Chromatics - Closer To Grey

Οι Αμερικανοί Chromatics είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση συγκροτήματος. Ουσιαστικά έπρεπε να αλλάξουν πλήρως σύνθεση, μόνο ο Adam Miller έχει απέμεινε από την αρχική τους εκδοχή, για να αποκτήσουν σαφές στίγμα στην σύγχρονη μουσική σκηνή. Με την πρώτη τους μορφή αποτελούσαν ακόμα μία μπάντα που προσπαθούσε να παντρέψει τα ηλεκτρονικά μπλιμπλίκια με τις κατσούφικες indie κιθάρες, χωρίς πάντως να ξεχωρίζουν. Έπρεπε να φτάσουμε στο σωτήριο για αυτούς έτος 2005, να μείνει ο Miller μόνος του στη μπάντα και να πλαισιωθεί από την γοητευτική φωνή της Ruth Radelet και κυρίως από τον Johnny Jewel, μέλος επίσης των Glass Candy και ιδιοκτήτη του label Italians Do It Better. Έκτοτε αυτή η σύνθεση κλείδωσε και οι Chromatics ξεκίνησαν την ανοδική τους πορεία. Αρχικά το ''Night Drive'' του 2007 και κυρίως το ''Kill For Love'' του 2012. Οι Chromatics είναι μία μπάντα που πλέον έχει βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην indie αισθητική και την ηλεκτρονική φιλοσοφία. Οι disco μπότες συναντούν τις dreamy φωνές και οι shoegaze παραμορφώσεις διασταυρώνονται ιδανικά με μία χαλαρή dance λογική.

Οι Chromatics είναι από τα συγκροτήματα που δεν διστάζουν να διασκευάσουν γνωστά κομμάτια. Το είχαν αποδείξει στο ''Kill For Love'', όταν είχαν επιλέξει να διασκευάσουν το κλασσικό ''Into The Black'' του Neil Young. Μας το δείχνουν και στο ''Closer To Grey'', επιλέγοντας να καταθέσουν τη δική τους εκδοχή πάνω στο ακόμα πιο κλασσικό ''The Sound Of Silence'' των Simon & Garfunkel. Κρατούν την βασική μελωδία και μας παραδίδουν ένα ambient pop νοσταλγικό κομμάτι, που θυμίζει αρκετά Field Mice εποχής ''For Keeps''. Οι Chromatics επιλέγουν να συμπεριλάβουν και δεύτερη διασκευή στο δίσκο. Για αυτή ανέτρεξαν στον μακρύ κατάλογο των b-sides των Jesus and Mary Chain, για να διαλέξουν το ''On The Wall''. Του διπλασίασαν την διάρκεια, για να έχουμε μία οκτάλεπτη εκδοχή του, με μπόλικες παραμορφωμένες κιθάρες και γοητευτικά γυναικεία φωνητικά. Υπάρχουν ακόμα δέκα δικά τους κομμάτια, πιστά στην φιλοσοφία των Chromatics. Το electro ''You 're No Good'' συνυπάρχει με το αιθέριο ''Light As A Feather'' και το σαφέστατα dance ομώνυμο κομμάτι με το οριακά πειραματικό ''Whispers In The Hall''. Το υπέροχο ''Move A Mountain'' έχει δάνεια από τη λευκή soul και το ''Twist The Knife'' θυμίζει αρκετά τη λογική των Glass Casndy. Το ''Love Theme For Closer To Grey'' είναι ένα νωχελικό instrumental κομμάτι και ο δίσκος κλείνει με το dreamy ''Wishing Well''.

Οι Chromatics είναι περισσότερο μουσικοί αλχημιστές, παρά ηχητικοί πρωτοπόροι. Παίρνουν ήχους του παρελθόντος, τους αναμειγνύουν στο μουσικό τους μπλέντερ και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον γοητευτικό. Δεν προτείνουν κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει, αλλά περιδιαβαίνουν δημιουργικά την pop μουσική. Και όλα αυτά δοσμένα μέσα από ένα καλόγουστο πρίσμα και μία άρτια αισθητική.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon