Όταν ο Lennon ΔΕΝ Συνάντησε τον Che Guevara

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τις τελευταίες μέρες δημοσιέτηκε φωτογραφία που απεικονίζει τον John Lennon μαζί με τον Αργεντίνο επαναστάτη Ernesto Che Guevara. Η δημοσίευση κάνει λόγο για φωτογραφικό στιγμιότυπο που αποθανατίστηκε το καλακαίρι του 1966 στο Σικάγο. Σε αυτή τη φωτογραφία φαίνεται ο Lennon να παίζει κιθάρα και ο Che να τον συνοδεύει. Οι συντάκτες της πρωτότυπης δημοσίευσης διατείνονται ότι το ντοκουμέντο είναι πέρα για πέρα αληθινό και ισχυρίζονται ότι τραβήχθηκε από κάποιον που βρέθηκε τυχαία στη συνάντηση. Ως εδώ όλα καλά. Δυο κορυφαίες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, για διαφορετικούς λόγους, περνούν μαζί κάποιες χαλαρές στιγμές, οι αποδείξεις τον οποίων έρχονται στο φως της δημοσιότητας πενήντα σχεδόν χρόνια μετά. Προφανώς το θέμα έγινε viral. Όμως μία πιο προσεκτική ανάλυση της φωτογραφίας δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά και καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι είναι προϊόν photoshop. Αυτό αποδεικνύεται παρατηρώντας ότι ο Lennon δεν είχε αυτή την εμφάνιση το 1966 αλλά περίπου το 1972, όταν ως γνωστό ο Che Guevara ήταν ήδη νεκρός. Μάλιστα η φωτογραφία που τελικά πειράχθηκε απεικονίζει τον Lennon με έναν συνεργάτη του εκείνη την εποχή που ονoμάζονταν Wane Gabriel.

Το ερώτημα που προκύπτει από τέτοιες πράξεις είναι ένα. Γιατί καποιος να μπει στη διαδικασία να κατασκευάσει ένα τέτοιο θέμα. Το κίνητρο μπορεί να είναι τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας σύμφωνα με τον Andy Warhol, μπορεί να είναι η απεγνωσμένη ανάγκη για μερικά views παραπάνω στην ιστοσελίδα ή απλά η χαβαλετζίδικη διάθεση καποιου να δει να αναπαράγεται το ψέμα του από πλήθος έγκριτων μέσων. Όποια και να είναι η αιτία, σίγουρα επιβάλλεται να διασταυρώνουμε τις πληροφορίες πριν τις υιοθετήσουμε, ειδικά όταν τις βρίσκουμε τυχαία στο αχανές πλαίσιο του διαδικτύου. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon