Skinner Box: ''Μας ένωσε η φιλία και η αγάπη για τη μουσική''

Οι Skinner Box είναι ένα κιθαριστικό alternative συγκρότημα, που πρόσφατα κυκλοφόρησε το ''Alpha Waves'', την πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου θα βρεθούν στην Πάτρα για να μοιραστούν τη σκηνή με τους Bedouin και αυτό στάθηκε η αφορμή για να έχουμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα μαζί τους.

Πείτε μας με λίγα λόγια για το πως ξεκινήσατε και ποιοι ήταν οι σημαντικότεροι σταθμοί του συγκροτήματος μέχρι σήμερα;

Ξεκινήσαμε με την μορφή της πλήρους μπάντας πριν από έξι χρόνια. Αυτό που μας ένωσε ήταν η φιλία και η αγάπη για την μουσική, οπότε και είπαμε να εξωτερικεύσουμε  τα συναισθήματα μας με κάτι που το νιώθουμε μέρος του εαυτού μας. Ο σημαντικότερος «σταθμός» είναι το Alpha Waves που είναι και η πρώτη μας ολοκληρωμένη κυκλοφορία. Πριν 4 χρόνια αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε για μία διετία λόγω πολύ σοβαρών προσωπικών προβλημάτων και το Alpha Waves ήταν ένα είδος «λυτρωτικής» επαναδραστηριοποίησης…

Σε κάποιον που δεν σας έχει ακούσει μέχρι σήμερα, πως θα περιγράφατε τον ήχο σας;

Είναι ένα αποτέλεσμα διαφορετικών «ακουσμάτων» του καθενός μας. Θα έλεγε κάνεις ότι ο ήχος έχει μπολιαστεί από 80's και 90's alternative/dark/shoegaze ηχοχρώματα, και έχει πάρει την τωρινή του μορφή σε συνδυασμό με την λίγο πιο μοντέρνα αισθητική των αρχών των 00's και την «επιστροφή της κιθάρας» που συνέβη τότε.

Ποια είναι τα σχέδια των Skinner Box για το επόμενο διάστημα;

Σίγουρα θέλουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες μας δοθούν για να αποδώσουμε το Alpha Waves ζωντανά, γιατί εκτός του ότι το απολαμβάνουμε κάθε φορά, έχουν περάσει και χρόνια από τη σύνθεση του και το έχουμε «ντύσει» με ακόμα περισσότερα «ηχοτόπια» που το πάνε ένα βήμα παραπέρα. Από την άλλη μεριά, έχουμε ήδη ξεκινήσει να δουλεύουμε νέο υλικό και ευελπιστούμε να μπούμε στο στούντιο σύντομα και να αρχίσουμε τις ηχογραφήσεις.

Πόσο εύκολο είναι για ένα νέο συγκρότημα να αποκτήσει αρκετή αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα; Το διαδίκτυο σας βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση;

Αρκετή αναγνωρισιμότητα με όρους μαζικότητας είναι δύσκολο να αποκτήσεις, απαιτεί πρώτα από όλα να «παράγεις» ένα είδος μουσικής που να το υποστηρίξουν οι μαζικοί μηχανισμοί, με ότι συνεπάγεται αυτό . Παράλληλα, αυτό που «κάνουμε» εμείς το αξιολογεί ένα δυνητικό κοινό αρκούντος εκπαιδευμένο με «παραστάσεις» που είναι συνυφασμένες με μπάντες που ενδογενώς παράγουν αυτήν την μουσική από Αγγλία, Αμερική, Κεντρική Ευρώπη μεριά…… Κανένας από το όποιο κοινό δεν μας χρωστάει τίποτα, πρέπει να «κοπιάσουμε» πολύ για να κερδίσουμε αυτή την όποια αρκετή αναγνωρισιμότητα. Το Internet βοηθά να σε ακούσουν άνθρωποι στην άλλη μεριά του κόσμου με ένα κλικ. Αυτό είναι μαγικό. Δεν σε βοηθά όμως να γράψεις «καλύτερο» τραγούδι…

Οι Skinner Box θα έπαιζαν σε κάποια συναυλία στήριξης ή διαμαρτυρίας αν δέχονταν πρόσκληση;

Η μουσική είναι εξωτερίκευση συναισθημάτων. Η ιδεολογία και οι αξίες είναι απόρροια και των συναισθημάτων, οπότε αν ο σκοπός ταυτιζόταν με τον δικό μας, δε βλέπουμε γιατί όχι.

Γιατί θεωρείτε ότι ενώ στο εξωτερικό σχεδόν όλα τα συγκροτήματα εμφανίζονται σε τηλεοπτικές εκπομπές, εδώ αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ;

Είναι θέμα «αγοράς». Τίποτα δε γίνεται δυστυχώς χωρίς γνώμονα το κέρδος. Στο εξωτερικό υπάρχει κοινό που ζητάει να δει κάποια συγκροτήματα στην τηλεόραση. Εδώ η πλειοψηφία, και άρα το αγοραστικό κοινό της τηλεόρασης,  ζητά άλλα πράγματα. Παρόλα αυτά βλέπουμε νέες προσπάθειες και για μπάντες σαν του λόγου μας, οπότε είδωμεν…

Πόσο εύκολο είναι για ένα συγκρότημα να κάνει live και κυρίως εκτός Αθηνών;

Όλοι έχουμε δουλειές και φορτωμένο πρόγραμμα. Μέχρι και ο συντονισμός για τις πρόβες είναι δύσκολος. Αν αποζητάς διέξοδο από όλα αυτά όμως, θα ζοριστείς λίγο, αλλά θα τα καταφέρεις. Είναι πολυέξοδο, σπάνια δε θα μπεις μέσα, πόσο μάλλον να βγάλεις και λεφτά από αυτό, αλλά στο τέλος της ημέρας λειτουργεί σαν κάθαρση και αξίζει τον κόπο.

Ποια είναι τα κυριότερα θέματα από τα οποία αντλείτε έμπνευση για τους στίχους σας;

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας όπως έχουν… μια μέρα αρκεί για να γράψεις στίχους για «40 δίσκους». Βάλε 2 άτυχες συγκυρίες μέσα, 3 όμορφες στιγμές και έχεις υλικό. Αλληλεπιδράσεις ανθρώπων, απώλειες, χαμόγελα, νίκες, ήττες. Ακόμα και η παραμικρή λεπτομέρεια της ημέρας μπορεί να σου προκαλέσει τις πιο έντονες εικόνες.

Ποιος θεωρείτε ότι πρέπει να είναι ο ρόλος του παραγωγού κατά τη διάρκεια ηχογράφησης ενός δίσκου;

Ανθρώπινη επαφή, κατανόηση του τι θέλεις να δημιουργήσεις, καθοδήγηση, τεχνογνωσία, πινέλα, επαγγελματισμός. Για εμάς αυτός ο άνθρωπος είναι ο Αλέξης Μπόλπασης.

Τι να περιμένει από εσάς κάποιος που θα έρθει να σας δει στη ‘’Γιάφκα’’ την Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου;

5 ανθρώπους που θέλουν να μοιραστούν συναισθήματα μέσα από την μουσική τους όσο καλύτερα και ποιοτικότερα μπορούν στην παρούσα φάση. Ένα είναι σίγουρο, δίνουμε πάντα το 100% του εαυτού μας. Ευχόμαστε να συναντηθούμε!!!

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon