Tango With Lions: ''Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι οι ίδιες οι εμπειρίες''

Στις αρχές του 2018 κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος των Tango With Lions με τίτλο ''The Light'' από την Inner Ear. Το συγκρότημα συνεχίζει την δημιουργία λυρικών και μελαγχολικών τραγουδιών, δίνοντας έμφαση στην ευαίσθητη τραγουδοποιία της Κατερίνας Παπαχρήστου, που αποτελεί την ψυχή της μπάντας. Η κυκλοφορία του δίσκου αλλά και η επικείμενη εμφάνισή τους στη ''Γιάφκα'' την 1η Μαρτίου, αποτέλεσαν τις αμορμές για να έχουμε μία ενδιαφέρουσα κουβέντα με την Κατερίνα.

 

Πριν από λίγο καιρό κυκλοφόρησε ο τρίτος δίσκος των Tango With Lions με τίτλο ‘’The Light’’. Πείτε μας λίγα λόγια για την διαδικασία δημιουργίας του και σε τι φάση πετυχαίνουμε τη μπάντα τώρα;

Το “The Light” άρχισε να δημιουργείται προς τα τέλη του 2015. Μετά την κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου “A Long Walk'', κάποιες προσωπικές καταστάσεις δεν μου άφησαν πολύ χώρο να επικεντρωθώ στη μουσική, μου έδωσαν όμως πολλή τροφή για σκέψη! Όταν πια σχηματίστηκαν κάποια τραγούδια σε “σπιτική” μορφή, ξεκίνησαν οι ηχογραφήσεις αρχικά στο AKRON studios με τον Βαγγέλη Φάμπα, το 2016 την ημέρα των γενεθλίων μου, και συνεχίστηκαν στο SCA studio με τον μπασίστα και παραγωγό μας Θοδωρή Ζευκιλή και ολοκληρώθηκε με το mastering του Γιάννη Παξεβάνη στο Pyjamax studio. Η μπάντα ήρθε στις ηχογραφήσεις και από τότε δουλεύουμε στις πρόβες πολύ στενά για την live απόδοση των κομματιών. Είμαστε στη φάση που οργανώνουμε live εντός και εκτός Ελλάδος, full band και ακουστικό σετ.

Όντας από τους λίγους καλλιτέχνες που έχουν αξιοσημείωτη επιτυχία στο εξωτερικό, τι διαφορές εντοπίζετε εκτός και εντός Ελλάδας;

Οι διαφορές που έχω εντοπίσει ως τώρα είναι σε θέματα αντιμετώπισης και επαγγελματισμού. Παρατηρώ ότι στην Ελλάδα η μουσική, και ο καλλιτέχνης εν γένει, αντιμετωπίζεται από το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ως χόμπυ, ενώ στο εξωτερικό -σε πολλά μέρη τουλάχιστον- αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Και ο ίδιος ο μουσικός, όταν υπερασπίζεται το έργο του και τις ανάγκες του, εκτιμάται περισσότερο έξω, ενώ στην Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί ως απαιτητικός.

Πως κρίνετε την επιστροφή στο προσκήνιο του βινυλίου; Θεωρείτε ότι είναι μία επιστροφή σε ένα φορμάτ που παραπέμπει σε πιο ρομαντικές εποχές ή οι δισκογραφικές το προωθούν εξαιτίας της εύκολης αντιγραφής που γίνεται με τα cd;

Και το βινύλιο αντιγράφεται πλέον σχετικά εύκολα. Απλώς το βινύλιο δείχνει ως τώρα ότι έχει πολλούς πιστούς φίλους που πάντοτε θα το αγοράζουν, οπότε είναι συμφέρον να εκδίδεις μουσική και σ’ αυτό το φορμάτ. Προσωπικά, το βινύλιο μου αρέσει πολύ, ηχητικά και αισθητικά.

Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες πηγές έμπνευσης για τους στίχους;

Η μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης είναι οι ίδιες οι εμπειρίες, αλλά το πώς διασπείρονται σε κάθε τραγούδι είναι το πιο ενδιαφέρον. Γιατί παίρνουν μορφή, διαφορετική κάθε φορά με το πέρασμα του χρόνου, μέσα από ταξίδια, συζητήσεις, νέες εμπειρίες, ταινίες, φωτογραφίες, αναμνήσεις, μέχρι να καταλήξουν να γίνουν στίχοι και μουσική.

Καλύτερα είναι να συμμετέχεις σε μία μπάντα ή να τα κάνεις όλα μόνη σου;

Ο συνδυασμός για μένα είναι το ιδανικό. Όταν γράφω μπορώ να λειτουργήσω αποτελεσματικά μόνη μου, επειδή έτσι συγκεντρώνομαι πραγματικά και μπορώ να χτίσω ένα τραγούδι με τρόπο που να με εκφράζει. Η τριβή με την μπάντα είναι πολύ σημαντική, γιατί τα τραγούδια αποκτούν άλλη δύναμη όταν ερμηνεύονται από διαφορετικούς ανθρώπους, που όμως είναι μέρος της αισθητικής της μουσικής.

Μπορείς να μας διηγηθείς κάποιο αστείο ή περίεργο γεγονός που έχει συμβεί σε κάποια συναυλία;

Έχουν συμβεί πολλά αστεία και περίεργα. Πρόσφατα όμως, ενώ οδηγούσαμε από τη μια πόλη στην άλλη με το βανάκι, βρήκαμε ένα χαμένο σκυλάκι, το υιοθετήσαμε, του δώσαμε και όνομα, το μεταφέραμε στην επόμενη πόλη όπου θα παίζαμε το βράδυ, και μετά από λίγες ώρες το χάσαμε κι εμείς την ώρα του soundcheck. Μάλλον δεν άντεξε.

Το διαδίκτυο έχει βοηθήσει τους Tango With Lions να επικοινωνήσουν τη μουσική τους σε ένα ευρύτερο κοινό;

Ναι, βέβαια. Το youtube είναι αυτό που μας βοήθησε περισσότερο -με το “In A Bar”- επειδή λόγω των πολλών views ήρθαμε σε επαφή με αρκετό κόσμο -κοινό και διοργανωτές- και εντός και εκτός Ελλάδος.

Ποιος διάσημος κινηματογραφικός σκηνοθέτης θα ήθελες να αναλάβει ένα video clip σας;

Ο Jim Jarmusch ή ο Won Kar-wai. Ανέφικτο βέβαια!

Ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από ολόκληρη τη δισκογραφία σου και γιατί;

Όλα είναι αγαπημένα μου για διαφορρετικούς λόγους. Το τραγούδι όμως που πάντοτε μου δημιουργεί πολύ δυνατά συναισθήματα είναι το “Pilgrim Said” από τον πρώτο δίσκο (''Verba Time'', 2010). Κρύβει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία, συγκινητική για μένα, μιας γυναίκας από την Αμερική με διασχιστική διαταραχή ταυτότητας που παρακολούθησα και γνώρισα μέσα από το blog της και αργότερα -με αφορμή το τραγούδι- γνώρισα και την πραγματική της προσωπικότητα και αναπτύξαμε μια επαφή μέσω internet.

Στην Πάτρα θα μας έρθετε για κάποιο live το επόμενο διάστημα;

Ερχόμαστε αυτή την Πέμπτη 1η Μαρτίου, στη ΓΙΑΦΚΑ, όπου θα παρουσιάσουμε τον καινούργιο μας δίσκο! Τη συναυλία ανοίγουν οι Post Lovers.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon