Η μουσική των Green Was Greener δεν μπαίνει κάτω από ταμπέλες
Οι Green Was Greener μόλις κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο τους album με τίτλο ''Introspective'' από την Inner Ear. Ο Θωμάς Στρατάκης είναι ο ιθύνων νους του συγκροτήματος, τόσο συνθετικά όσο και στιχουργικά. Με βάση το Ηράκλειο Κρήτης οι Green Was Greener αφήνουν το δικό τους διακριτό στίγμα στην εγχώρια ανεξάρτητη σκηνή. Με το Θωμά είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνομιλία για το συγκρότημα, τα όνειρά του σε σχέση με τη μουσική αλλά και για θέματα που απασχολούν τους νέους δημιουργούς.
Πείτε μας λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκαν οι Green Was Greener και πως έφτασαν στην κυκλοφορία του ντεμπούτου album τους;
Το πρότζεκτ ξεκίνησε τέλη 2017 με αρχές 2018. Τότε άρχισα να γράφω τις πρώτες ιδέες. Μέσα στο 2019 συνεργάστηκα με το Νίκο Βογιατζάκη και ξείνησε η ηχογράφηση του άλμπουμ στο στούντιο του Mad Hat Music. Η μπάντα στήθηκε λίγο μετά που υπέγραψα με την Inner Ear, το καλοκαίρι του 2020. Στην ουσιά η μπάντα υπάρχει για τα lives, χωρίς να είναι κάτι στάνταρ αυτό, αλλά για την ώρα δουλεύουμε κάπως έτσι.
Πως σχεδιάζετε να προωθήσετε το ‘’Introspective’’;
Βοηθάει πάρα πολύ η Inner Ear σε αυτό. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί είναι μία ομάδα ανθρώπων που πραγματικά τους αρέσει αυτό που κάνουν και φυσικά από μόνο του αυτό είναι μία προώθηση. Έχουμε ετοιμάσει 2 βίντεο κλίπς, το ένα με τον Ραφαήλ Σαμαρά και το άλλο με τον Βασίλη Λιάκο που θα κυκλοφορήσουν μέσα στο μήνα. Πλέον έχει μεγάλη σημασία το βίντεο στη προώθηση. Λόγο καταστάσεων δε γνωρίζω ακόμα κάτι για συναυλίες, ελπίζω όμως ότι κάπου, κάπως, θα παίξουμε μέσα στο καλοκαίρι.
Πως θα χαρακτηρίζατε τον ήχο του ‘’Introspective’’ σε κάποιον που δεν έχει έρθει σε επαφή με τη μουσική σας;
Διαφέρει ο ήχος από τραγούδι σε τραγούδι, οπότε δε μπορώ να βάλω μία ταμπέλα στο τι είδος είναι. Αν μπορούσα να το χαρακτηρίσω κάπως, θα το έλεγα psychedelic pop, αλλά κι αυτό κάπου ισχύει, κάπου όχι. Η προσέγγιση τουλάχιστον που εγώ ήθελα όταν το έγραφα ήταν αυτή.
Η μακράς διάρκεια καραντίνα επηρέασαν τα σχέδιά σας ως μπάντα;
Σίγουρα δε βοήθησε όλο αυτό στο θέμα συναυλιών. Γενικότερα όμως πιστεύω ότι μόνο καλό μας έκανε. Είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε, να πειραματιστούμε και να δέσουμε σαν μπάντα. Εμένα προσωπικά είναι πρωτόγνωρο όλο αυτό. Δεν έχω παίξει ποτέ μπροστά σε κοινό, οπότε με βοήθησε να νιώσω πιο σίγουρος για τον εαυτό μου.
Πολλοί άνθρωποι του πολιτισμού θεωρούν ότι αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας από τη κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πόσο συμφωνείτε με αυτή την άποψη;
Συμφωνώ εκατό τοις εκατό. Βρήκα απαράδεκτη την αντιμετώπιση τόσων ανθρώπων και όχι μόνο ανθρώπων του πολιτισμού. Δεν τους απασχολεί αυτό το θέμα σαν κυβέρνηση και καταλαβαίνω το γιατί. Στο μικρόκοσμο που ζουν όλοι οι πολιτικοί, ο μέσος πολίτης δεν υπάρχει. Οι κανόνες που οι ίδιοι βάζουν δεν ισχύουν για αυτούς. Θεωρούν ότι είναι ανώτερο είδος. Κάτι τέτοιο νιώθω εγώ προσωπικά. Βοήθησαν γενναιόδωρα επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό ή μεγαλοεπιχειρηματίες της Ελλάδας, που στη πραγματικότητα
μόνο αυτοί δε χρειαζόντουσαν βοήθεια. Αν μπορούσαν να εξαλείψουν κάθε μορφή τέχνης και διασκέδασης θα το έκαναν.
Πόσο εύκολο είναι για μία νέα μπάντα να κυκλοφορήσει δίσκο και ποια είναι τα σημαντικότερα εμπόδια που βρίσκει;
Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ήμουν από τους τυχερούς. Τα μόνα demos που έστειλα ήταν στην Blackspin Records και στην Inner Ear, και είχα θετική απάντηση και από τους 2. Διάλεξα την Inner γιατί θεώρησα ότι μουσικά ανήκω καλύτερα εκεί. Πλέον βέβαια δεν είναι τόσο αναγκαίο να συνεργαστείς με μια εταιρεία για να ακουστείς. Υπάρχουν άπειρες μπάντες και καλλιτέχνες που το κάνουν μόνοι τους και το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό, οπότε δε το θεωρώ στις μέρες μας δύσκολο. Το βασικό εμπόδιο έιναι νομίζω το οικονομικό, το στούντιο δηλαδή, αν και πάλι, έχουν βγεί φοβερές δουλειές DIY. Όλο καταλήγει νομίζω στο πόσο καλή είναι η μουσική και να πιάσει το “σωστό” timing.
Πιστεύετε ότι θα γίνουν σύντομα συναυλίες με rock feeling, δηλαδή χωρίς μάσκες και όλοι υποχρεωτικά καθιστοί;
Θέλω να πιστεύω πως ναι. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη από το κόσμο για συναυλίες. Αν μπορούσα, χωρίς φυσικά να είμαι ειδικός, να το τοποθετήσω χρονικά, νομίζω το επόμενο καλοκαίρι θα γίνουν όλες οι συναυλίες και τα φεστιβάλς κανονικά. Τώρα βέβαια που το λέω δε μου φαίνεται σύντομο αλλά κάτι είναι και αυτό.
Η Κρήτη που μένετε δεν φημίζεται για την ύπαρξη πολλών rock μπαντών. Πέρα από εσάς υπάρχουν άλλα συγκροτήματα που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία τοπική σκηνή;
Φυσικά και υπάρχουν. Pulse, Thymics, Humachines, Mellow Lizard, Baby Cult to name a few. Είμαι σίγουρος ότι αργά ή γρήγορα θα δημιουργηθεί ένας πυρήνας. Δε νομίζω ότι το πρόβλημα είναι οι μπάντες αλλά τα πολιτιστικά δρώμενα. Κάθε χρόνο θα γίνουν ελάχιστα πράγματα, και αυτά θα είναι τα ίδια. Δεν υπάρχει στήριξη και θέληση, ειδικά στο Ηράκλειο. Μου φαίνεται αδιανόητο ότι δεν έχουμε σαν πόλη ένα φεστιβάλ. Υπάρχουν τόσα υπέροχα σημεία που θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο αλλά κανείς δε δέχεται να το υποστηρίξει.
Το διαδίκτυο παίζει σημαντικό ρόλο στη φήμη μίας μπάντας. Πόσο σας έχουν βοηθήσει εσάς τα social media και πλατφόρμες σαν το youtube;
Παίζει και μεγάλο κιόλας. Είναι κάτι που εμένα προσωπικά με πιέζει και με αγχώνει πάρα πολύ. Δεν είμαι καλός στο κομμάτι Social Media και δε νομίζω να γίνω και ποτέ. Οι περισσότεροι θα κρίνουν το πόσο καλός μουσικός είσαι από τους πόσους followers έχεις. Πολύ ενοχλητικό θα έλεγα. Το YouTube νομίζω κρατάει μια ισσοροπία. Υπάρχουν πλατφόρμες που έχουν βοηθήσει πάρα πολύ μουσικούς, που αυτό, μόνο καλό είναι. Στο δικό μας κομμάτι σαν μπάντα πάλι θα πω ότι η βοήθεια αυτή έρχεται καθαρά από την εταιρεία μας.
- Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια