NEON + MAI As One: Ένα συμμετοχικό κοινωνικό project, βασισμένο στη "Μέθοδο Abramović"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Tης Εύης Αγγελακοπούλου

As One. Έξι εβδομάδες, 29 καλλιτέχνες. Μία συνεργασία που έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε έως τις 24 Απριλίου στο Μουσείο Μπενάκη. Ο οργανισμός ΝΕΟΝ που φιλοδοξεί να φέρει τον σύγχρονο πολιτισμό στον σύγχρονο πολίτη, να αφυπνίσει και να παρακινήσει, συνεργάζεται με το Ινστιτούτο της Marina Abramović (MAI) που διερευνά και παρουσιάζει την τέχνη της performance συνδυάζοντας τις τέχνες με τις επιστήμες.

Η Marina Abramović από τότε που ξεκίνησε την καριέρα της στο Βελιγράδι χρησιμοποιούσε το σώμα της ως το θέμα και το μέσο της performance εξερευνώντας τα σωματικά και πνευματικά της όρια. Έχει αντέξει τον πόνο την εξάντληση και πολλές φορές έχει αντιμετωπίσει τον κίνδυνο και όλα αυτά με σκοπό τη συναισθηματική και πνευματική της μεταμόρφωση.

Η «Μέθοδος Abramović» είναι μια σειρά ασκήσεων σχεδιασμένες από τη Marina Abramović τα τελευταία 40 χρόνια, με σκοπό τη διερεύνηση των ορίων του σώματος και του μυαλού. Ένα project βιωματικό όπου βρίσκεται κάθε μέρα στο μουσείο Μπενάκη από τις 12.00-20.00. έρχεσαι σε επαφή με την τέχνη της performance, με το σώμα σου και τα όρια σου. Επανασυνδέεσαι με τον εαυτό σου και συνδέεσαι με τους άλλους. Στην αρχή ίσως σου φανεί περίεργο αλλά περνώντας η ώρα, την οποία έχεις αφήσει έξω από την αίθουσα σε ένα ντουλάπι, θα το νοιώσεις. Θα πρότεινα να το βιώσεις μόνος, χωρίς παρέα. Εξάλλου στον χώρο δεν μπορείς να μιλήσεις. Ακολουθώντας κάποιες ασκήσεις για το ξύπνημα των αισθήσεων, φοράς ακουστικά που απομονώνουν κάθε ήχο και είσαι ελεύθερος και αυτόνομος να βιώσεις αυτή την εμπειρία στον κοινόχρηστο αυτόν χώρο όπου ο χρόνος δεν υπάρχει.

                              

Παράλληλα σε άλλους χώρους παρουσιάζονται μακράς διάρκειας performance, συνομιλίες, εργαστήρια και διαλέξεις, με ανερχόμενους Έλληνες καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν από τη Marina Abramović. Οι καλλιτέχνες παραμένουν στην performance καθ’ όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του μουσείου και η παρουσία του κοινού είναι ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς.

Στην είσοδο του μουσείου θα δεις στον βάθος έναν βράχο και τον εικαστικό που καταστρέφει δημιουργώντας. Θα συναντήσεις ένα ανθρώπινο ρολόι που μετρά τον χρόνο δοκιμάζοντας τα όρια του σώματος και του μυαλού αλλά θα γίνεις και εσύ ένας ανθρώπινος καθρέφτης μπαίνοντας σε ένα γυάλινο δωμάτιο πανομοιότυπο με αυτό όπου η καλλιτέχνης σε προσκαλεί να την ακολουθήσεις στην πράξη ή την απραξία.

                              

Αν έχεις χρόνο μπορείς να κλείσεις ραντεβού για να συμμετάσχεις σε ένα πείραμα που ίσως απαντήσει σε ένα ερώτημα χρόνων, “τι μπορεί να μας πει ο εγκέφαλος για το τι σημαίνει να είσαι στο ίδιο μήκος κύματος με κάποιον άλλο;”. Η μηχανή αμοιβαίων κυμάτων θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Έλεγξε το πρόγραμμα της κάθε εβδομάδας για να μπορέσεις να δεις και κάποια re-performance της Marina Abramović των  Cleaning The Mirror και  Art Must Be Beautiful.

Άφησε την τέχνη να σου δώσει αυτό που εσύ αναζητάς. Εκμεταλλεύσου αυτή την ευκαιρία. Τα πάντα γύρω μας θα μπορούσαν να είναι ή να γίνουν τέχνη, ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό.

«Η νέα μορφή οργανισμού τέχνης δεν μπορεί να είναι ένα μουσείο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Δεν πρέπει να είναι καθόλου σαν μουσείο. Η νέα μορφή προσομοιάζει περισσότερο σε ένα εργοστάσιο το οποίο θα παράγει νέα ενέργεια.»

Alexander Dorner

                             

                             

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon