The Big Chill

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω πάλι ένα από τα αγαπημένα φιλμ της δεκαετίας του ‘80, την υπέροχη «Μεγάλη Ανατριχίλα», του αμερικάνου σκηνοθέτη Lawrence Kasdan. Η θέαση αυτή, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδοσκόπηση και σκέψη πάνω σε θέματα όπως η φιλία, η συντροφικότητα, η αγάπη και η αξία των ανθρώπινων σχέσεων, τα οποία προφανώς και έχουν αυτονόητα επαναπροσδιορισθεί ως τα πλέον σημαντικά, στο πλαίσιο των πρωτόγνωρων συνθηκών που βιώνει η ανθρωπότητα.      

Επτά φίλοι και πρώην συμμαθητές από το κολλέγιο, ο Harold και η Sarah που έχουν παντρευτεί, ο Sam, ο Michael, η Meg, η Karen και ο Nick, ξαναβρίσκονται μετά από καιρό για να παρευρεθούν στην κηδεία ενός ακόμα μέλους της παρέας τους, του Alex, ο οποίος αυτοκτόνησε. Μετά την κηδεία, θα περάσουν όλοι μαζί ένα σαββατοκύριακο στο εξοχικό σπίτι του Harold και της Sarah στη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ, μαζί με την - αρκετά νεώτερή τους - τελευταία φιλενάδα του Alex, την Chloe. Οι οκτώ τους θα μοιρασθούν τα πάντα, θα συζητήσουν, θα γελάσουν, θα κάνουν έρωτα, θα χορέψουν, θα ανασύρουν στην επιφάνεια πληγές, ενοχές και πάθη, θα αναρωτηθούν για τα αίτια της αυτοκτονίας του φίλου τους καθώς και για το πόσο καλά των γνώριζαν τελικά, θα συγκρουσθούν, θα κάνουν απολογισμό για τις ζωές και τις αξίες τους και θα προχωρήσουν στην επόμενη μέρα.   

    

Ένα πραγματικά έξοχο, καλογραμμένο σενάριο, ευφυέστατα διαλογικά μέρη και μία εκπληκτική σύνθεση ηθοποιών (Kevin Kline, William Hurt, Tom Berenger, Jeff Goldblum, Glenn Close, Mary Kay Place, Jobeth Williams, Meg Tilly), οδηγούν επί του ασφαλούς την ταινία και μας προσφέρουν απλόχερα ζεστασιά, νοσταλγία και συγκίνηση, συστατικά τα οποία αναμειγνύονται με έναν σπάνιο τρόπο και χαράσσουν ανεξίτηλα τον εσωτερικό χάρτη του ψυχισμού μας.  

Το φιλμ ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία Oscar το 1984 (καλύτερης ταινίας, πρωτότυπου σεναρίου και Β’ γυναικείου ρόλου για την Glenn Close), ενώ αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή, αποκτώντας με την πάροδο του χρόνου ολοένα και περισσότερους μυημένους λάτρεις, οι οποίοι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό βρήκαν ταύτιση με την παλιοπαρέα των οκτώ φίλων

.  

Το soundtrack, για το οποίο παρεμπιπτόντως κυκλοφόρησαν δύο (!) δίσκοι από τη θρυλική Motown, συνδράμει στη συνολική καλλιτεχνική ταυτότητα της ταινίας και περιλαμβάνει ονόματα τεράστιου ειδικού βάρους της soul και rock σκηνής, όπως Marvin Gaye, Aretha Franklin, The Temptations, The Rascals, The Beach Boys, Creedence Clearwater Revival, The Band, κλπ.      

Ένα ρομαντικό γράμμα με τη μορφή καρτ-ποστάλ από τα 80s, το «Big Chill» αντέχει στο χρόνο, καταλαμβάνει περίοπτη κινηματογραφική θέση, αντιστέκεται στην ψυχρότητα της εποχής μας και αποτελεί ένα σίγουρο καταφύγιο γεμάτο θαλπωρή, έτοιμο να υποδεχθεί τις πάσης φύσεως ευαίσθητες υπάρξεις του κυνικού αυτού κόσμου.   

 

 

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon