Kevin McElvaney: O τεράστιος ψηφιακός σκουπιδότοπος του πλανήτη

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η Agbogbloshie, ο κάποτε εύφορος υγρότοπος της Ghana, είναι πλέον η μεγαλύτερη χωματερή ηλεκτρονικών αποβλήτων στον κόσμο. Παιδιά από πολύ μικρές ηλικίες προσπαθούν να κάνουν μια διαλογή στα υλικά που μπορούν να φανούν χρήσιμα από όλη αυτή την ανεπιθύμητη τεχνολογία των ηλεκτρονικών αποβλήτων που καταλήγει εκεί από την Κίνα, την Ιαπωνία και την δύση. Οι τηλεοράσεις, οι υπολογιστές, τα ψυγεία και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές καίγονται για τη συλλογή μετάλλου, απελευθερώνοντας τοξικές χημικές ουσίες στην ατμόσφαιρα. Ο κίνδυνος για την υγεία είναι τεράστιος με τις έρευνες και τις αναλύσεις να εξηγούν ότι ο καρκίνος ,τα προβλήματα στους πνεύμονες και οι ζημιές στον εγκέφαλο είναι μόνο μερικά από τα  γνωστά προβλήματα με πολλούς από τους εργαζόμενους να μην ξεπερνούν τα 20 χρόνια ζωής. Εκτός από τις σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία είναι αδύνατον να μην αναλογιστείς τον αντίκτυπο στο εκεί περιβάλλον, ένα πρόβλημα που μακροπρόθεσμα θα έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία. 

Ο φωτογράφος Kevin McElvaney, επισκεπτόμενος την περιοχή και τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται εκεί, αποφάσισε να επικεντρωθεί  περισσότερο  στην προσωπογραφία του κάθε ατόμου που βρέθηκε μπροστά από τον φακό του. Μπορεί το αποτέλεσμα να απέχει από  την συνηθισμένη ερευνητική δημοσιογραφία, αλλά οι εντυπωσιακές εικόνες του Kevin McElvaney  δεν παύουν να μας φανερώνουν αυτή την κοινωνικο-περιβαλλοντική καταστροφή. Εικόνες που μας δείχνουν την αδιαφορία των ανεπτυγμένων χωρών οι οποίες επιλέγουν να εξάγουν τα προβλήματά τους, εικόνες όμως που φέρνουν και όλους εμάς προ των ευθυνών μας και ζητούν να αποκτήσουμε όλοι μας μια περισσότερο οικολογική συνείδηση μειώνοντας την κατανάλωση των ηλεκτρονικών προϊόντων μας, επενδύοντας περισσότερο στο μέλλον.


Η Adjoa, 9 ετών, πωλεί νερό στους εργαζομένους, για να πιούν ή να το χρησιμοποιήσουν στην κατάσβεση πυρκαγιών.


Ο 10χρονος Kwabena Labobe παίζει στην περιοχή. Οι γονείς του δεν είναι σε θέση να τον στείλουν στο σχολείο και του έχουν απαγορεύσει να καίει ηλεκτρονικά απόβλητα.


Ο 23χρονος Ibrahim Abdulai είναι απο τους επικεφαλείς. Αν και κανείς δεν δουλεύει για αυτόν, είναι σε θέση να αποφασίσει ποιος επιτρέπεται να βάλει φωτιά.


Ο 25χρονος Adam Nasara,χρησιμοποιεί ένα μονωτικό υλικό από ψυγεία, για να ανάψει φωτιά.


Ο Adam Latif είναι 21 ετών.


Ο John Mahama, 21,πάσχει από αϋπνίες και έχει εξουθενωτικούς πονοκεφάλους, αλλά συνεχίζει να εργάζεται.


Ο Pieter Adongo, 17 ετών,κρατάει μια Polaroid που απεικονίζει αυτόν και δύο φίλους του. Πολλοί νέοι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση και ελπίζουν να βρουν διέξοδο.


Ο Rahman Dauda, 12, άρχισε να εργάζεται εκεί πριν από τρία χρόνια και καίει ηλεκτρονικά σκουπίδια με μερικούς φίλους και εξηγεί «Όποτε είναι δυνατόν πάω στο σχολείο»


Παλιές οθόνες χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γεφυρών.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon