που θα έπρεπε να περιμένουμε από αυτούς. Μπορεί κάποιοι παλιοί fans, ανάμεσά τους και ο γράφων, να δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε ότι δεν θα ακούσουμε κάτι συναισθηματικά αντάξιο του ''Funeral'' και του ''Neon Bible'', αλλά το συγκρότημα έχει αλλάξει και αυτό δεν είναι κακό. Άλλαξαν τα βιώματα, άλλαξε και η μουσική τους. Οι ''νέοι'' Arcade Fire προκαλούν αυτό το άβολο συναίσθμα που νιώθει κάποιος όταν βλέπει έναν παλιό του έρωτα να περνάει καλά σε μία νέα σχέση. Όσο δύσκολο και να είναι, αν νιώθει κάτι ακόμα για αυτό το άτομο, ας χαρεί που είναι ευτυχισμένο. Και οι Arcade Fire είναι μια χαρά και το δείχνουν περήφανα με το ''Everything Now'', έστω και αν κονταροκτυπιούνται πλέον με τη Lana Del Ray και τον Kedrick Lamar για το ποιος είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπος του mainstream ανά τον κόσμο. Εκτός βέβαια της Ελλάδας που το mainstream ορίζεται μεταξύ σκυλοπόπ, καγκουροhip-hop, έντεχνης κλάψας και εσχάτως άφθονου ταγαρισμού.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon