In The City #05

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τις τελευταίες μέρες οι Αθηναίοι βλέπουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πόλης να έχουν διακοσμηθεί με στίχους του Καβάφη.Αυτή η πρωτοβουλία πάρθηκε από το Αρχείο Καβάφη, που πλέον ανήκει στο Ωνάσειο ίδρυμα. Η λογοτεχνική αξία του Αλεξανδρινού ποιητή είναι αδιαμφισβήτητη, η επιλογή των στίχων όμως σηκώνει αρκετή συζήτηση. Καταρχήν είναι σίγουρο ότι αν απομονωθεί ένας στίχος από ένα ποίημα, είναι πολύ πιθανόν από μόνος του να έχει τελείως διαφορετικό μήνυμα, από ότι ενταγμένος σε ένα εκτενέστερο σύνολο λέξεων. Αυτό από μόνο του μπορεί να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα το κοινό που διαβάζει έναν απομονωμένο στίχο και ο οποίος μάλιστα ανήκει σε έναν από τους πλέον αναγνωρισμένους ανθρώπους των γραμμάτων στην ιστορία της Ελλάδας. Πόσο μάλιστα όταν ένας από τους επιλεγμένους προς διακόσμηση στίχους είναι το ' ΕΙΝ' ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΝ ΠΡΑΓΜΑ Η ΒΙΑ', που ευθέως παραπέμπει σε μία μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια και έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Προφανώς αυτοί που επέλεξαν τον συγκεκριμένο στίχο ήθελαν να δωσουν την εντύπωση ότι ο Καβάφης έχει συγκεκριμένη θέση επί του θέματος που κυριαρχεί στο δημόσιο διάλογο τον τελευταίο καιρό. Ομολογώ ότι δεν είχα διαβάσει το στίχο μέσα στο ολοκληρωμένο ποίημα που τον περιέχει. Ψάχνοντας όμως στο internet ανακάλυψα ότι πρώτον δεν είναι από τους πλέον σημαντικούς στίχους του Καβάφη, ώστε να δικαιολογεί και την επιλογή του, μαζί με λίγους ακόμα, προκειμένου να διαδώσει το έργο του ποιητή σε ακόμα περισσότερο κόσμο και δεύτερον ότι ο Καβάφης με τη λέξη βία εννοεί τη βιασύνη, κάτι τελείως διαφορετικό δηλαδή από την εντύπωση που σχηματίζει ένας Αθηναίος όταν τυχαία βλέπει τον στίχο σε κάποιο Μ.Μ.Μ. Οπότε η παραπομπή της επιλογής του στίχου σε λογικές μοντάζ είναι αναπόφευκτες.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon