Ο Steve Fitch αγαπούσε την «Americana»

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η ιδέα του να ταξιδεύεις  και να φωτογραφίζεις  τους αμερικάνικους αυτοκινητόδρομους και τα εκάστοτε μοτέλ που σε φιλοξενούν μέχρι το επόμενο πρωί που θα ξαναβρεθείς στον δρόμο, έδειχνε πάντα συναρπαστική στον περισσότερο κόσμο. Αυτή η ιδέα  ίσως να έγινε ακόμα πιο γοητευτική με την εμφάνιση της γενιάς των Beat, τις  δεκαετίες από το ‘50 και μετά, που με λογοτεχνικά πονήματα  όπως το On the road του Jack Kerouac, έδωσαν διαστάσεις μύθου στην Αμερικάνικη ύπαιθρο.

Όλα τα παραπάνω δεν άφησαν ασυγκίνητο τον Steve Fitch ο οποίος, αποφοιτώντας  την δεκαετία του ’70 από το Berkeley, άρχισε να κάνει ταξίδια οδικώς στην αναζήτηση  της - εκ νέου δημιουργίας - των παιδικών του εμπειριών και συναισθημάτων όταν και έκανε ταξίδια με την οικογενειακή  Buick.  Ο Αμερικανός φωτογράφος, ενεργώντας  ως οπτικός ανθρωπολόγος και  λαογράφος,  κατάφερε να συνδεθεί με την Americana - χωρίς καν να το γνωρίζει εκείνη την εποχή - καταγράφοντας  αξιοθέατα των αυτοκινητοδρόμων, μοτέλ με φωτεινές επιγραφές «νέον»,  drive – in κινηματογράφους,  όπως και στάσεις φορτηγών,  με ένα μοναδικά ποιητικό τρόπο. Η όλη συλλογή αυτών των φωτογραφιών αιχμαλωτίζει στιγμές και εικόνες από πτυχές της Americana, που τείνουν να εξαφανιστούν με την συνεχή αναδιαμόρφωση των τοπίων των σύγχρονων πια αυτοκινητοδρόμων αλλά και με τα αεροπορικά ταξίδια να αποτελούν  μια  πιο εύκολη και σίγουρα πιο γρήγορη επιλογή.

Ο Steve Fitch, ο οποίος βρίσκεται στην 7η δεκαετία της ζωής του, έχει διδάξει φωτογραφία στα πανεπιστήμια του Berkeley και του Colorado και έχει συμμετάσχει σε πολλές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στα μουσεία μοντέρνας τέχνης του Σαν Φρανσίσκο και της Νέας Υόρκης.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon